Η όσφρηση είναι σημαντική για τη ζωή μας. Με τη βοήθειά της μπορούμε να απολαμβάνουμε τα αρώματα της άνοιξης, να καταλαβαίνουμε αν κάποιο τρόφιμο είναι κατάλληλο να καταναλωθεί ή αν έχει αλλοιωθεί. Πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε ότι η ίδια μύτη μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο «γερή» ανάλογα με το τι ώρα είναι.

Όπως φάνηκες η ικανότητα της όσφρησης ακολουθεί το βιολογικό ρολόι μας, όπως συμβαίνει άλλωστε με πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Έτσι, μέσα στο εικοσιτετράωρο, η όσφρησή μας είναι άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο ευαίσθητη. Σύμφωνα με τα ευρήματα γίνεται πιο ισχυρή αργά το απόγευμα, φθάνοντας στην κορύφωση των επιδόσεών της λίγο προτού πάμε για ύπνο, αλλά εξασθενεί όταν κοιμόμαστε.

Η έρευνα για την όσφρηση

Όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ η Μαίρη Κάρσκαντον, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, έκανε μια μελέτη για να διερευνήσει αν ο κιρκαδικός ρυθμός (αυτό που αλλιώς ονομάζουμε βιολογικό ρολόι) και τα μοτίβα του ύπνου επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων, οδηγώντας τους ενδεχομένως στην παχυσαρκία. Καθώς η όσφρηση σχετίζεται με τις τροφές που καταναλώνει κάποιος, προκειμένου να «θωρακίσουν» τα αποτελέσματά τους οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα πείραμα για να ελέγξουν αν η αίσθηση της όσφρησης ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενδεχομένως ακολουθώντας τον κιρκαδικό ρυθμό.

Η έρευνα έγινε σε 37 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12 ως 15 ετών, τα οποία έμειναν επί δύο εβδομάδες σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Για να προσδιορίσουν τον κιρκαδικό ρυθμό του καθενός από αυτά, οι επιστήμονες μετρούσαν με δείγμα σιέλου τα επίπεδα της μελατονίνης – η έκκριση της συγκεκριμένης ορμόνης, η οποία είναι γνωστή και ως «ορμόνη του ύπνου» επειδή ουσιαστικά δίνει το «σήμα» για να κοιμηθούμε, ξεκινά περίπου μία ώρα προτού αρχίσουμε να νυστάζουμε. Παράλληλα οι ειδικοί εξέταζαν διάφορες άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με τον ύπνο ενώ ήλεγχαν την ευαισθησία της όσφρησης των εφήβων κάθε τρεις ώρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τελικά η μύτη μας ακολουθεί και αυτή το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας. Ο βαθμός της ενίσχυσης ή της εξασθένησης της αίσθησης της όσφρησης των εφήβων και οι ώρες κατά τις οποίες αυτές παρατηρούνταν διέφεραν από άτομο σε άτομο.

Οι χαμηλότερες επιδόσεις της όσφρησης τοποθετούνται από τις 3 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 9 το πρωί, ενώ οι καλύτερες σημειώνονται αργά το απόγευμα, φθάνοντας στο απόγειό τους γύρω στις 9 το βράδυ, αν και οι ακριβείς ώρες διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με το δικό του, προσωπικό βιολογικό ρολόι.

in.gr