Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 25΄- 30΄, Αναμονή: 2 – 3 ώρες
Συνδυασμός που απαντάται και στη Σύρο, το χταπόδι με λιαστές ντομάτες και κάππαρη είναι ένας πρωτότυπος και νόστιμος θαλασσινός μεζές που αξίζει να δοκιμάσετε.
- 1 μεγάλο χταπόδι περίπου 2 κιλά, καθαρισμένο
- 80 ml ελαιόλαδο
- 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο ή 1/2 κουτ. σούπας ξερό
- 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό
- 20 κόκκοι μαύρου πιπεριού
- 5 κόκκοι ευρωπαϊκού κέδρου (κεδροκούκουτσα – σε μπαχαράδικα και ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- τα σποράκια από 1 κάψουλα καρδάμωμο (κακουλέ), ολόκληρα (Κάψουλες καρδάμωμου θα βρούμε σίγουρα στα μπαχαράδικα. Για να πάρουμε τα σποράκια, θα πρέπει να ξεφλουδίσουμε τις κάψουλες. Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μπαχαράδικα θα βρούμε και έτοιμο τριμμένο κακουλέ. Θα χρησιμοποιήσουμε ελάχιστο, όσο χωράει στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού.) – προαιρετικά
- 3 κουτ. σούπας κάππαρη, στραγγισμένη και ξεπλυμένη
- 8 λιαστές ντομάτες, από βαζάκι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
- 1/2 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βάζουμε το χταπόδι σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το πιπέρι, τα κεδροκούκουτσα, το καρδάμωμο, το κρασί και 20 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 30 – 40 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του και να μαλακώσει, αλλά όχι τελείως· ιδανικά, θα πρέπει να «κρατάει» στο δόντι.
Δοκιμάζουμε και, αν μας αρέσει πιο πολύ μαγειρεμένο, συνεχίζουμε λίγα λεπτά ακόμα. Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και σουρώνουμε το υγρό. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το υγρό και βράζουμε μέχρι να μειωθεί και να γίνει όσο πηχτό μας αρέσει.
Αν το υγρό της κατσαρόλας είναι πάρα πολύ, μπορούμε να κρατήσουμε μια ποσότητα στην άκρη ώστε με την προσθήκη κρασιού και μυρωδικών της αρεσκείας μας να φτιάξουμε κι ένα χταποδοπίλαφο, στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε τις λεπτές άκρες από το χταπόδι μας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς, τα οποία βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα για 2 – 3 ώρες. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη, τον άνηθο και πιπέρι.
Ανακατεύουμε απαλά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Σερβίρουμε σε μια πιατέλα. Το ξίδι είναι προαιρετικό, γιατί το κρασί έχει δώσει αρκετή οξύτητα.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr