«H ΠΑΜΘ στις 20 Φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρώπης, Πρόταση Ανάληψης Δράσεων Μόχλευσης Ανάπτυξης»
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, πρέπει να υπάρξει ουσιαστική κινητοποίηση με επιθετική πολιτική για αναστροφή αυτού του κλίματος. Η ανάπτυξη δεν είναι κάτι το οποίο έρχεται με μία μόνο ενέργεια ή μία μεγάλη επένδυση. Ανάπτυξη είναι η καθημερινή οικονομικοκοινωνική δραστηριότητα που ξεκινάει από τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας και ενισχύεται με μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Όμως στην ουσία της αποτελείται από πολλές μικρές παρεμβάσεις και κινήσεις που ξεκινούν από τα θεμέλια και έτσι μόνο γίνεται αεροφόρος, ουσιαστική και με επίδραση στο σύνολο της κοινωνίας. Μία υγιείς αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να στοχεύει στη μόχλευση της κοινωνίας, την χορήγηση κατάλληλων εργαλείων, την παροχή γνώσεων και την στήριξη με ουσιώδη έργα με άμεση ωφέλεια στην πράξη.
Υφιστάμενη Κατάσταση
Όπως είναι καταγεγραμμένο και δημοσιεύτηκε από το ΑΠΕ, στα κράτη-μέλη της ΕΕ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2013 κυμάνθηκε από 30% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας ως 539% στο κέντρο του Λονδίνου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Eurostat το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στις περιφέρειες της Ελλάδας, σε βάση το μέσο κοινοτικό όρο, καταγράφηκε το 2013, στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (50%), η οποία συμπεριλαμβάνεται στις 20 φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρώπης! Πιο επίκαιρα στοιχεία δεν είναι αποτυπωμένα επίσημα, άλλα είναι δεδομένο ότι ακόμη και εάν υπάρχει κάποια θετική διαφοροποίηση, δεν είναι στο επίπεδο που θέλουμε. Αυτή η πεποίθηση επιβεβαιώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ, που ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας στην ΑΜΘ το Μάιο του 2017 ανήλθε σε 22,60%. Η ΑΜΘ κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα αριθμώντας 46.959 ανέργους από τους οποίους επιδοτούνται μόλις οι 5.049!
Απαιτούνται ισχυρές ενέργειες προς κινητοποίηση των τοπικών οικονομικών δυνάμεων για να ξεκολλήσουμε από το τέλμα. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν φαίνονται να σχεδιάζονται κεντρικά στο βαθμό και την ταχύτητα που χρειάζονται και θα πρέπει εμείς ως Περιφέρεια να προτείνουμε, να διεκδικήσουμε, να υλοποιήσουμε. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο η περιοχή.
Σε όλη την Ευρώπη οι συνοριακές Περιφέρειες είναι οι πλέον αναπτυγμένες, στα Βαλκάνια αυτό δεν συμβαίνει. Γνωστοί οι λόγοι. Ειδικότερα σε εμάς, το παρελθόν των κλειστών συνόρων, το παρελθόν της υπανάπτυξης που βιώσαμε για δεκαετίες μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο μας στοιχειώνει ακόμη. Αποτελεί βαρίδιο που δυσκολεύει την άνοδο μας. Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, σταυροδρόμι, στα λόγια, οικονομικό και πολιτιστικό με κυρίαρχη γεωπολιτική θέση, όμως στη πράξη περιοχή αποκλεισμένη για δεκαετίες. Χωρίς αμφιβολία ο ’’ψυχρός πόλεμος ’’ των σύγχρονων αυτοκρατοριών και πλήγωσε και στέρησε από την περιοχή, πόρους, επενδύσεις, ανθρώπους. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει ριζικά με πλήρη απελευθέρωση, προς το βορρά, τη Βουλγαρία, μία χώρα πλέον της ΕΕ. Οι ταχύτατες εξελίξεις, από το ένα άκρο στο άλλο, δεν δημιούργησαν παράλληλα, μία μέριμνα, για περιοχές όπως η δική μας. Η ευθύνη ανήκει και στην πολιτική της χώρας και στην Ευρωπαϊκή, που δεν έλαβε υπόψη τις δημοσιονομικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας Βουλγαρίας, δεν επέβαλε αναχώματα σταδιακής προσαρμογής και ισορροπίας μεταξύ χωρών. Αυτό ήταν ειδικό τοπικό πρόβλημα το οποίο οι Ευρωπαίοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν και από τη μεριά μας δεν το θέσαμε, δεν το εξηγήσαμε επαρκώς ή το χειρότερο αδιαφορήσαμε να το μελετήσουμε στο χρόνο που έπρεπε. Πάλι λοιπόν η ΑΜΘ βρέθηκε σε μειονεκτική θέση.
Ζητήματα που άπτονται των ελεύθερων οικονομικών συναλλαγών εντός της ΕΕ σε συνδυασμό με τεράστια διαφορά φορολογίας, λειτουργικών κοστολογίων αλλά και πολύ ταχύτερων γραφειοκρατικών διεκπεραιώσεων στις όμορες χώρες, αποτελούν μειονεκτήματα μας και ενισχύουν παράλληλα τα παρεμπόριο. Ακυρώνουν ξανά το μεγάλο πλεονέκτημα μας, τη γεωστρατηγική θέση της ΑΜΘ μεταξύ Μεσογείου και Ευρώπης, μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Συνεπώς η θέση μας διαχρονικά ήταν και είναι μειονέκτημα ενώ θα έπρεπε να είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, όπως μόνο στα λόγια λέγεται ευρέως.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σχετική έκθεση σύμφωνα με την οποία, οι Περιφέρειες που υστερούν διακρίνονται σε :
α) «Περιφέρειες με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», με κατά κεφαλήν ΑΕΠ έως 90% του μέσου όρου της ΕΕ αλλά με μακροχρόνια έλλειψη ανάπτυξης.
β) «Περιφέρειες χαμηλού εισοδήματος», όπου το ΑΕΠ παραμένει χαμηλότερο από το 50% του μέσου όρου της ΕΕ.
Προτείνονται από την έκθεση γενικά:
α) «Περιφέρειες με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας και από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις. Προτεραιότητες θα πρέπει να αποτελούν η αύξηση της ευελιξίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με περιορισμό της γραφειοκρατίας, καθώς και του χρόνου και του κόστους που απαιτείται για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων και τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), η αύξηση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας των δημόσιων διοικήσεων και υπηρεσιών και ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων συμβάσεων μέσω της ψηφιοποίησης.
β) «Περιφέρειες χαμηλού εισοδήματος», όσον αφορά τις οικονομίες των περιφερειών χαμηλού εισοδήματος, η έκθεση υπογραμμίζει πως μπορούν να ενισχυθούν μέσω ενός αποτελεσματικού μείγματος επενδύσεων στην καινοτομία, στο ανθρώπινο δυναμικό και στη συνδεσιμότητα. Όπως σημειώνεται, θα πρέπει να παρέχονται κίνητρα για επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και για τη βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, μέσω επαγγελματικής κατάρτισης και διά βίου μάθησης, τα οποία μπορούν αμφότερα να υποστηριχθούν από κονδύλια της πολιτικής συνοχής. Τέλος, επισημαίνεται πως πολλές περιφέρειες χαμηλού εισοδήματος παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις στην υποδομή και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις υποδομές σε καίριας σημασίας δίκτυα μεταφορών.
Είναι φανερό δυστυχώς, ότι η ΠΑΜΘ έχει συμμετοχή και στις δύο ομάδες και αυτό καθιστά την περίπτωση της ακόμη πιο δύσκολη. Σε μία εισήγηση όπως η παρούσα, είναι δεδομένο ότι δεν είναι δυνατή μια πιο αναλυτική περιγραφή του προβλήματος, εντούτοις σκοπός της είναι να τεθούν οι βάσεις συνεννόησης, εντός της Περιφέρειας μας, για μία διαμόρφωση επιθετικής πολιτικής και καθορισμός των αξόνων αυτής για ανάταξη του προβλήματος.
Μόχλευση Δράσεων για Ανάταξη των Αρνητικών Δεδομένων
«Για κάθε εμπόδιο στην ανάπτυξη υπάρχει μια απάντηση που περιλαμβάνει μέσα της πολιτικής συνοχής», δήλωσε σχετικά η επίτροπος αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, προσθέτοντας ότι «προσαρμοσμένες στρατηγικές περιφερειακής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις για επιτυχείς επενδύσεις, μπορούν να καταστή-σουν τις εν λόγω περιοχές ελκυστικές για τους κατοίκους, τους εργαζομένους και τις επιχειρή-σεις».
Συνεπώς στο πρόβλημα υπάρχει δυνατότητα λύσης αρκεί να δουλέψουμε συγκροτημένα, με πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη διοίκηση όλων των βαθμιδών, την κοινωνία και τους επιχειρηματικούς φορείς, διεκδικώντας τους πόρους από τα προγράμματα πολιτικής συνοχής. Με σαφή στόχευση, σχέδιο υλοποίησης, χρονοδιάγραμμα επίτευξης στόχων και το κυριότερο τηρώντας συστηματικά όλα τα παραπάνω χωρίς παρεκκλίσεις.
Η ΠΑΜΘ είναι περιοχή που βασίζεται στην αγροτική οικονομία, έχει δυναμικές βιομηχανικές μονάδες, τουριστική ανάπτυξη με περαιτέρω δυνατότητες και ελπιδοφόρο επιστημονικό δυναμικό για παροχή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και ποιοτικών υπηρεσιών. Εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων που μπορούν να υποστηρίξουν έρευνα, τεχνολογία, εκπαίδευση δεξιοτήτων. Παράλληλα η ενέργεια και η θαλάσσια οικονομία ( BLUE ECONOMY) με έμφαση στην αλιεία αλλά και στην σύγχρονη ναυτιλία αποτελούν τομείς επένδυσης για το μέλλον. Η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας είναι ακόμη ένα τεράστιο πλεονέκτημα της περιοχής μας. Οι υποδομές χρήζουν βελτίωσης, σιδηροδρομική σύνδεση, λιμάνια, μαρίνες, οδικοί άξονες συνοριακοί σταθμοί με όμορες χώρες.
Η βελτίωση των δεδομένων πρέπει να ξεκινήσει από την στήριξη των υφιστάμενων δομών και δράσεων στον οικονομικό τομέα και να επεκταθούν στην βελτίωση των παραμέτρων που θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις από εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτές.
Πρέπει να ληφθούν μεταξύ άλλων:
1) Μέτρα στήριξης ανάπτυξης αγροκτηνοτροφικού κλάδου. Μεταποίησης. Σύνδεσης με την κατανάλωση. Σύνδεσης με την εμπειρία του τόπου και του επισκέπτη, με τον τουρισμό.
2) Μέτρα στήριξης υφιστάμενης βιομηχανικής παραγωγής.
3) Ανάπτυξη υποδομών, δημοσίων επενδύσεων, πρωτίστως των μεταφορικών που μας συνδέουν με εξωτερικό. (Οδικοί άξονες, Λιμάνια, Τελωνεία, Μεθοριακοί σταθμοί, αεροδρόμια).
4) Να θεσμοθετηθεί όργανο αναπτυξιακής διαχείρισης και σχεδιασμού με συμμετοχή παραγωγικών φορέων, 3βάθμιας εκπαίδευσης, Συμβούλων, Υπουργικών εκπροσώπων και σε άμεση συνεργασία με ταμείο αποκρατικοποιήσεων και ΤΑΙΠΕΔ, ώστε οι αποφάσεις να έχουν διαχρονική εφαρμογή.
5) Εκμετάλλευση Ευρωπαϊκών και Εγχώριων πόρων σε συνδυασμό με επένδυση ιδίων κεφαλαίων της Περιφέρειας. Χρήση πόρων από το ταμείο συνοχής.
6) Σχεδιασμός επιθετικής πολιτικής προσέλκυσης επενδύσεων (καταγραφή δυνατοτήτων, παρουσίαση – προώθηση αυτών σε Ελλάδα και Εξωτερικό.)
7) Χρήση μελετών και στοιχείων με σαφείς προτάσεις, προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών. Όχι άλλες εκθέσεις ιδεών για τα συρτάρια μας.
8) Διεκδίκηση από την κυβέρνηση να χωροθετηθούν και να κατευθυνθούν προς την περιοχή μας μεγάλες επενδύσεις όπως στη βιομηχανία, τον αγροκτηνοτροφικό τομέα, τον τουρισμό με την ευρύτερη έννοια.
Πρέπει να υπάρξουν δράσεις μόχλευσης της κοινωνίας και στους τρεις τομείς αυτής, στήριξης υφισταμένων επιχειρήσεων – τοπικών παραγωγών και ανάπτυξης επενδύσεων από ντόπιους και ξένους.
Πρέπει να υπάρξει ισχυρή πίεση προς την κυβέρνηση για ανάληψη των ευθυνών της, συνδρομή ουσιαστική και άμεση υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων.
Να γίνει σχεδιασμός χρήσης των κονδυλίων μας προς συγκεκριμένη κατεύθυνση με βάση ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης.
Κινητοποίηση των ανθρώπινων πόρων της δημόσιας διοίκησης προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να κινηθούν άμεσα μαζί με την πολιτική ηγεσία και να βοηθήσουν ουσιαστικά, την προσπάθεια με παράλληλη στοχευμένη επένδυση των πόρων μας.
Πρόταση Στήριξης Υφιστάμενης Επιχειρηματικότητας
Η ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής είναι οι υφιστάμενες δραστηριότητες, αυτές που έδωσαν και δίνουν πνοή στην ΑΜΘ, που άντεξαν εν μέσω κρίσης και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε. Πρέπει να είναι η βάση, το θεμέλιο στο οποίο θα πατήσουμε για να προχωρήσουμε ανοδικά. Η στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρέπει να γίνει βάση σχεδίου, στόχων και προτεινόμενων δράσεων σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις:
1)Δημιουργία Φορέα Σχεδιασμού και Παρακολούθησης με ισχυρή εμπλοκή ιδιωτικού τομέα και χρήση προϋπολογισμού. Θα λειτουργήσει ως φορέας Διαχείρισης τοπικής ταυτότητας και δράσεων προώθησης κοινής προϊόντων τουριστικών πόρων (Σύνδεση αγροδιατροφής, εθνικών πάρκων, τουριστικής ταυτότητας κα). Λειτουργώντας με ενδοπεριφερειακή διασύνδεση αποκτούμε μέγεθος και βάθος. Παραδείγματα υπάρχουν, πρέπει να επεκταθούν.
2)Καταγραφή δυναμικού: Βιοτεχνία, Βιομηχανία, Γεωργία – Κτηνοτροφία, Τοπικά προϊόντα. Εύρεση ποσοτήτων, δυνατοτήτων ανάπτυξης και δικτύωσης μεταξύ επιχειρήσεων.
3)Στόχοι δυνατότητες στήριξης μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών.
4)Στόχοι προωθητικές ενέργειες branding παραγομένων προϊόντων και υπηρεσιών.
5)Ανάδειξη πλεονεκτημάτων.
6)Καμπάνια προώθησης με συγκεντρωμένο το δυναμικό, οργανωμένο χαρακτήρα και κοινή πρόταση. Διασύνδεση αγροτικού τομέα, μεταποίησης, τουριστικής κατανάλωσης. Κοινή προώθηση ταυτότητας προορισμού.
7)Διεκδίκηση κονδυλίων στήριξης (πχ αποπληρωμή του 12-4% και διεκδίκηση συνέχισης του μέτρου) με εφαρμογή σε όλη την ΑΜΘ, φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, στήριξη απασχόλησης και επιμόρφωση κλπ. μέσω του ταμείου συνοχής.
8) Θέσπιση μηδενικού ΦΠΑ στις επενδύσεις που θα γίνουν στην ΑΜΘ. Η επιστροφή ΦΠΑ ισχύει, συνεπώς η πρόταση δεν μεταβάλει το δημοσιονομικό ισοζύγιο αλλά απελευθερώνει ιδιωτικούς πόρους σε άλλες κατευθύνσεις και αποτρέπει την αγορά αγαθών από κοινοτικές χώρες όπου τα υλικά εισάγονται με μηδενικό ΦΠΑ, πρόσθετα βελτιώνει την οικονομική δυνατότητα επενδυτών διότι δεν απαιτείται να δεσμεύουν κονδύλια (είτε μετρητά είτε ως εγγυήσεις δανεισμού) για ΦΠΑ μέχρι αυτό να επιστραφεί.
9)Εφαρμογή RIS3, σύγχρονης εξειδίκευσης σε όλους τους τομείς πχ δημιουργία τεχνιτών υφάλων για καταδυτικό αλλά και αντιδιαβρωτική δράση ακτών.
10) Εμπλοκή των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην παραγωγική διαδικασία με επένδυση οικονομική στην εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα που θα επιστρέφεται από τα κέρδη.
11) Δημόσιες επενδύσεις δημιουργία βελτίωση υποδομών (Μαρίνες, συνοριακοί σταθμοί, κάθετοι άξονες κα)
12) ΤΑΙΠΕΔ, αποκέντρωση, ορθή προώθηση ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων γης υποδομών. Κατεύθυνση ξένων επενδυτών σε διαθέσιμα κατά προτεραιότητα στην ΑΜΘ.
13) Ίδρυση ΓΓ Περιφερειακής Ανάπτυξης με έδρα σε πόλη της ΑΜΘ, που θα υπάγεται στο Υπουργείο ΜΑΘΡΑ και θα είναι σε άμεση σύνδεση με υπουργεία Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης , Ανάπτυξης και φορέα με Περιφέρεια, Δήμους, ΕΒΕ, Σύνδεσμο Βιομηχάνων, ΣΕΤΕ, Αγροτικούς συνεταιρισμούς, Εθνικά Πάρκα, Ξενοδόχους ,Τουριστικούς Πράκτορες, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια κλπ. Θα αναλάβει να συντονίζει αλλά και να διεκπεραιώνει δυναμικά με αποφασιστικό ρόλο.
Πρόταση Προώθησης Επενδυτικού Ενδιαφέροντος από Εξωτερικό και Ελλάδα
Είναι απαραίτητο και ίσως επιβεβλημένο περισσότερο από ποτέ να προσπαθήσουμε να τονώσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον Αλλοδαπών και Ελλήνων επιχειρηματιών για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Πρέπει να αναδείξουμε και να υπενθυμίσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Τίθεται η πρόταση, να οργανώσουμε ομάδα για την παρουσίαση και ενημέρωση των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Να υπενθυμίσουμε σε Ξένους και Έλληνες ότι παρά την κρίση υπάρχουν δυνατότητες που προσφέρουν όφελος και πρέπει να αξιοποιηθούν.
Ο στόχος είναι η προώθηση της ΠΑΜΘ, η μόχλευση νέων επενδύσεων ή η συμμετοχή σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, η δημιουργία θέσεων εργασίας. Σύνθημα μας:
INVEST IN EASTERN MACEDONIA and THRACE
(Tourism is a growing star, Human Resources, Products, Location are our stable ally)
Συνεργασία με :
- Υπουργεία Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού.
- Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού / Αναπτυξιακός Νόμος
- Δ/νση Ανάπτυξης / Τμήματα Αδειοδότησης Βιομηχανιών και Εμπορίου & Τουρισμού
- Αναπτυξιακές Εταιρείες
- Δεσμός
- ΕΒ Επιμελητήρια
- Τεχνικό ΕΕ Παράρτηματα Θράκης & Αν. Μακεδονίας
- Οικονομικά Επιμελητήρια
- Τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο Εξωτερικό
- Enterprise Greece
- Άλλο
Πλαίσιο:
Ενημερωτικές συναντήσεις επί διήμερο σε Πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις του εξωτερικού ( πχ Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία) , σε σημαντικά διεθνή forum και σε Αθήνα και Θεσ/νικη, Ιωάννινα, Ηράκλειο:
Μέρος 1ο Νομικό Πλαίσιο παρουσίαση δυνατοτήτων
- Παρουσίαση προορισμού, πλουτοπαραγωγικών πηγών, επιχειρηματικών ευκαιριών ( Αγροκτηνοτροφικός τομέας, Τουρισμός, Ιαματικά, Γεωθερμία, Παροχή Υπηρεσιών, κα )
- Νομικό πλαίσιο ίδρυσης εταιρείας – φορολογικά ζητήματα
- Πολεοδομικό πλαίσιο
- Τουριστική νομοθεσία
- Βιομηχανική νομοθεσία
- Περιβαλλοντική νομοθεσία & δασική, αρχαιολογία, παραλίες
Μέρος 2ο Χρηματοδοτικές δυνατότητες
- Αναπτυξιακός Νόμος
- ΕΣΠΑ ιδιωτικών επενδύσεων
- Leader
- Τράπεζική χρηματοδότηση
- Φορολογική νομοθεσία
Βήματα Υλοποίησης:
- Δημιουργία ομάδας σχεδιασμού και υλοποίησης.
- Οργάνωση ανθρώπινου δυναμικού της ΠΑΜΘ, ομάδα που θα το υποστηρίξει
- Προϋπολογισμός Χρηματοδότησης δράσης
- Επικοινωνία και συνεργασία με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς
- Οργάνωση παρουσιάσεων και υλικού, ορισμός εκπροσώπων αποστολών, δημόσιες σχέσεις
- Ορισμός ημερομηνιών – χρονοδιαγράμματος
- Διεκπεραίωση αποστολών
- Επαφή και επικοινωνία μετά την παρουσίαση
- Αποτελέσματα, επαναπροσδιορισμός μελλοντικών δράσεων, συνέχιση της επικοινωνίας.
ΣΤΟΧΟΣ: Προσέλκυση επενδυτών, υλοποίηση επενδύσεων, δημιουργία θέσεων εργασίας, αναγνώριση των δυνατοτήτων της ΑΜΘ διεθνώς . Η Περιφέρεια να αποκτήσει ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα, να μπει δυναμικά μπροστά στον αγώνα για την μείωση της ανεργίας, την προσέλκυση επενδύσεων, την τόνωση της αγοράς. Την έξοδο από την κρίση.
Προϋπόθεση για να επιτύχουμε είναι να αποφασίσουμε εάν το πιστεύουμε
Θα πρέπει να υπάρξει απόφαση με ισχυρή συναίνεση των Περιφερειακών οργάνων μας, συνεννόηση και πρωτοβουλίες που θα χρηματοδοτηθούν ισχυρά από τον προϋπολογισμό μας με παράλληλη αναζήτηση κονδυλίων ευρωπαϊκών για χρηματοδότηση δράσεων ουσίας και σαφώς με προσδιορισμό στόχων, χρονοδιαγράμματος επίτευξης και έλεγχο της απόδοσης κάνοντας διορθωτικές κινήσεις όπου είναι απαραίτητο.
Πρέπει να καλέσουμε τον ιδιωτικό τομέα να τον πείσουμε να γίνει σύμμαχος και οδηγός στην προσπάθεια. Να τον εμπλέξουμε αποφασίστηκα στο σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτής της προσπάθειας. Πρέπει να διαφημίσουμε τις δυνατότητες μας. Πρέπει να πολεμήσουμε ως ένα σώμα μία φωνή για να διεκδικήσουμε αυτά που διαχρονικά μας αρνούνται στην Αθήνα και ναι ειδική μεταχείριση διότι είμαστε, ειδικής κατηγορίας περιοχή και μία από τις φτωχότερες στην Ευρώπη. Επί σειρά ετών πληρώσαμε τον ψυχρό πόλεμο των σύγχρονων αυτοκρατοριών και τη Βαλκανική καχυποψία μεταξύ των χωρών, αυτά πέρασαν, όμως το κόστος μας βαραίνει ακόμη. Η ΑΜΘ έχει τις δυνατότητες πρέπει επιτέλους να πάρει αυτό που της αξίζει. Το έχει ανάγκη ο τόπος μας, το έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας, το έχουν ανάγκη τα παιδιά μας και δεν υπάρχει πλέον χρόνος για άλλες καθυστερήσεις ή αρνήσεις. Πρέπει να γίνει σωστά. Πρέπει η ΑΜΘ να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη και να γίνει το παράδειγμα για όλους σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Παρακαλώ για την υιοθέτηση της κεντρικής ιδέας της εισήγησης, την περαιτέρω διαμόρφωση της και την υποβολή της, από την αξιότιμη επιτροπή σας, προς τα αρμόδια Περιφερειακά όργανα προς συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης.
Με εκτίμηση,
Μιχάλης Αμοιρίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος