Ο Ολυμπιακός πλήρωσε τις γκάφες του Νικολάου, αλλά παρά την φοβισμένη παρουσία έσωσε τα προσχήματα. Ο εφιάλτης της Μπάρτσα πέρασε αναίμακτα (3-1) κυρίως χάρη στην αποβολή του Πικέ…
Σε γενικές γραμμές, η διάθεση του Ολυμπιακού με αυτό το 4-6-0 ή 4-5-1 -αν προτιμάτε- του Λεμονή, ήταν εμφανέστατη και πέρα για πέρα λογική. Με ουσιαστικά τρεις γραμμές άμυνας, προσπάθησε να γεμίσει τους χώρους μέσα και γύρω από την εστία του Προτό, ούτως ώστε να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την τρομερή επιθετική γραμμή της Μπαρτσελόνα και φυσικά τον Μέσι. Αντίστοιχα, το πλάνο επίθεσης, περιελάμβανε αντεπιθέσεις με 2-3 μπαλιές «με τη μία» κυρίως με στόχο τους δύο πλάγιους, Καρσελά και Ανδρούτσο. Ο Οτζίτζα από την πλευρά του είχε έναν πιο άχαρο ρόλο, παίζοντας κεντρικά και προσπαθώντας να υποδεχθεί την πρώτη μπάλα από τους τρεις χαφ, ούτως ώστε να ξεκινήσει κάποια καλή επιθετική ενέργεια από τα πόδια του.
Άντεξε ως το 18′
Το πρώτο τέταρτο ουσιαστικά πέρασε «αναίμακτα» για την άμυνα του Ολυμπιακού, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι «ερυθρόλευκοι» καθάριζαν σέντρες και κάθετες μπαλιές. Μπορεί βεβαίως να μην κρατούσαν τη μπάλα και να έδιναν την ευκαιρία στη Μπαρτσελόνα να κάνει το παιχνίδι της, αλλά αυτό οι «μπλαουγκράνα» το κάνουν… ανεξαρτήτως αντιπάλου. Οι παίκτες του Λεμονή προσπάθησαν να βγάλουν 1-2 καλές αντεπιθέσεις, όμως χωρίς αποτέλεσμα.
Δυστυχώς για τους «ερυθρόλευκους» όμως, η «Μπάρτσα» βρήκε αυτό που έψαχνε -το γρήγορο γκολ- μετά από μια άτυχη στιγμή. Ο Ντεουλοφέου υποδέχθηκε μια από τις πολλές διαγώνιες μπαλιές προς την δεξιά πτέρυγα επίθεσης, έκανε με τη μία το γύρισμα και ο Νικολάου, επιχειρώντας να διώξει, έστειλε άθελά του τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Προτό με μια άτσαλη προσπάθεια.
Μετά το 1-0 βεβαίως ελάχιστα πράγματα άλλαξαν ως προς την εικόνα του αγώνα, αφού η Μπαρτσελόνα που έφτασε να έχει κατοχή μπάλας στο 73% βρισκόταν σταθερά γύρω από την περιοχή του Προτό και επιχειρούσε να διασπάσει την «ερυθρόλευκη» άμυνα με διάφορους τρόπους, ώστε να «κλειδώσει» το ματς με ένα δεύτερο γκολ. Ο Ολυμπιακός δε, περίμενε κλεισμένος στην άμυνά του και ήλπιζε να βρει μια ευκαιρία στην απέναντι άκρη του Καμπ Νόου.
Σφυροκόπημα…
Στο 21′ ο Προτό σώζει το σουτ του κορυφαίου για τη Μπαρτσελόνα στο πρώτο ημίχρονο Ντεουλοφέου, ενώ στην αντεπίθεση αυτής της φάσης ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία για κάτι καλό, όμως ο Καρσελά την σπαταλά πολύ «φτηνά». Ο Ζιλέ κέρδισε τη μπάλα με το τάκλιν, έδωσε για τον Βελγο-Μαροκινό, όμως αυτός αντί να βγάλει μια σχετικά απλή μπαλιά για τον Οφόε που έφυγε κατά μέτωπο απέναντι στον Τερ Στέγκεν, προχώρησε με τη μπάλα, καθυστέρησε χαρακτηριστικά και μοιραία κόπηκε.
Από κει και πέρα, η Μπαρτσελόνα ουσιαστικά κράτησε τη μπάλα στα πόδια της για σχεδόν 20 λεπτά… συνεχόμενα, αλλά χωρίς να βρίσκει ουσία. Στο 24′ είχε δοκάρι με την κεφαλιά του Παουλίνιο μετά την κακή έξοδο του Προτό, ενώ στο 26′ το σουτ του Ντεουλοφέου κοντράρει στον Κούτρη και περνάει έξω. Επόμενη καλή στιγμή για την ομάδα του Βαλβέρδε ήταν η κεφαλιά άουτ του Μπουσκέτς στο 30′ μετά από εκτέλεση φάουλ του Μέσι, ενώ τρία λεπτά μετά οι Καταλανοί έχασαν την μεγαλύτερη ευκαιρία τους μετά το γκολ. Ήταν το 33ο λεπτό όταν ο Μέσι κέρδισε τις κόντρες, έβγαλε τετ-α-τετ τον Σουάρες με μια απλή για την κλάση του πάσα, αλλά ο Προτό νίκησε τον Ουρουγουανό κρατώντας το 0-0. Στο 37′ ο Βέλγος γκολκίπερ απέκρουσε σχετικά εύκολα και το σουτ του Μέσι από διαγώνια θέση.
«Χαζομάρα» Πικέ και… ελπίδα
Στην αντίπερα «όχθη», οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ένα καλό σουτ του Οτζίτζα στην κίνηση που πέρασε 2 μέτρα άουτ μετά από εκτέλεση φάουλ στο 36′, ενώ έξι λεπτά λεπτά, στο 42′, υπήρξε η φάση που έδωσε ξανά ελπίδα στον Ολυμπιακό. Ο διαιτητής ακυρώνει σωστά μετά την υπόδειξη του επιπρόσθετου βοηθού το γκολ του Πικέ με κοντινή προβολή, αφού ο Καταλανός στόπερ χρησιμοποίησε το χέρι του. Παράλληλα, τον αποβάλει -επίσης σωστά- με δεύτερη κίτρινη, αφού είχε ήδη μία από το 11ο λεπτό. Κάπως έτσι, με την επιθετική πίεση της Μπαρτσελόνα να εξασθενεί, ο Ολυμπιακός κράτησε μπάλα μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους.
Μετά την επιστροφή των δύο ομάδων στο γήπεδο για το δεύτερο 45λεπτο, η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε παρά το γεγονός πως η Μπαρτσελόνα έπαιζε με παίκτη λιγότερο. Οι Καταλανοί βρισκόντουσαν σταθερά σε θέση επίθεσης, αφού προφανώς η ποιότητά τους, επέτρεπε κάτι τέτοιο. Ο Βαλβέρδε μάλιστα έβγαλε στο ημίχρονο τον καλύτερο παίκτη του, τον Ντεουλοφέου, για να βάλει τον Μασκεράνο σε θέση στόπερ.
Μια αλλαγή και ένα φάουλ «κλείδωσαν» το ματς
Παρά το συνεχές πρέσινγκ της Μπαρτσελόνα, τίποτα ιδιαίτερο δεν υπήρξε στο πρώτο δεκάλεπτο της επανάληψης, με τον Λεμονή να αποφασίζει σε εκείνο το σημείο -το 55′- να βγάλει ένα από τα τρία χαφ (Ζιλέ) και να ρίξει στο ματς τον Τζούρτζεβιτς. Μια απόφαση που όπως αποδείχθηκε ήταν καθοριστική για την εξέλιξη του υπόλοιπου ματς. Η Μπαρτσελόνα αμέσως άρχισε να βρίσκει χώρους στη μεσαία γραμμή παρά τη σχετική οπισθοχώρηση του Οτζίτζα, ενώ το φαινόμενο αυτό αυξανόταν όσο περνούσε η ώρα και άρχισε να παίζει ρόλο και η… προβληματική φυσική κατάσταση των πρωταθλητών. Και από τη στιγμή που βρήκε χώρους, βρήκε και γκολ.
«Κατοστάρης» Μέσι
Τα πάντα τελείωσαν ούτως ή άλλως νωρίς βέβαια. Στο 60′ ο Νικολάου κάνει φάουλ σε θέση… πέναλτι για τον Μέσι, ο Αργεντινός το εκτελεί εύστοχα -με τον Προτό να μην αντιδρά σωστά σε ένα σουτ που δεν πήγε γωνία- και κάπως έτσι ήρθε το 2-0 που καθάρισε τη «μπουγάδα» για την ομάδα του Βαλβέρδε. Παρεμπιπτόντως, αυτό ήταν το 100 γκολ του Μέσι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ το πρώτο του ήταν κόντρα στον Παναθηναϊκό!
Η απογοήτευση από το δεύτερο γκολ για τον Ολυμπιακό έφερε γρήγορα – γρήγορα και το τρίτο, όταν στο 64′ ο Μέσι έκανε ωραία ενέργεια από δεξιά και γύρισε τη μπάλα που πέρασε από όλους, όμως ο Ντίνιε που είχε μπει στην περιοχή από αριστερά έγραψε το 3-0 με ωραίο διαγώνιο σουτ.
«Γκέμια» από Βαλβέρδε
Από κει και πέρα, όπως ήταν λογικό, η Μπαρτσελόνα κατέβασε ταχύτητες και κυκλοφόρησε απλά τη μπάλα χωρίς να γεμίζει την αντίπαλη περιοχή με πολλούς ποδοσφαιριστές. Έστω κι έτσι βέβαια, είχε ακόμη 2-3 πολύ καλές στιγμές μέχρι το φινάλε για ένα ακόμη γκολ. Στο 70′ ο Προτό επενέβη και έσωσε τη διπλή προσπάθεια από Μέσι και Σουάρες, στο 84′ ο Μέσι σούταρε άουτ μέσα από την περιοχή μετά από ατομική προσπάθεια, ενώ στο 86′ ο Μποτία κατάφερε να κόψει οριακά τον Αργεντινό.
Στο διάστημα αυτό, ο Ολυμπιακός ελάχιστα πράγματα κατάφερε στην απέναντι εστία, παρά και τις άλλες δύο αλλαγές του Λεμονή (Φορτούνης, Πάρντο). Οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο να πετύχουν κάτι καλό με οργανωμένη προσπάθεοα. Στο 79′ ο Φορτούνης είχε μια ωραία πάσα για τον Τζούρτζεβιτς όμως αυτός καθυστέρησε πολύ και το σουτ που δοκίμασε από πλάγια θέση δεν απείλησε.
Το γκολ των εντυπώσεων και της… εξιλέωσης
Τελικά, ότι δεν κατάφεραν οι πρωταθλητές από οργανωμένη προσπάθεια, το πέτυχαν με μια στημένη φάση στο φινάλε. Μετά από κόρνερ του Φορτούνη στο 89′ ο Δημήτρης Νικολάου διαμόρφωσε το τελικό 3-1 με εξαιρετική κεφαλιά αφού νίκησε τους πάντες στον αέρα και εξιλεώθηκε έτσι για το αυτογκόλ του στο πρώτο ημίχρονο.
Μετά το τελικό σφύριγμα βεβαίως, η Μπαρτσελόνα έκανε το «3 στα 3», ο Ολυμπιακός όπως αναμενόταν έμεινε στο 0 και πλέον έχει μπροστά του ακόμη 3 ματς για να διεκδικήσει την 3η θέση.
Το ταμείο του αγώνα
Σε ένα γήπεδο που… κατηφορίζει ανεξαρτήτως διοργάνωσης και αντιπάλου, ο Ολυμπιακός έκανε ότι καλύτερο μπορούσε τηρουμένων των συνθηκών και των αναλογιών. Ιδιαίτερη κριτική σε επίπεδο τακτικής όταν οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες δεν χωράει, ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, ο Ολυμπιακός φεύγει από την Βαρκελώνη με μια γλυκόπικρη γεύση αφού έπαιξε με παίκτη παραπάνω για 50 λεπτά. Σοβαρή σε γενικές γραμμές εμφάνιση από τους «ερυθρόλευκους» παρά τα 2-3 σοβαρά αμυντικά λάθη -κυρίως από τον νεαρό Νικολάου.
Αυτοί που έκριναν το ματς
Λιονέλ Μέσι. Ένα γκολ, μια ασίστ και μια επίθεση μόνος του όποτε χρειάστηκε.
Ο χειρότερος του αγώνα
Δημήτρης Νικολάου. Ο νεαρός αμυντικός πλήρωσε την απειρία και ίσως το τρακ του. Ένα αυτογκόλ και ένα φάουλ σε μια θέση… πέναλτι για τον Μέσι, έκριναν ουσιαστικά το αποτέλεσμα.
Ο έλεγχος των διαιτητών
Άριστη διαιτησία από το τιμ των Σκωτσέζων, σε ένα ματς που ουσιαστικά η μόνη δύσκολη φάση ήταν αυτή της αποβολής του Πικέ.
Πως ξεκίνησαν
Ένα 4-4-2 σε διάταξη «ρόμβου» στη μεσαία γραμμή, το οποίο κατά συνθήκη μετατρέπεται στο κλασικό 4-3-3 των «μπλαουγκράνα» ήταν και πάλι η επιλογή του Ερνέστο Βαλβέρδε για τη Μπαρτσελόνα -σχήμα που το δοκιμάζει τελευταία ο «Τσινγκούρι». Ο Τερ Στέγκεν ξεκίνησε στο τέρμα, ο Ντίνιε αριστερά και ο Σέρχι Ρομπέρτο δεξιά στην άμυνα, με δίδυμο στόπερ τους Ουμτιτί – Πικέ. Μπουσκέτς, Ινιέστα (μέσα αριστερά) και Παουλίνιο (μέσα δεξιά) συνέθεσαν την τριάδα των χαφ, με τον Μέσι να έχει ουσιαστικά ένα ελεύθερο ρόλο -κάτι μεταξύ «δεκαριού», «ψευτο-εννιαριού» και κεντρικού επιθετικού. Από κει και πέρα, οι Ντεουλοφέου και Σουάρες ήταν οι δύο επιθετικοί που «γέμιζαν» σταθερά την αντίπαλη περιοχή και που αντίστοιχα έπαιρναν θέση στα πλευρά του Μέσι, όποτε ο Αργεντινός ανέβαινε σε θέση φορ.
Και ο Ολυμπιακός από την πλευρά του όμως, κατέβηκε με ένα σχήμα το οποίο δεν έχει ξαναεμφανιστεί ποτέ κατά το παρελθόν. Ο Τάκης Λεμονής όλες τις προηγούμενες μέρες δοκίμασε ένα φουλ αμυντικό 4-5-1, αφού προφανώς ο Ολυμπιακός θα προσπαθούσε σε αυτό το ματς να περιορίσει μια υπερ-ομάδα και τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον πλανήτη. Ένα 4-5-1 που πρακτικά είναι 4-6-0, με τον ένα της επίθεσης σε ρόλο «ψευτο-εννιαριού», ένα σύστημα που διαδόθηκε τα τελευταία χρόνια από τη Ρόμα του Σπαλέτι και τον Φραντσέσκο Τότι να παίζει υποδειγματικά αυτή τη θέση του προωθημένου. Για τους «ερυθρόλευκους», αυτό τον ρόλο είχε ο Οτζίτζα. Από κει και πέρα, ο Προτό ήταν κάτω από τα δοκάρια, Κούτρης – Ομάρ αριστερά και δεξιά στην άμυνα, με κεντρικούς αμυντικούς τους Μποτία – Νικολάου. Ζντιέλαρ, Ρομαό και Ζιλέ ήταν οι τρεις κεντρικοί, με τον Καρσελά στην αριστερή πτέρυγα και τον Ανδρούτσο στη δεξιά.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Μπαρτσελόνα (Ερνέστο Βαλβέρδε): Τερ Στέγκεν, Ντίνιε, Ουμτιτί, Πικέ, Σέρχι Ρομπέρτο, Μπουσκέτς (80′ Αντρέ Γκόμες), Ινιέστα (67′ Ράκιτιτς), Παουλίνιο, Μέσι, Σουάρες, Ντεουλοφέου (46′ Μασκεράνο).
Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Προτό, Κούτρης, Μποτία, Νικολάου, Ομάρ, Ζντιέλαρ, Ρομαό, Ζιλέ (55′ Τζούρτζεβιτς), Καρσελά (65′ Πάρντο), Ανδρούτσος, Οτζίτζα (72′ Φορτούνης).
Διαιτητής: Γουίλιαμ Κόλουμ (Σκωτία)
Βοηθοί: Φράνσις Κόνορ (Σκωτία), Ντάγκλας Ρος (Σκωτία)
Τέταρτος: Ντάγκλας Πότερ (Σκωτία)