Την πρόθεση της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων για επανέναρξη των συνομιλιών με την Αθήνα υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφστη FAZ.
Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, μετά από τη βαθιά κρίση που πέρασαν τα Σκόπια επί της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία οξύνθηκε τους τελευταίους μήνες, πλέον η πολιτική κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται και η χώρα σταδιακά να ανακάμπτει.
Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα που έχει να εκπληρώσει ο Ντιμιτρόφ είναι η επανέναρξη των συνομιλιών με την Αθήνα για το θέμα του ονόματος, σημειώνει η εφημερίδα.
«Η Αθήνα για χρόνια ένιωθε ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι προκαλούσε, όταν ονόμασε το αεροδρόμιο των Σκοπίων Μέγας Αλέξανδρος και μετέτρεψε το κέντρο της πρωτεύουσας σε ένα κιτς, αρχαιοπρεπές μαυσωλείο. (…) To κέντρο των Σκοπίων μοιάζει στο μεταξύ με κάτι ανάμεσα σε πάρκο αναψυχής και σκηνικό για την ταινία Ο Αστερίξ και οι Έλληνες», γράφει η FAZ.
Ο Ν. Ντιμιτρόφ από την πλευρά του επικρίνει αυτή την κατασκευαστική αρχαιολατρία της κυβέρνησης Γκρουέφσκι.
«Δεν χρειαζόμαστε εκατοντάδες μνημεία για να νιώσουμε περήφανοι σαν Μακεδόνες. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τον κενό εθνικισμό, που στηρίζεται μόνο την ανέγερση μνημείων ή στην ονομασία δρόμων, σταδίων και αεροδρομίων ως Μέγας Αλέξανδρος», λέει ο Ντιμιτρόφ.
Ο υπ. Εξωτερικών της ΠΔΓΜ δεν θέλησε ωστόσο να απαντήσει στην ερώτηση της FAZ εάν η νέα κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να αποσύρει το όνομα «Μ. Αλέξανδρος» από το αεροδρόμιο Σκοπίων, όπως ζητά η Αθήνα.
Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές από τα Σκόπια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποκλείουν να γίνει ένα τέτοιο βήμα μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και ενδεχομένως να μετονομαστεί το αεροδρόμιο σε «Μητέρα Τερέζα», η οποία γεννήθηκε στα Σκόπια και ήταν αλβανικής καταγωγής.
Η Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1910 στα Σκόπια της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είχε, ωστόσο, καταγωγή από την Σκόδρα της Αλβανίας. Κανονικά ούτε τη Μητέρα Τερέζα μπορούν να οικειοποιούνται, αλλά αυτό το πρόβλημα ας το λύσουν με τους Αλβανούς.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Ζάεφ δείχνει έτοιμη να κάνει οτιδήποτε απαιτείται για να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός της Αθήνας.
«Ο Γκρουέφσκι ήταν ένα πρόβλημα, γιατί ήθελε να προβάλει μια Μακεδονία προ 2000 ετών. (…) Έκανε τη χώρα αντιπαθή. Κι αυτό έπληξε πολύ τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στο θέμα του ονόματος. Η ΠΓΔΜ χρειάζεται φίλους και συμπάθειες για να επιτύχει μια σημαντική αλλαγή», συνοψίζει ο Ντιμιτρόφ.
Τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχουν ήδη ληφθεί.
Ήδη υπάρχει πρόθεση συνεργασίας μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών Σκοπίων και Αθήνας, η οποία προβλέπει ανταλλαγή νέων διπλωματών ώστε να αποκτήσουν εμπειρία στις δύο χώρες.
«Ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα.», αναφέρει ο Ν. Ντιμιτρόφ. Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας δηλώνει ότι υπάρχει πρόθεση, από κοινού με τον Έλληνα ομόλογό του, για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στα ΗΕ.
«Κι όπως έλεγε ο Τζον Φ. Κένεντι: δεν πρέπει να φοβόμαστε την διαπραγμάτευση», λέει ο ίδιος. Για το λόγο αυτό επέλεξε το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό να είναι στην Αθήνα.
Τέλος πάντων, ανεξάρτητα από το τι λέει ή δεν λέει ο Ντιμιτρόφ τα πράγματα είναι απλά και ο Κοτζιάς τα ξεκαθάρισε από τον ΟΗΕ όπου και βρίσκεται.
Καμία διαπραγμάτευση για το όνομα δεν πρόκειται να ξεκινήσει εάν δεν αποσυρθούν όλα τα αγάλματα και ό,τι θυμίζει Μακεδονία από τη σκοπιανή ντίσνεϊλαντ, δηλαδή εάν δεν εκμηδενιστεί ο αλυτρωτισμός και η καπήλευση της ελληνικής ιστορίας και αυτό σημαίνει αλλαγές ονομάτων σε δρόμους, αεροδρόμιο και όπου αλλού.
Να σημειωθεί ότι εάν οι Σκοπιανοί συνεχίσουν να επιμένουν ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι οι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, προσπαθώντας αυτοί οι βουλγαρόφωνοι να πείσουν ότι είναι οι αρχαίοι Μακεδόνες, τότε η χώρα τους δεν πρόκειται να δει κανένα φως για πουθενά.
Μια καλή αρχή για τον Ντιμιτρόφ θα ήταν, εκεί που περιφέρεται και δίνει συνεντεύξεις, να σταματήσει να δηλώνει «Μακεδόνας» και να αρχίσει να δηλώνει «σλαβομακεδόνας».
Ο Ντιμιτρόφ οφείλει να εμπεδώσει ότι δεν έχει περιθώρια να διαπραγματευτεί τίποτα από όσα έχει καπηλευθεί αυτός και ο βουλγαρόφωνος λαός του. Θα ικανοποιήσουν πλήρως τα αιτήματα του ελληνικού έθνους και θα παραδεχθούν την ιστορική αλήθεια αλλιώς θα χαθούν από τον χάρτη.
Το TRIBUNE επιμένει στην ανάλυση ότι τα Σκόπια εάν δεν συνετιστούν θα χαθούν από τον χάρτη. Είναι ένα ασήμαντο πρόβλημα που λύνεται με διαμελισμό μεταξύ των γειτονικών τους ΝΑΤΟϊκών κρατών. Αμερικανικοί κύκλοι τους το έχουν διαμηνύσει εξάλλου, εάν δεν το έχουν λάβει σοβαρά το μήνυμα επειδή άλλα τους λένε Τζορτζ Σόρος, Βρετανοί και δεν ξέρουμε ποιοι άλλοι ακόμα παριστάνουν τους παράγοντες στην περιοχή, κακό του κεφαλιού τους. Γιατί θα το φάνε το κεφάλι τους.
Η Ελλάδα, έθνος 7.000 ετών, έθνος ισχυρό και ναυτικό, προμαχώνας της Δύσης και εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης, δεν μπαίνει στη ζυγαριά με κλέφτες και απατεώνες βουλγαρόφωνους με ταυτοτικά και υπαρξιακά προβλήματα. Αρκετά με τους απατεώνες και κλέφτες που παριστάνουν το έθνος και το κράτος. Αρκετά!