Τούρκοι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από δικαστήριο στην Άγκυρα.

Αυτό έγινε λόγω της έναρξης της δίκης των δύο εκπαιδευτικών που συνεχίζουν εδώ και έξι μήνες απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την απόλυσή τους κατά το κύμα εκκαθαρίσεων των τουρκικών αρχών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016.

Η καθηγήτρια λογοτεχνίας Νουριγέ Γκιουλμέν και ο δάσκαλος Σεμίχ Οζακτσά επιβιώνουν χάρη στην χορήγηση υγρών και συμπληρωμάτων διατροφής τους τελευταίους έξι μήνες και οι γιατροί περιγράφουν την κατάστασή της υγείας τους ως επικίνδυνα αδύναμη.

Οι δύο εκπαιδευτικοί συνελήφθησαν τον Μάιο κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με τη μαχητική αριστερή οργάνωση DHKP-C, την οποίο οι τουρκικές αρχές, αλλά και η ΕΕ και οι ΗΠΑ, θεωρούν τρομοκρατική.

Ούτε οι κατηγορούμενοι ούτε οι συνήγοροι, που επρόκειτο αρχικά να τους εκπροσωπήσουν, ήταν παρόντες στο δικαστήριο κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Σύμφωνα με την αστυνομία οι κατηγορούμενοι ενδέχεται να επιχειρήσουν να αποδράσουν από την αίθουσα του δικαστηρίου, παρά το γεγονός ότι είναι αδύναμοι, και εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν αυτή την εβδομάδα για 18 από τους δικηγόρους τους.

Η αστυνομία επιχείρησε να απωθήσει το πλήθος των διαδηλωτών, που επιχείρησε να εισέλθει στην αίθουσα του δικαστηρίου, εκτοξεύοντας δακρυγόνα και με τη χρήση γκλομπ, την ώρα που μέλη των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών είχαν αναπτυχθεί εντός και εκτός του κτιρίου.

Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια νερό στις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή τουλάχιστον 20 διαδηλωτών, τους οποίους απομάκρυναν από το δικαστήριο σέρνοντάς τους στο έδαφος.

«Το πρώτο εμπόδιο πριν από τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης ήταν η κράτηση των δικηγόρων τους, που λειτούργησε επίσης ως μια συγκεκαλυμμένη απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών που θα τους κρίνουν. Τώρα δεν τους έφεραν ενώπιον του δικαστηρίου, μια ξεκάθαρη παραβίαση του δικαιώματος υπεράσπισης» δήλωσε ο Μπαρίς Γιαρκαντάς, δικηγόρος από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Τουλάχιστον 100 δικηγόροι ήταν παρόντες στο δικαστήριο για να υπερασπιστούν τους εκπαιδευτικούς. Μαζί τους ήταν βουλευτές του CHP και του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Όπως τονίζουν οι κρατούμενοι, αποφάσισαν να κάνουν απεργία πείνας με στόχο να τραβήξουν την προσοχή για τον Γολγοθά που βιώνουν σχεδόν 150.000 άνθρωποι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ