ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΩΝ ΑΒΔΗΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

Με σύνθημα «να περάσουμε καλά στο λιμάνι μας»,  ο Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Ξάνθης, οργάνωσε τον διαγωνισμό τσαπαρί στο λιμάνι των Αβδήρων, το βράδυ της Κυριακής με συντροφιά το ολόγιομο φεγγάρι και το κέφι. Φυσικά υπήρχαν νικητές του διαγωνισμού που τιμήθηκαν με όμορφα και χρήσιμα δώρα.

Επί ποδός πολέμου τέθηκαν τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών αλιέων Ξάνθης Σίφης Μειμαρίδης, ο γραμματέας του Συλλόγου, Ζήσης Γκιαουράκης, τα μέλη του ΔΣ και την παρουσία της Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων κα Ντίνα Ζουρνατζίδου, μαζί με τον λιμενάρχη του Πόρτο Λάγος κ. Κιλίτση Απόστολο, προχώρησαν στην πραγματοποίηση του διαγωνισμού τσαπαρί στο λιμάνι των Αβδήρων, το βράδυ της Κυριακής, όπου σκοπός δεν ήταν απλά να βραβευθεί ο καλλίτερος ερασιτέχνης ψαράς, αλλά όλα τα μέλη και οι επισκέπτες  να περάσουν όμορφα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης οι εγγραφές των σκαφών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό τσαπαρί ξεκίνησαν στις 18.30 και στην συνέχεια στις 19.00 τα σκάφη ξεχύθηκαν κάτω από όρους και συγκεκριμένες αποστάσεις στην θάλασσα, για να κάνουν τα πληρώματα τους, οι ερασιτέχνες αλιείς, αυτό που κάνουν καθημερινά και τους γεμίζει με δύναμη και ζωντάνια. 19 σκάφοι με τα πληρώματα τους.  Στην συνέχεια ζυγίστηκαν τα αλιεύματα και όπως ήταν φυσικό βραβεύτηκε ο καλλίτερος.

Στην συνέχεια ξεκίνησε κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι η μουσική, συνοδευόμενη με παγωμένη μπύρα και ψητά που αυτήν την αποστολή,  ανέλαβαν τα μέλη του συλλόγου.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Νικητές αναδείχθηκαν από τον διαγωνισμό οι:

πρώτοι: Κομνηνός Γρηγοριάδης με αλίευμα 2,600

δεύτερος ο Σαμπάν με αλίευμα 2,540

και τρίτος ο Βραχιόλης με αλίευμα 1,180.

“ΕΦ ΟΛΗΣ”  ΜΕ ΣΙΦΗ ΜΕΙΜΑΡΙΔΗ”

Ο επί 20ετίας πρόεδρος του Συλλόγου Σίφης Μειμαρίδης λέει χαρακτηριστικά. «Είμαι 20 χρόνια πρόεδρος και έχω δει προέδρους και προέδρους στο Λιμενικό Ταμείο. Το λιμάνι ήταν παρατημένο, όμως,  πρέπει να παραδεχτώ ότι με την σημερινή πρόεδρο την κα Ζουρνατζίδου αρχίζει και αλλάζει όψη».

Ο κ. Μειμαρίδης ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα μέλη του συλλόγου και όχι μόνο,  ήταν οι χημικές τουαλέτες που επιτέλους λύθηκε. Τοποθετήθηκαν οι δύο χημικές τουαλέτες μετά από χρόνιο αίτημα των αλιέων. Έχει μπει ο φωτισμός, οι δέστρες, η καθαριότητα σε συχνή βάση, αρχίζει πλέον ο πολιτισμός και περνάει από το λιμάνι των Αβδήρων.

Σαν το μεγαλύτερο πρόβλημα ο κ. Μειμαρίδης παρουσιάζει το κλείσιμο του Λιμενικού Σταθμού στο λιμάνι, χαρακτηρίζοντας το σαν ένα βαρύ πλήγμα το οποίο συνέβαλε στην ερημοποίηση του λιμανιού. Επίσης, όπως ο ίδιος σημείωσε, έγινε αίτημα προς το ΕΤΑΔ να το μισθώσει ο σύλλογος με 100 ευρώ τον μήνα και όταν πωληθεί ή μισθωθεί θα τους το παραδώσουν μέσα σε 10 ημέρες. «Δυστυχώς εδώ και δύο χρόνια δεν τύχαμε καμιάς απάντησης. «Επανήλθαμε στο αίτημα μας σε συνεργασία με το Λ.Τ. και ποιο συγκεκριμένα με τον κ. Κιλίτση για να δοθεί στον σύλλογο για την φύλαξη των σκαφών και να έρχονται οι Λιμενικοί στο παλιό το κτίριο για κάνουν τους ελέγχους και την δουλειά τους και δυστυχώς αυτή η αίτηση δεν εγκρίθηκε. Πήγα στους βουλευτές της Ξάνθης, στον Περιφερειάρχη αλλά δυστυχώς δεν γίνεται τίποτε. Το ΕΤΑΔ είναι απομακρυσμένο από όλα. Τους έχουμε όλα τα τυπικά στοιχεία όπως τοπογραφικό, δέσμευση ότι θα πληρώνουμε τα ρεύματα το ενοίκιο και θα το συντηρούμε, δυστυχώς δεν μας το δίνουν.

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ

Σύμφωνα με τον κ. Μειμαρίδη το Λιμενικό Ταμείο, σε αυτό το κομμάτι, βαδίζει με αργούς ρυθμούς, λόγου κόστους κάτι που όπως υποστηρίζει το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων, έχει ανοιχτά μέτωπα και δεν μπορεί να πληρώσει, τονίζοντας ότι μπορεί στο λιμάνι των Αβδήρων να ελλιμενίζονται μικρά σκάφη, στο Πόρτο Λάγος και στο Φανάρι όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γιατί «δένουν» μεγάλα και επαγγελματικά σκάφη. Αυτή η τοποθέτηση, αναφέρει στην συνέχεια,  θα αυξήσει και τα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου με δεδομένο ότι αυτή την στιγμή πληρώνει το ρεύμα και το νερό το ίδιο, αντλώντας χρήματα από τα λιμενικά τέλη, άρα, σημειώνει, το Λιμενικό Ταμείο θα έχει επί πλέον έσοδα αν τοποθετήσει το αυτόματο σύστημα λήψης νερού και ρεύματος με κάρτα.

Τέλος, ο πρόεδρος των ερασιτεχνών αλιέων, ανέφερε κάτι πολύ σημαντικό που θα πρέπει η τοπική ηγεσία να το λάβει σοβαρά υπ όψη της. Το λιμάνι των Αβδήρων μετά από πάρα πολλά χρόνια «νέκρας», απέκτησε παρουσία επισκεπτών και η αναβάθμιση του κρίνεται αναγκαία. «Άρχισαν το βράδυ και κυκλοφορούν στο λιμάνι τουρίστες. Κάτι που είχαμε να δούμε πολλά χρόνια. Όπως αντιλαμβάνεσθε, αυτό σημαίνει ανάπτυξη και σαφώς θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ όψη από τους αρμόδιους».

Ν. ΖΟΥΡΝΑΤΖΙΔΟΥ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Στην συνέχεια η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λάγους ανέφερε ότι καθημερινά γίνονται προσπάθειες αναβάθμισης των λιμανιών των Αβδήρων, Πόρτο Λάγος και Φαναρίου όμως, υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες και φυσικά έλλειψη πόρων.

Μιλώντας για το θέμα της αυτόματης λήψης νερού και ρεύματος των σκαφών, η πρόεδρος κα Ζουρνατζίδου, ανέφερε ότι πρωτίστως πρέπει να νομιμοποιηθεί το λιμάνι και βεβαίως ο εξοπλισμός και όλα τα παραπάνω έπονται. Υπάρχει σκέψη μέσω ενός προγράμματος να εφοδιαστεί το λιμάνι με την αυτόματη λήψη νερού και ρεύματος των σκαφών, αφού τελεσφορήσει η αδειοδότηση του, η οποία είναι στο τελικό στάδιο.

Επίσης, όπως ανέφερε, είναι στην τελική του φάση η αδειοδότηση του «Τουριστικού» του κτίσματος που είναι στο λιμάνι των Αβδήρων, όπου είναι  γνωστή η υπόθεση με τον Ξανθιώτη επενδυτή, πέρασε από 40 κύματα. Επιτέλους, όπως διαβεβαίωσε η πρόεδρος, αυτό το θέμα έχει τελειώσει και αναμένετε η Υπουργική απόφαση.

Κατά τα άλλα με την δική της παρουσία και φυσικά του λιμενάρχη κ. Κιλίτση ως τιμώμενα πρόσωπα, αγαπητά και οι δύο στον κόσμο των ερασιτεχνών αλιέων, έκλεισε η βραδιά με διάθεση, κέφι, χορό και φόντο το ολόγιομο φεγγάρι.