Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος
Σαφώς και ένας απολογισμός διαχείρισης της τύχης των δημοτών και των χρημάτων τους, θα πρέπει να είναι και υποχρέωση αλλά και ευθύνη της διοίκησης του Δήμου.
Ο Δήμαρχος εκτός της υποχρέωσης που έχει απέναντι στον νόμο να ενημερώσει τους δημότες του για αυτά που έπραξε, έχει και την ευθύνη, όχι μόνο την ηθική, να τους ενημερώσει. Τουλάχιστον έτσι γίνεται αντιληπτό σε αυτούς που σκέφτονται δημοκρατικά και φυσικά δεν εννοούμε “αριστερά”. (Δεν σημαίνει ότι επειδή η αριστερά έχει στην κυριολεξία σφετερισθεί τις έννοιες “δημοκράτης”, “δημοκρατικός”, “προοδευτικός”, είναι και πραγματικοί “δημοκράτες”, “δημοκρατικοί”, “προοδευτικοί”. Τρανό παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όπως λένε οι ίδιοι παπαγαλίζοντας τις λέξεις, ουδεμία έχουν σχέση με την δημοκρατική διαχείριση της τύχης του Ελληνικού Έθνους).
Ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους πολίτες για τις πολιτικές αποφάσεις που πήρε την προηγούμενη χρονιά που διοίκησε τον τόπο. Το ερώτημα είναι πόσο αυτές οι αποφάσεις επηρέασαν την ζωή των δημοτών και φυσικά ποιο θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο που είχαν αυτές οι πολιτικές αποφάσεις στην καθημερινότητα του; Ποιος θα βγάλει αυτό το χρήσιμο κατά την άποψη μας συμπέρασμα; Ποιος θα πει αν έτσι όπως τα παρουσιάζει στον απολογισμό του ο Δήμαρχος είναι και σωστά; Είχαν θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο; Μήπως τελικά θα έπρεπε η αίθουσα του Ι.Θ.Τ.Π. να είναι γεμάτοι από τους Ξανθιώτες για να ακούσουν από πρώτο χέρι αυτά που ο δήμαρχος είπε;
Ήταν οι Ξανθιώτες εκεί;
Όχι βέβαια.
“Λογικό” δεν είναι να εκμεταλλευτεί ο δήμαρχος την απουσία τους και να πει τα δικά του; Αυτοί που υφίστανται τις αποφάσεις του στην καθημερινότητα τους ήταν απόντες. Όχι “ντάλα” καλοκαίρι θα έκανε τον απολογισμό του ο δήμαρχος, θα τον έκανε, αν ήταν δυνατόν ακόμη και στο Αυγό για να μην πάνε οι Ξανθιώτες.
Στην συνεδρίαση του απολογισμού “ντάλα καλοκαίρι”, οι πολίτες ήταν απόντες. Ήταν εκεί οι σύμβουλοι – εκπρόσωποι τους – οι οποίοι οι μεν της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους αλλά δεν εισακούστηκαν από τον δήμαρχο, οι δε της συμπολίτευσης – σημειωτέων ότι ήρθαν άρον άρον για να συμπληρωθεί η απαρτία – τήρησαν σιγή ιχθύος. Τελικά ενημερώθηκαν οι Ξανθιώτες; Αν ναι από ποιους;
Οι μεν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν έλαβαν απαντήσεις στις ερωτήσεις οι δε της συμπολίτευσης δεν υπέβαλαν καμία ερώτηση σαν όλα να βαίνουν καλώς.
Τελικό συμπέρασμα οι πολίτες της Ξάνθης δεν ενημερώθηκαν.
Η απουσία τους σαφώς και δεν δικαιολογείτε. Έπρεπε να είναι παρόντες και να ακούσουν με τα αυτιά τους τον δήμαρχο τους να λέει ότι όλα είναι καλά και όλα ανθηρά.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο δήμαρχος και οι εκτελεστές των πολιτικών του αποφάσεων, απλά έκαναν την δουλειά τους. Βγήκαν από την υποχρέωση να τους ενημερώσουν και αφού οι πολίτες δεν ήρθαν “καλά να πάθουν”.
Είναι όμως έτσι; Μήπως επειδή το πολιτικό σύστημα είναι σαθρό και απαξιώνει τους πολίτες, πρέπει και αυτοί να κάνουν το ίδιο; Να απαξιώσουν δηλαδή το πολιτικό σύστημα; Ένα πολιτικό σύστημα που κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει ότι πληρώνεται από των ίδιο τον πολίτη.
Και πάμε τώρα στην ευθύνη ενός δημάρχου να ενημερώσει τους δημότες του. Ένας δήμαρχος που οι Ξανθιώτες δεν τον γνωρίζουν προσωπικά, οι λόγοι είναι πολλοί, εν πάση περιπτώσει ήταν μία καλή ευκαιρία να τον δουν και να τον γνωρίσουν και να μιλήσουν από κοντά, να του πούνε ότι αυτά που γράφεις στο βιβλίο σου είναι καλά για να είναι γραμμένα αλλά η πραγματικότητα άλλα λέει. Ένας δήμαρχος θα πρέπει να αποζητά ευκαιρίες ενημέρωσης των δημοτών του για να καταγράφει τα στραβά και ανάποδα για να τα διορθώνει όχι απλά να φεύγει από την υποχρέωση. Άρα είναι ευθύνη του δημάρχου να ενημερώσει τους δημότες του για αυτά που έκανε σωστά, για αυτά που έκανε στραβά να τα σιάξει και για να κάνει στο μέλλων ακόμη καλλίτερα. Άρα οι αδιαφορία για το που πάει ο τόπος είναι σε κοινή πορεία με τους πολιτικούς και τους ψηφοφόρους.
Τέτοιοι που είμαστε, τέτοιοι πολιτικοί μας αξίζουν.