Παρακολουθώντας από κοντά κάποιος το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα, μετά και την “μεγαλειώδη” έξοδο στις αγορές όπου το μόνο τους μέλημα ήταν να “πουλήσουν” επικοινωνιακά όλο αυτό το πανηγύρι, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι παίζουν απλά με την νοημοσύνη μας.
Ο Α. Τσίπρας υπερηφανεύεται από χθες για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
Παρ όλο που ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία αυτή το 2014 ως «…σκηνοθετημένη παράσταση όπου θα μοιράζεται και ποπ-κορν, το πλεόνασμα, για να στηριχθεί το success story», το επανέλαβε ο ίδιος γνωρίζοντας τις συνέπειες. Αν οι οικονομικοί του σύμβουλοι δεν τον ενημέρωσαν, τότε ακόμη χειρότερα για τον Ελληνικό λαό που θα κληθεί μετά από πέντε χρόνια να πληρώσει στους επενδυτές 4,70% τόκο όταν η Πορτογαλία πληρώνει περίπου 1,30% και δανειζόμαστε από τους διεθνής τοκογλύφους όπως τους αποκαλούσε κάποτε ο Τσίπρας κοντά στο 0,90. Άραγε ποιος δουλεύει ποιόν σε τούτον τον τόπο και κυρίως ποιος πληρώνει τον “οικονομικό ακτιβισμό” των “προοδευτικών”. Άραγε θα βρεθεί δικαστής να βάλει σε τάξη όλο αυτό το τρελό πανηγύρι που έχει στηθεί μέσα και έξω από την νοημοσύνη του κάθε Έλληνα πολίτη;
Η αντίφαση είναι κραυγαλέα, και προκλητική και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι σταθερά σε λάθος δρόμο. Σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Συμπαράταξη μεταξύ άλλων αναφέρει: Η σύγκριση του επιτοκίου με το οποίο έκλεισε η σημερινή έξοδος με το επιτόκιο του δανεισμού μας σήμερα από τον ESM, που είναι κάτω από το 1%, δείχνει πόσο δύσκολη μακρά και επώδυνη είναι η πλήρης επιστροφή μας στις αγορές και πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Ελπίζουμε μάλιστα οι βεβιασμένες επιλογές τους να μην μας παγιδέψουν σε μόνιμα υψηλά επιτόκια, που θα επηρεάσουν μελλοντικά την βιωσιμότητα του χρέους.
- Η σύγκριση περαιτέρω του σημερινού επιτοκίου με αυτό του 2014 πρέπει να γίνει ψύχραιμα και αντικειμενικά. Οι συνθήκες διεθνώς είναι σήμερα πολύ καλύτερες από ό,τι πριν 3 χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στα αντίστοιχα επιτόκια 5ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας που από το 3,50% το 2014 αποκλιμακώθηκαν στο 1,30% σήμερα. Με αυτό το ασφαλές κριτήριο φαίνεται καθαρά ότι δεν έχουμε επανέλθει ακόμα στο κεκτημένο του 2014 που λοιδορούσε ο κ. Τσίπρας. Παρότι με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του χάθηκαν από την Οικονομία μας 100 δις ευρώ, και επιβαρύνθηκαν οι Έλληνες πολίτες με νέα μέτρα λιτότητας 13 δις ευρώ.
Είναι όμως αναγκαίο να επισημάνουμε περαιτέρω ότι:
Είμαστε μακριά από το κεκτημένο του 2012 για το χρέος.
Έχουν επιδεινωθεί δραματικά οι όροι δανεισμού μας με τη εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.
Έχει αλυσοδεθεί η χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη μέχρι το 2060.
Έχουν κηρυχθεί σε διωγμό επιστήμονες, επαγγελματίας, αγρότες και όλη η επιχειρηματική κοινότητα.
Όσο ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του σε αυτή την πραγματικότητα πανηγυρίζουν τόσο ακυρώνουν κάθε σχέση τους με την κοινή λογική.
Όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας.