Η Terry Reintke είναι Γερμανίδα οικολόγος ευρωβουλευτής.
Παίρνοντας τον λόγο στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο, περιέγραψε λεπτομερώς πως προσπάθησαν να τη βιάσουν και ενθάρρυνε τις γυναίκες να καταθέτουν συστηματικά αγωγή.
Στο βίντεο φαίνεται η ευρωβουλευτής, εμφανώς στρεσαρισμένη και αγχωμένη, να αφηγείται ότι επέστρεφε στο σπίτι της ένα βράδυ, με φίλους, πριν από ενάμιση μήνα.
Βρισκόταν στον σταθμό της πόλης Ντούισμπουργκ, στη Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου διαμένει.
Ενας άντρας ξεφυτρώνει από το πουθενά και της πιάνει τα μπούτια.
Τον ακολουθεί τρέχοντας επί πολλά μέτρα, ουρλιάζοντας και λέγοντάς του ότι θα τον φοβίσει η ίδια τόσο πολύ ώστε να μην ξαναεπιτεθεί σε γυναίκες.
Στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία, η οποία της πρότεινε ψυχολογική βοήθεια και τη συνόδευσε ως το σπίτι της. Ο επίδοξος βιαστής δεν συνελήφθη.
Στο βίντεο η Terry Reintke ανέφερε ότι αυτή η παραδειγματική αντίδραση της αστυνομίας οφείλεται και στην ψήφιση της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης από τη γερμανική Βουλή, ένα σύμφωνο του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο υιοθετήθηκε το 2011 και δημιούργησε ένα νομικό πανευρωπαϊκό πλαίσιο που προστατεύει τις γυναίκες-θύματα σεξουαλικής και ενδοοικογενειακής βίας.
«Νιώθω πιο δυνατή»
Η Liberation τη συνάντησε μερικές ημέρες μετά την εντυπωσιακή ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, σε ένα καφέ του Βερολίνου.
Χαμογελαστή, γεμάτη ενέργεια, η 30χρονη γυναίκα λέει ότι ήταν ακτιβίστρια στους Πράσινους από έφηβη και ομολογεί ότι δέχτηκε πολλές αντιδράσεις μετά την ασυνήθιστη παρέμβασή της στην ολομέλεια.
«Οταν άρχισα να μιλάω, τα μουρμουρητά δίπλα μου σταμάτησαν, οι άνθρωποι σταμάτησαν να ψιθυρίζουν, είχε μια νεκρική σιγή στην αίθουσα. Και στο τέλος οι άνθρωποι χειροκρότησαν, αυτό με ανακούφισε», λέει.
Και προσθέτει: «Αρχικά φοβόμουν να μιλήσω και φοβόμουν να με περάσουν για «θύμα». Αυτό εμπεριέχει κάτι το αρνητικό, οι άνθρωποι το βλέπουν αυτό σαν ομολογία αδυναμίας. Αλλά δεν είναι.
»Νιώθω πιο δυνατή από τη στιγμή που το είπα δημόσια.
»Το βρίσκω σημαντικό να το έχω πει σε μια πολιτική αρένα και να ενθαρρύνω τις γυναίκες να αναφέρουν στην αστυνομία τη σεξουαλική βία που υφίστανται».
Οπως είπε, το είδος της σεξουαλικής επίθεσης που η ίδια δέχτηκε, «grapschen» στα γερμανικά, δηλαδή να αρπάζεις μια γυναίκα από τα μπούτια ή από το στήθος, καταδικάζεται πλέον από τον νόμο: και αυτό χάρη στην περιβόητη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης και στον απόηχο των γεγονότων της Κολωνίας, το 2016, το βράδυ του Saint-Sylvestre, όταν γυναίκες δέχτηκαν σεξουαλικές επιθέσεις στον κεντρικό σταθμό. Από τότε η Γερμανία εξοπλίστηκε νομικά για το θέμα.
Ο νόμος του 2016 προβλέπει πλέον, μεταξύ άλλων, ότι θεωρείται ποινικό αδίκημα κάθε σεξουαλική δράση «εναντίον της θέλησης άλλου ατόμου», διευρύνοντας έτσι τον ορισμό του βιασμού.
«Εγώ κατέθεσα αγωγή και ενθάρρυνα τις γυναίκες-θύματα σεξουαλικών επιθέσεων να το κάνουν επίσης, ώστε να μη γίνονται πλέον σχόλια του τύπου «ω, καλά τώρα, ένας τύπος την άγγιξε απλά στον δρόμο»», είπε η ευρωβουλευτής.
«Ναι, οι λευκοί άνδρες παρενοχλούν τις γυναίκες»
Η Reintke προειδοποιεί ωστόσο ότι η σεξουαλική βία δεν πρέπει να γίνει εργαλείο πολιτικής.
Πράγματι, ο νόμος του 2016 προβλέπει ότι οι μετανάστες που συλλαμβάνονται για σεξουαλικά αδικήματα θα φεύγουν από τη Γερμανία.
Τότε η ριζοσπαστική Αριστερά είχε επικρίνει την κυβέρνηση της Γερμανίας και την κατηγόρησε για «λαϊκισμό μετά τα γεγονότα της Κολωνίας».
«Η συντηρητική Δεξιά και η άκρα δεξιά χρησιμοποιούν τη σεξουαλική βία για ρατσιστικούς λόγους.
»Και ελαχιστοποιούν το γεγονός ότι και οι λευκοί άνδρες κάνουν τα ίδια. Αυτός που μου επετέθη εμένα ήταν ξανθός.
»Ναι, οι λευκοί άνδρες παρενοχλούν και βιάζουν γυναίκες. Αλλά αυτό δεν θέλουν να το δεχθούν, φυσικά», δήλωσε η Terry Reintke.