ΧΡΗΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΑΙΡΩΝ ΚΡΑΤΟΥΝ «ΟΜΗΡΟ» – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ – ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
Με την τελευταία επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου στην Θράκη, οι Θρακιώτες, Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, νοιώθουν ότι υφίστανται μία ιδιότυπη «πολιορκία» βλέποντας από την μία πλευρά την λυσσαλέα προσπάθεια της Άγκυρας να επιβάλλει την συνδιοίκηση και από την άλλη μία «χαλαρή» στάση της Αθήνας. Η όλη εικόνα που πλέον αρχίζει και φωτίζεται, είναι γεγονός ότι προβληματίζει τους Θρακιώτες .
Αυτή η επίσκεψη στάθηκε η αιτία να βγούμε στους δρόμους και να ρωτήσουμε κόσμο.
Οι σύνοικοι Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, βλέπουν αυτό το επικίνδυνο κουβάρι στην Θράκη να τυλίγεται και η μεγαλύτερη μερίδα αυτών των ανθρώπων το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό.
Είναι γεγονός ότι πρόκειται για νοικοκυραίους, κυρίως επαγγελματίες, οι οποίοι ανήκαν μέχρι σήμερα στην μικρομεσαία τάξη. Λέμε μέχρι σήμερα, γιατί η βαριά φορολογία που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξομοιώσει σχεδόν όλους προς τα κάτω. Οι μικρομεσαίοι – μικροί, ρίχνουν κυρίως το σφάλμα στην Αθήνα και είναι της λογικής ότι οι επιθέσεις της Άγκυρας στην Θράκη, υποκαθιστώντας θεσμούς και αρχές, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης. Όπως τόνισαν οι συνομιλητές μας, αυτά με την Άγκυρα και τις προσπάθειες αλλοίωσης της ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων γίνονταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά τουλάχιστον, όπως σημειώνουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, τηρούνταν τα προσχήματα. Σήμερα έχει ξεφύγει το πράγμα.
Άλλοι, κυρίως Χριστιανοί δεν κρύβουν την οργή τους για την απαθή στάση της Αθήνας.
Αυτοί την στιγμή, εκτιμάτε από τους Θρακιώτες ότι υπάρχει από την πλευρά των Χριστιανών και των μειονοτικών μία μικρή μερίδα ανθρώπων που μπαίνουν στην διαδικασία «εκχώρησης» της Θράκης για προσωπικό όφελος και είναι κυρίως πολιτικοί της τοπικής σκηνής και «σκληροπυρηνικοί» μειονοτικοί, που πουλούνε «εκδούλευση» στην Άγκυρα με το αζημίωτο.
Τοπικοί πολιτικοί παράγοντες, ανεξαρτήτου θρησκεύματος, προκειμένου να εκλεγούν για να διαχειριστούν το δημόσιο χρήμα, δεν διστάζουν να δώσουν «γη και ύδωρ» προκειμένου να εκλεγούν παίρνοντας μερίδιο από τους μειονοτικούς ψήφους.
ΓΙΑΤΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΙ ΨΗΦΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ;
Προκειμένου να εκλεγούν οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες, σημειώνουμε ότι δεν έχει σχέση η θρησκεία, την ίδια τακτικοί ακολουθούν όλοι. Έρχονται σε επαφή με στελέχη του Τουρκικού Προξενείου κερδίζοντας την εύνοια, γίνεται το μοίρασμα των ψήφων και πορεύονται. Εκτιμάτε, ότι σύμφωνα με την πορεία αυτών των σχέσεων υποψηφίου πολιτικού – Προξενείου, έχει σαν αντάλλαγμα να μην αλλάξουν πράγματα στην Θράκη όπως εκπαίδευση, υποδομές, ήθη και έθιμα.
Η επιμονή της Άγκυρας, στην Τουρκόγλωσση εκπαίδευση «επιτρέπει» στην μειονότητα να μείνει «αγράμματη» στην κυριολεξία και ο λόγος είναι ο έλεγχος των μειονοτικών ψήφων στην λογική που προαναφέραμε. Αφορμή άλλωστε για αυτήν την εκτίμηση είναι η τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης για τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία που βρίσκει απέναντι όλη την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την τοπική κοινωνία.
Αν ένας νέος από την μειονότητα έχοντας τουρκόγλωσση εκπαίδευση είναι λογικό πλέον να μην μπορεί να σταθεί στην αγορά της Ελλάδας μη γνωρίζοντας καλά την Ελληνική γλώσσα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μένει και να δραστηριοποιείται στην Θράκη με αποτελέσματα να είναι αναγκασμένος να παραμένει σε έναν συγκεκριμένο κύκλο επαφών και επαγγελματικής δραστηριότητας μεταξύ των μειονοτικών. Άρα, θα στραφεί σε συνεργασίες με την Τουρκία που γνωρίζει την γλώσσα. Άρα για τα Ελληνικά δεδομένα είναι «αγράμματος», ανενημέρωτος, άρα ελεγχόμενος.
Αν επιχειρήσει ενημέρωση από την Τουρκία στην τουρκική γλώσσα, με δεδομένη την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην γειτονική χώρα και το δικτατορικό «εμπάργκο» στην ενημέρωση, αυτή θα έχει τον χαρακτήρα φονταμενταλισμού, ξένη προς την λογική της Θράκης όπου ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Άρα μένει ανενημέρωτος και άρα ελεγχόμενος – καθοδηγούμενος.
Αυτό εκμεταλλεύονται και οι δύο πλευρές των πολιτικών δυτικά και ανατολικά του Έβρου ποταμού.
Το μεγαλύτερο χτύπημα που δέχθηκε στον τομέα της εκπαίδευσης η Θράκη, εκτιμάτε από τον Χριστιανικό πληθυσμό είναι το όλο σαθρό οικοδόμημα της εισόδου των μειονοτικών στα Ελληνικά πανεπιστήμια με «μπόνους», κάτι που επισφράγισε την προσπάθεια της Άγκυρας να κρατήσει ανενημέρωτους τους μουσουλμάνους της Θράκης σε θέματα βασικής και άρα ουσιώδους εκπαίδευσης, και φυσικά αποδέχτηκε η Ελληνική πολιτεία, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την τουρκόφωνη εκπαίδευση, με το σκεπτικό ότι αφού μπορεί κάποιος από την μειονότητα να περάσει στο πανεπιστήμιο ακόμη και κάτω από την βάση, τότε γιατί να αλλάξει το βασικό εκπαιδευτικό σύστημα στην Θράκη;
Ένας μεγάλος σύμμαχος αυτή την στιγμή, με την ανοχή της Ελληνικής Πολιτείας, είναι η δημιουργία «μουτζαχεντίν». Δηλαδή μικρών παιδιών που με το πρόσχημα φοίτησης σε ιδιωτικά μειονοτικά σχολεία, σε τεμένη σε «φροντιστήρια» και διάφορες παρόμοιες «κυψέλες», δημιουργούνται τα αυριανά ακραία στελέχη της Άγκυρας τα οποία δεν θα χρειαστεί να χρηματοδοτούνται για να «εκτελέσουν» κάθε της επιθυμία με αντικειμενικό σκοπό την δημιουργία της ανεξάρτητης Θράκης τύπου Κοσσόβου, τμήμα της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, το οποίο μάλιστα, η «Δύση», πιέζει την Σερβία να αναγνωρίσει.
Αυτό εκτιμάτε ότι θα είναι το χτύπημα που ετοιμάζει η Άγκυρα στους πολιτικούς του τόπου γιατί δεν θα τους χρειάζεται για να πιέσει, συνδιαλλαγή και να πληρώσει «εξωτερικούς» μειονοτικούς συνεργάτες. Τους προετοιμάζει μέσα από τα «σχολεία» και τα τεμένη.
Μοιραία αν δεν έρθει το μοιραίο πολύ σύντομα, κάποιοι που τώρα έχουν την οποιαδήποτε, τυπική ή άτυπη «συνεργασία» με την Άγκυρα, με την πάροδο του χρόνου, θα μείνουν «άνεργοι».
Πολλοί από αυτούς, μπορούν σήμερα να αλλάξουν τα πράγματα στηρίζοντας την ισονομία και την ισοπολιτεία. Γιατί αν η Θράκη μετατραπεί σε Κόσσοβο τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης τους;