Η γεωθερμία κοινωνικό αγαθό – Να μην γίνει εμπόρευμα
Τη διαφορετική της αντίληψη για την αξιοποίηση της γεωθερμίας και συνολικά για το ζήτημα της ανάπτυξης εξέφρασε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης που έγινε στις 28 Αυγούστου.
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-20 η «Κατασκευή θερμικού σταθμού και δικτύων τηλεθέρμανσης αγροτικών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και κτηρίων» στο γεωθερμικό πεδίο Άνθειας–Αρίστηνου. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία την αίτηση χρηματοδότησης του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ποσού 6.262.868 ευρώ με ιδία συμμετοχή 423.891 ευρώ. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την εισήγηση, επισημαίνοντας τα εξής:
«Η αξιοποίηση της γεωθερμίας, όπως και κάθε μορφή ενέργειας και πλούτου που διαθέτει η χώρα μας, πρέπει να αξιοποιηθεί για να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων και το μεταξύ τους ανταγωνισμό για τη μοιρασιά σφαιρών επιρροής, δρόμων εμπορίου, ενέργειας και πλουτοπαραγωγικών πηγών. Η γεωθερμία είναι ΑΠΕ (Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας) η οποία στην περιοχή μας όπως και στην υπόλοιπη χώρα έμενε αναξιοποίητη για δεκαετίες. Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων «αδιαφορούσε» για αυτή τη μορφή ενέργειας προωθώντας παράλληλα το θεσμικό πλαίσιο για τις επιλογές των μονοπωλίων για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη διασφάλιση σίγουρης και υψηλής κερδοφορίας των επενδύσεών τους στις ΑΠΕ, την «πράσινη ενέργεια». Τα μονοπώλια της ενέργειας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (συνεχίζοντας την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) επιδιώκουν να κάνουν τη χώρα ενεργειακό κόμβο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ξεπούλημα των εγχώριων πηγών ενέργειας από τη μια και την ενεργειακή φτώχεια του λαού από την άλλη. Η ηγεσία του Δήμου και όλες οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις αποδέχονται και στηρίζουν αυτή την πολιτική με την αυταπάτη (;) ότι και ο λαός του Δήμου μας κάτι θα κερδίσει από τα «ψίχουλα» που πέφτουν από το φαγοπότι των επιχειρηματικών ομίλων είτε κάνοντας το Δήμο (μικρο)επιχειρηματία ενέργειας, είτε ως ανταποδοτικά οφέλη. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ο μοναδικός, που νωρίς-νωρίς φρόντισε να εξασφαλίσει, με έναρξη επαγγέλματος στη ΔΟΥ, το δικαίωμα στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και εμπορία νερού γεωθερμίας. Στόχος η εξασφάλιση πόρων στο πλαίσιο του Δήμου Επιχειρηματία που αθωώνει και εφαρμόζει την όποια κυβερνητική πολιτική, εξασφαλίζει πόρους με αφαίμαξη των δημοτών και «αξιοποίηση» της δημοτικής περιουσίας. Και βέβαια όλο αυτό για την προσέλκυση του κάθε επιχειρηματία, της κάθε διεθνούς κοινοπραξίας που θα πάρει «στο πιάτο» και πάμφθηνα τη γεωθερμία».
Η Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνεί με την επιχειρηματική δραστηριότητα των Δήμων γιατί τελικά η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών γίνεται εμπόρευμα και ανοίγει ο δρόμος για το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό δείχνει η «αξιοποίηση» του γεωθερμικού πεδίου για θερμοκήπια σε Ξάνθη και Καβάλα, αυτό προωθεί και η κυβερνητική πολιτική. Η επένδυση των Πλαστικών Θράκης που αφορά στη δραστηριότητα της εταιρείας Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε. (παραγωγή ντομάτας σε 40 στρέμματα στο Νέο Εράσμιο) εξελίσσεται κερδοφόρα, αφού θυγατρική των Πλαστικών Θράκης αύξησε τις πωλήσεις της το 2015, από τα 579.000 ευρώ το 2014 στο 1,035 εκατ. ευρώ. Στόχος του ομίλου είναι να αυξήσει το σχετικό τζίρο γύρω στα πέντε με έξι εκατ. Ευρώ μέχρι το 2020. Τον Απρίλη του 2017 παραχωρήθηκε στον όμιλο Ευθυμιάδη έκταση του γεωθερμικού πεδίου Κεσσάνης για υδροπονικό θερμοκήπιο τομάτας που σε πλήρη ανάπτυξη θα φτάσει τα 100 στρέμματα. Η Selecta Hellas εγκαινίασε τις εγκαταστάσεις της στο Ερατεινό Νέστου επενδύοντας 7.000.000€ σε πρώτη φάση με θερμοκήπια έκτασης 35 στρεμμάτων και άλλα περίπου 3.000.000€ για 25 στρέμματα σε δεύτερη φάση.
Υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα, άλλα που αδυνατούν να το πληρώσουν και όλοι επιβαρυνόμαστε με τέλος για τις ΑΠΕ, δηλαδή για το ρεύμα που παράγουν εταιρείες από φωτοβολταϊκά πάνελ, αιολικά πάρκα, γεωθερμίες κλπ. Δηλαδή ο λαός πληρώνει την κερδοφορία τους στο όνομα της «πράσινης ενέργειας».
Σαφώς και όλοι θέλουμε δωρεάν ή φθηνή θέρμανση και ηλεκτροφωτισμό στα Σχολεία, στα δημόσια κτίρια αλλά και στα σπίτια μας, όμως αυτό δεν μπορεί να το προσφέρει η πολιτική της ανταποδοτικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Πολιτική που αγόγγυστα (και μετά πολλών επαίνων) εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή και στηρίζουν οι υπόλοιπες Δημοτικές Παρατάξεις. Οι «αντικυβερνητικές» κορώνες της δημοτικής αρχής είναι προπέτασμα καπνού στα επουσιώδη ζητήματα για να καλύψει τη συμφωνία της στην εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.
Απαιτούμε:
- Ενιαίο Κρατικό Φορέα Παραγωγής και Εκμετάλλευσης Ενέργειας με συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των μορφών ενέργειας και με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.
- Κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό για να αναπτυχθεί η παραγωγή, να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές και οι διαθέσιμες τεχνικές λύσεις, να καθορίζει τις νέες ανάγκες και να αξιοποιεί νέες τεχνολογικές δυνατότητες.
Αυτός ο δρόμος είναι εντελώς αντίθετος από αυτόν που ακολουθείται σήμερα, όπου άναρχα οι καπιταλιστές επιλέγουν πού θα επενδύσουν, πού θα κερδοφορήσουν, επιβάλλοντας εργασιακές σχέσεις άγριας εκμετάλλευσης, σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, με καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Γ. Κολλάρος