Τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει υπουργό Εξωτερικών αλλά αντιγράφει (ή μάλλον καλύτερα «κλέβει») τον Νίκο Κοτζιά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε κοινή τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στις 15 Σεπτεμβρίου στους σταθμούς ATV, Ahaber και Anews, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα των ρωσικών S-400, η αγορά των οποίων έχει εξοργίσει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσει και να απαντήσει στους επικριτές του, υποστήριξε ότι εκείνος επεδίωξε να αγοράσει ΝΑΤΟϊκά πυραυλικά συστήματα αλλά δεν του πούλαγαν οι χώρες του ΝΑΤΟ και έτσι… κατέληξε στη Ρωσία. Αυτή τη συμφωνία παρουσίασε στο τουρκικό τηλεοπτικό κοινό ως «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».
Όπως είναι σε όλους γνωστό, η λεγόμενη «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» εισήχθη ως δόγμα από τον Νίκο Κοτζιά και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Άρεσε στον Ερντογάν (που το ακούει συνέχεια από τους δικούς μας) και σκέφτηκε -με τον κουτοπόνηρο τρόπο που συνηθίζουν εκεί στην Ανατολία- ας πω και εγώ ο ίδιο, να ακουστώ και στους Τούρκους πέρα από προφήτης και λίγο σοφός.
«Η πολυδιάστατη πολιτική θα συνεχισθεί με πολύ πιο διαφορετικό τρόπο» φέρεται να δήλωσε, ωστόσο, κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι μάλλον δεν κατάλαβε καλά.
«Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» δεν σημαίνει «εξωτερική πολιτική εκκρεμούς», τη μία ημέρα στη Δύση και την άλλη στην Ανατολή, όπως πολιτεύεται τα δύο τελευταία χρόνια ο σουλτανοπρόεδρος και η παρέα του, ούτε εξωτερική πολιτική «ρουλέτα», δηλαδή όπου κάτσει η μπίλια. Αυτή λέγεται «ανερμάτιστη» ή «τυχοδιωκτική εξωτερική πολιτική» και συνήθως δεν τελειώνει καλά.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τιμά τις συμμαχίες της και βρίσκεται σε ξεκάθαρη πλευρά στον χάρτη. Δεν είναι μια χώρα δίχως «λόγο» και «τιμή», ούτε μια χώρα τυχοδιώκτης.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εάν έδινε μάθημα στον Νίκο Κοτζιά είναι σίγουρο ότι θα είχε «κοπεί». Όχι βεβαίως ότι μας χαλάει που δεν καταλαβαίνει, το αντίθετο…