Η ορεινή Θράκη στην αρχαιότητα
Με τον Διαμαντή τριαντάφυλλο
Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Τετάρτη 20-09-2017, στις 20:00
Από το τέλος της ύστερης εποχής του χαλκού και την αρχή της πρώιμης εποχής του σιδήρου (1150-1050 π.Χ. θρακικά φύλα προερχόμενα από την κεντροανατολική Ευρώπη εγκαταστάθηκαν σταδιακά στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης. Κατάλοιπα του πολιτισμού των κατοίκων αυτών έχουν εντοπιστεί σε όλη τη Ροδόπη, στις περιοχές που ζουν επί αιώνες οι Ροδοπαίοι Πομάκοι. Πρόκειται για οχυρωματικούς περιβόλους, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μεγαλιθικούς και κιβωτιόσχημους τάφους, βραχογραφίες, λαξευτές κατασκευές υπαίθριων ιερών και άλλα μνημεία, μερικά από τα οποία θα παρουσιαστούν συνοπτικά στην παρούσα ανακοίνωση.
Διαμαντής Στεφάνου Τριαντάφυλλος
Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων
Γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου το 1942. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίστηκε Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και εργάστηκε δυο χρόνια στο Μουσουλμανικό Γυμνάσιο Κομοτηνής. Το 1970 μετά από διαγωνισμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τοποθετήθηκε με αίτησή του στην Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής. Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών του σπουδών παρακολούθησε στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales), στο Παρίσι, σεμινάρια Αρχαιολογίας, Θρησκειολογίας και Αρχαιομετρίας και πήρε το δίπλωμα Diplôme d’ Etudes Approfondies (D.E.A.).
Διενήργησε ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Πιο γνωστές είναι οι έρευνές του στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης, στους μεγαλιθικούς τάφους της Ρούσσας, στα φρούρια της παρανέστιας περιοχής και στον αρχαιολογικό χώρο της Στρύμης. Ασχολήθηκε επίσης με την έρευνα ταφικών τύμβων στις περιοχές Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου.
Πήρε μέρος σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συνέβαλε στην προβολή των μνημείων της αρχαίας Θράκης με διαλέξεις και εκθέσεις φωτογραφιών και εκμαγείων σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Εκθέσεις, ανακοινώσεις, άρθρα και άλλες εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά Συνεδρίων, εγκυκλοπαίδειες και αρχαιολογικά περιοδικά. Πήρε μέρος, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, στη διεθνή συνδιάσκεψη της Ουνέσκο στην Καμπούλ (2002) για την προστασία των μνημείων του Αφγανιστάν.
Είναι επίτιμο μέλος της Ακαδημίας των Μεδίκων της Φλωρεντίας, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ινδοευρωπαϊκών Σπουδών, της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής και του Σωματείου Διάζωμα. Έχει τιμηθεί από Δήμους, δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης των Δήμων Τριγώνου και Κυπρίνου. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) από το 2009 ως το 2014. Είναι μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Το 2015 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ • ΣΕΚΕ ΑΕ • ΣΜΥΡΔΕΞ ΑΕ • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ • Ταβέρνα «ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ» • ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΕΠΕ • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΡΦΕΑΣ • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ • BOUTIQUE HOTEL 1905 • MEZEBAR– Bar & Gril • ΣΚΑΡΠΕΛΟ – συντήρηση έργων τέχνης • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΥΡΓΕΛΗ» • BIO–LIVE σαπωνοποιείο Ξάνθης • ΑΒΑΞ – Βιοαέριο Ξάνθης •
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986
fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr www.fex.org.gr https://www.facebook.com/FEXANTHI