«Ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να πιστέψει ο ίδιος τα παραμύθια που λέει… Και δεν υπάρχουν πολλοί που ακούν τον κ. Τσίπρα και πιστεύουν είτε στην ειλικρίνεια είτε στην αποτελεσματικότητά του», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017, στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΙ» και το δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι, δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δεν πέτυχε τίποτα στο ζήτημα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης ενώ αντίθετα, δέσμευσε τη χώρα με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος. «Η πραγματικότητα», τόνισε, «είναι ότι οι φόροι του 2017, του 2018, του 2019, του 2020, του 2021, του 2022 – αναφέρομαι στα πέντε χρόνια στα οποία ο κ. Τσίπρας μας έχει δεσμεύσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% – είναι το άμεσο αποτέλεσμα του καταστροφικού πρώτου επταμήνου του 2015. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός ο οποίος ομολόγησε, εξάλλου, ότι οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Ο ίδιος το επέλεξε. ‘Έχει δεσμεύσει την Ελλάδα σε μια σκληρή δημοσιονομική πολιτική έως το 2022… Εάν το Μνημόνιο τελείωνε το 2018, δεν θα είχαμε πρόσθετα μέτρα για το 2019 και το 2020… Για να μπορέσει η οικονομία να “τρέξει”, χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά το ζήτημα της ανάπτυξης και των επενδύσεων».
Για την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η οικονομία το 2017 δεν έχει φθάσει ακόμα, εκεί που ήταν στο τέλος του 2014. Επιβλήθηκαν 14,2 δις ευρώ πρόσθετα μέτρα από το τρίτο και το τέταρτο Μνημόνιο, τα οποία ήταν παντελώς αχρείαστα. Η οικονομία δεν ανακάμπτει. Ουσιαστικές επενδύσεις δεν γίνονται στη χώρα, που εξακολουθεί σήμερα να μην απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών… Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί βγήκε μετά από 3 χρόνια στις αγορές. Το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας, μιας χώρας με συγκρίσιμα δημοσιονομικά μεγέθη με την Ελλάδα είναι, σήμερα για το πενταετές ομόλογο, αρκετά κάτω του 2%. Εμείς δανειστήκαμε με ένα επιτόκιο κοντά στο 5%. Αυτή η διαφορά στο κόστος δανεισμού, είναι το κόστος του κ. Τσίπρα, του κ. Καμμένου, του κ. Βαρουφάκη, του κ. Παππά και όλων όσων μας κυβερνούν σήμερα. Η χώρα έχασε 3 χρόνια. Και για αυτό υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, που είμαι απολύτως βέβαιος, ότι θα αποδοθούν στις επόμενες εκλογές».
«Έχω», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «γυρίσει όλη την Ελλάδα. Περπατώ στο δρόμο, δεν πηγαίνω σε προστατευμένες φιέστες με κομματικά στελέχη και με χιλιάδες αστυνομικούς να εξασφαλίζουν την τάξη. Γιατί όπου πηγαίνει ο πρωθυπουργός σήμερα, τον ακολουθούν και καμία εικοσαριά διμοιρίες των Μ.Α.Τ. Δεν έχω δει τον πρωθυπουργό να περπατά μόνος του στο δρόμο, για να δει εάν πράγματι υπάρχουν χαμογελαστά πρόσωπα, όπως μας είπε. Διότι τα χαμογελαστά πρόσωπα, προφανώς, δεν είναι χαμογελαστά λόγω των εκκαθαριστικών της εφορίας και του ΕΝΦΙΑ».
«Εμείς», συμπλήρωσε, «λέμε στους επενδυτές, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, “ελάτε και επενδύστε στην Ελλάδα”… Εγώ δεν είμαι ο κ. Τσίπρας του 2014, να επιδιώκω την καταστροφή της Ελλάδας για να γίνω πρωθυπουργός επί των ερειπίων της πατρίδας μου. Και αυτή, είναι μια πολύ σημαντική διαφορά ανάμεσα σε εμένα και τον κ. Τσίπρα».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η βία και η ανομία δεν θα γίνουν ανεχτές. «Ο Ρουβίκωνας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι ο ίδιος Ρουβίκωνας που έκανε πορεία στα Εξάρχεια, κρατώντας καλάσνικοφ στο χέρι. Δεν είναι δυνατό να σφυρίζουμε αδιάφορα σε αυτές τις πρακτικές. Και να κλείνουμε το μάτι. Θα στείλω επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής και θα ζητήσω γραπτές εξηγήσεις για αυτό που έγινε».
«Υπάρχει», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, «εξοργιστική ανοχή στις ακροαριστερές ομάδες που έχουν καταλάβει τα Εξάρχεια. Δεν υπάρχει Κράτος όταν δεχόμαστε ένα Κ.Ε.Π. αναρχικών στην πλατεία, καταλήψεις ιδιωτικών και δημόσιων χώρων, κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων όπου φτιάχνονται μολότοφ, εμπόριο ναρκωτικών… Η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει το νόμο και τη τάξη, δίνοντας ξεκάθαρες εντολές στην αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Εντολές που σήμερα η αστυνομία δεν παίρνει. Η μόνη εντολή που πήρε η αστυνομία, τελευταία, ήταν να κάνει τους ταξιτζήδες του “Ρουβίκωνα”».
Μιλώντας για τις επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών στη Δικαιοσύνη, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Είμαι πεπεισμένος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών θα επιτελέσει το έργο της… Αυτό που συμβαίνει με τη Δικαιοσύνη, δεν έχει συμβεί ποτέ στα 43 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ουδέποτε πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει “θεσμικό εμπόδιο” μια απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου».
«Η Δικαιοσύνη», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι το καταφύγιο, πρωτίστως, των αδύναμων πολιτών. Και εάν δεν έχουν εμπιστοσύνη οι πολίτες στη Δικαιοσύνη, κλονίζεται όλο το οικοδόμημα του Κράτους Δικαίου… Εάν ο κ. Τσίπρας φαντάζεται τον εαυτό του ως μονοπρόσωπη εξουσία, καλό είναι να ξυπνήσει από το όνειρο στο οποίο βρίσκεται».
Αναφορικά με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι πρόκειται για σκάνδαλο και συμπλήρωσε: «Έχουν πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος… Πραγματικά, είναι ντροπή της πλειοψηφίας και ντροπή του Προέδρου της Βουλής, που το ανέχεται. Τελευταία στιγμή, μέσα στο καλοκαίρι, έρχονται σωρηδόν τροπολογίες. Πάρτε τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Όλες αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί η δημοσιονομική επίπτωση αυτών των τροπολογιών. Όταν θα έρθει ο λογαριασμός όμως, ξέρετε ποιος θα τον πληρώσει; Πάλι ο φορολογούμενος. Διότι αυτό γίνεται σήμερα. Ο κ. Τσίπρας οικοδομεί το δικό του κομματικό Κράτος. Κλείνει το μάτι σε διάφορες συντεχνίες. Κι όλα αυτά φυσικά έχουν κόστος».
Αναφερόμενος στην Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Έχουμε πρακτικά έτοιμο το καινούργιο νομοθετικό μας πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο είναι μια βελτιωμένη έκδοση του νόμου 4009, που είχε ψηφιστεί από κοινού από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το 2011. Περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία στα Πανεπιστήμια, σκληρή αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, ανάλογα με το παραγόμενο αποτέλεσμα και αποχώρηση του Υπουργείου Παιδείας από τον ασφυκτικό έλεγχο».
Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική «τη δυνατότητα των Πανεπιστημίων για αξιοποίηση της περιουσίας τους, να φτιάχνουν ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και να εισπράττουν έσοδα από αυτά» και δεσμεύτηκε για την «επαναφορά των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων».
«Θα πρέπει», συνέχισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε όλους αυτούς τους εξαιρετικά αξιόλογους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν. Εκείνους που ήρθαν στην Ελλάδα να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Και εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από το ΣΥΡΙΖΑ και από ένα κομμάτι του ελληνικού πανεπιστημιακού κατεστημένου, το οποίο λόγω της μετριότητάς του – λυπάμαι που χρησιμοποιώ τόσο σκληρή γλώσσα – δεν μπόρεσε να ανεχτεί κάποιους, οι οποίοι έκαναν μια καλύτερη καριέρα από αυτούς στο εξωτερικό».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα αλλάξει το άρθρο 16, «με δυνατότητα δημιουργίας, όχι απλά μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας… Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα στη χώρα, να ιδρύονται και ιδιωτικά Πανεπιστήμια, πάντα υπό κρατικό έλεγχο και υπό κρατική εποπτεία. Πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα είναι αμοιβαία ωφέλιμος».
Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει «δημοψήφισμα για το Σύνταγμα» και πρόσθεσε: «Το άρθρο 110 του Συντάγματος προσδιορίζει με απόλυτη ακρίβεια τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Και είμαι βέβαιος, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει αρθρογραφήσει για το θέμα αυτό, με πολύ καθαρό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, με την ιδιότητά του ως κορυφαίος συνταγματολόγος, αποκλείεται να υπογράψει ένα Προεδρικό Διάταγμα για δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση…. Η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα ξεκινήσει στη Βουλή και θα τελειώσει στη Βουλή».