Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα JustRom

 

Η πλήρης τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Κολλάρου μπορεί να αναζητηθεί στα πρακτικά της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου 2017.

Συνοπτικά αναφέρθηκε ότι πρόκειται για πρόγραμμα δεκάμηνης διάρκειας το οποίο:

  1. Υποκριτικά στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης που δεν έβγαλαν τσιμουδιά για τον εκτοπισμό από τη Γαλλία του Σαρκοζί εκατοντάδων χιλιάδων Ρομά, που θεωρεί τις διωκόμενες γυναίκες “ταξιδευτές” – travellers και φυσιολογικά τα όσα περνάνε κακοποιούμενες σε κέντρα κράτησης ακόμα και στα Ελληνικά νησιά
  2. Στην ουσία η δουλειά ανατέθηκε στην Αθήνα (ΤΕΙ – Ελευσίνα) και Θεσσαλονίκη (σύλλογος γυναικών Δενδροποτάμου). Αλήθεια σε ποια γλώσσα θα ενημερωθούν οι γυναίκες Ρομά από τις “νομικές κλινικές” (τι άλλο θα ακούσουμε Θεέ μου). Η Ξάνθη μπήκε εμβόλιμα και πολύ αργότερα σαν ιδέα και τώρα πανηγυρίζουμε που μας σκέφτηκαν.
  3. Όλο το σκεπτικό του προγράμματος υποτιμά την ανθρώπινη υπόσταση αυτών που δήθεν θα προστατεύσει θεωρώντας παραβατικούς την πλειοψηφία όσων έχουν καταγωγή Ρομά ή “περιπλανώνται” στις 5 χώρες για τις οποίες τους πήρε ο καημός (Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιρλανδία)
  4. Τα χρήματα που διατίθενται ΜΟΝΟ για ενημέρωση και όχι δικονομική υποστήριξη προ φόρων για την Ελλάδα είναι το «αστρονομικό» ποσό των 51.200 Ευρώ.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ στην Τοπική Διοίκηση, προτείνει και καλεί και τους ίδιους τους Ρομά να διεκδικήσουν πλήρη και σταθερή εργασία με ασφαλιστικά διακαιώματα, απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να νομιμοποιηθούν όσοι ασκούν εμπορικές δραστηριότητες, να δημιουργηθούν παιδικοί σταθμοί και τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας για τα παιδιά των Ρομά, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά και να ξεριζωθεί ο αναλφαβητισμός. Επίσης, να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης οι περιοχές όπου κατοικούν και να δημιουργηθούν οδικό δίκτυο και υποδομές σε αυτές τις περιοχές, με ηλεκτροδότηση και παροχή νερού, δημιουργία ιατρείων, σχολείων, δημόσιων μέσων μεταφοράς και οικοδόμηση κατοικιών.

 

Στην «ταξική κοινωνία που ζούμε, υπάρχουν κοινωνικές αδικίες και κοινωνικοί αποκλεισμοί με βάση το θρήσκευμα, τη φυλή κ.ά., με αποτέλεσμα και οι Ρομά να δέχονται και αυτοί τον κοινωνικό αποκλεισμό από ένα σύστημα που δεν ποδοπατά μόνον αυτούς, αλλά συνολικά τα κοινωνικά δικαιώματα του λαού. Μέσω των δημοτικών αρχών, όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα προχώρησαν σε εξώσεις των Ρομά από τις εστίες τους σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη έχει εναποτεθεί σε ορισμένους εθελοντές και ΜΚΟ.

 

Καταγγέλλουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου επικρατούν συνθήκες γκετοποίησης πολλών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με ό,τι συνέπειες έχει αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Σκανδιναβικές χώρες όπου μέχρι πριν μερικά χρόνια υπήρχαν προγράμματα στείρωσης γυναικών Ρομά.