«Ασπίδα» για την επιβίωση της ελληνικής μελισσοκομίας αποτελεί η στήριξη του τομέα με 6,2 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, 4,64 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε προγράμματα για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων και τη στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας και 767.486 ευρώ για τη λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας σε όλη τη χώρα.
Η νομαδική μελισσοκομία χαρακτηρίζει ένα μεγάλο τμήμα της δραστηριότητας των ελλήνων μελισσοκόμων, οι οποίοι «ακολουθούν» την ανθοφορία των φυτών και τις μελιτοεκκρίσεις, ώστε να αυξήσουν τις παραγόμενες ποσότητες και την ποιότητα του ελληνικού μελιού.
Έτσι, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας (2017-2018) υπογράφτηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννη Τσιρώνη απόφαση (938/81027/26-07-2017) με την οποία καθορίζονται το ακριβές περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες εφαρμογής των δράσεων για τη διευκόλυνση των νομάδων της ελληνικής μελισσοκομίας.
Η συνολική παραγωγή μελιού στην Ελλάδα κυμαίνεται μια συνηθισμένη χρονιά από 12.000 έως και 17.000 τόνους. Από αυτούς, περίπου το 60% προέρχεται από πεύκο και έλατο, το 15% από θυμάρι και το υπόλοιπο 25% από διάφορα άνθη.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η δράση (3.1) που αφορά στον εξοπλισμό για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων προβλέπει ενίσχυση για προμήθεια καινούργιων «κυψελών αντικατάστασης», οι οποίες αποτελούνται από εμβρυοθάλαμο, καπάκι, πλαίσια, συνδετήρες κ.λπ. Η αξία της κάθε κυψέλης που αντικαθίσταται ορίζεται στα 30 ευρώ και το ποσοστό αντικατάστασης ανέρχεται μέχρι το 10% επί του καταγεγραμμένου αριθμού κυψελών διαχείμασης που έχει δηλώσει ο μελισσοκόμος.
Δικαιούχοι της δράσης είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης (τουλάχιστον 20 μελισσιών), μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ και έχουν υποβάλει αίτηση-δήλωση για την καταγραφή των έτοιμων για διαχείμαση κυψελών ή έχουν προβεί στη θεώρηση του μελισσοκομικού τους βιβλιαρίου κατά το διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου του τρέχοντος μελισσοκομικού έτους.
Κατ’ εξαίρεση και μόνο για το πρόγραμμα του 2017 η αίτηση-δήλωση κυψελών διαχείμασης δεν είναι υποχρεωτική και δεν λαμβάνεται υπόψη. Η συνολική προβλεπόμενη δαπάνη για την υλοποίηση της δράσης 3.1 για κάθε ένα από τα έτη 2017 και 2018 ανέρχεται σε 1.690.000 ευρώ. Με το πρόγραμμα που αφορά την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας (3.2) ενισχύεται μέρος της δαπάνης για τη μετακίνηση των μελισσιών. Η συνολική προβλεπόμενη δαπάνη για τη συγκεκριμένη δράση για κάθε ένα από τα έτη 2017 και 2018 ανέρχεται σε 2.950.000 ευρώ.
Παράλληλα, υπογράφτηκε από τους κ.κ. Αποστόλου και Τσιρώνη απόφαση (937/81014/26-07-2017) για τη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας, τα οποία θα καλύπτουν χωροταξικά όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας. Πρόκειται για αυτόνομες μονάδες διοικητικής, επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης του κλάδου της μελισσοκομίας, οι οποίες θα συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς του υπουργείου, τους δήμους και τις περιφέρειες, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα, τους φορείς των μελισσοκόμων κ.λπ.