Μετά τη διπλή διάκριση μαθητών της Ξάνθης, το «STEMpowering Youth» επιστρέφει
Το πρόγραμμα δωρεάν εξωσχολικών εργαστηρίων STEM του Ιδρύματος Vodafone συναντάει ξανά τους μαθητές των σχολείων της πόλης.
Το Πρόγραμμα «STEMpowering Youth» του Ιδρύματος Vodafone, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Επιστήμη – Επικοινωνία – SciCo (Science Communication) και την Ελληνογερμανική Αγωγή, θέτει τη χρήση τεχνολογίας στο επίκεντρο της εκπαίδευσης μέσα από το σχεδιασμό και την υλοποίηση δωρεάν εξωσχολικών εργαστηρίων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων, σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Στον Α’ κύκλο του Προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη σχολική χρονιά σε περιοχές της Θράκης και των Δωδεκανήσων, δύο ομάδες μαθητών από την Ξάνθη κατάφεραν να ξεχωρίσουν για την αξιοποίηση της STEM τεχνογνωσίας, καθώς και την εφαρμογή της “Καινοτομίας στην Τοπική Κοινωνία” για την επίλυση τοπικών προβλημάτων και προκλήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ξάνθη, δυο μαθητές δημιούργησαν ένα αυτοκινητάκι – ξυπνητήρι για εκείνους που δυσκολεύονται με το πρωινό ξύπνημα, ενώ ένας δωδεκάχρονος μαθητής εμπνεύστηκε την κατασκευή ενός καπέλου με γυαλιά για τυφλούς, με αισθητήρες για την αυτονομία κινήσεων.
Να πώς περιγράφουν όμως την εμπειρία τους οι ίδιοι οι μαθητές της Ξάνθης που διακρίθηκαν, αλλά και η καθηγήτρια που τους καθοδήγησε:
Χρήστος, 13 ετών: «Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα. Ξεχώρισα το μάθημα με τον κώδικα Arduino, πάνω στον οποίο βασιστήκαμε για να φτιάξουμε το αυτοκίνητο-ξυπνητήρι για όλους τους μικρούς και μεγάλους που δυσκολεύονται με το πρωινό ξύπνημα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν στο σχολείο ή τη δουλειά τους. Το αυτοκίνητο – ξυπνητήρι που φτιάξαμε δεν είναι ένα κοινό ξυπνητήρι που το κλείνεις και μπορείς να ξανακοιμηθείς, αλλά κάτι που κινείται και σε ξυπνάει γιατί το κυνηγάς για να το κλείσεις.».
Δημήτρης, 14 ετών: «Ήταν κάτι καινούριο για όλους. Το Arduino ήταν και για μένα πιο ενδιαφέρον, επειδή ασχολούμαι με υπολογιστές οπότε ήταν πιο κοντά σε αυτά που μου αρέσουν. Θέλω να γίνω προγραμματιστής υπολογιστών άρα πιστεύω ότι θα μου φανεί χρήσιμο. Το ξυπνητήρι-αυτοκίνητο που κατασκευάσαμε αρχίζει να τρέχει κι εσύ πρέπει να το πιάσεις, να το σηκώσεις, να κρατήσεις το κουμπί για ένα δευτερόλεπτο – είναι σίγουρο ότι θα ξυπνήσεις. Η ιδέα προέκυψε από ένα παιδί που έχει όντως πρόβλημα με το πρωινό ξύπνημα, έτσι σκεφτήκαμε έναν τρόπο να το αντιμετωπίσουμε».
Γιάννης, 13 ετών: «Ζούμε στην Ξάνθη και δεν έχουμε τις ευκαιρίες εξωσχολικών δραστηριοτήτων που θα θέλαμε, οπότε αυτά τα εργαστήρια ήταν υπέροχα. Ασχολούμαι με τον προγραμματισμό, γι’ αυτό μου άρεσε πολύ το Arduino. Θέλω πολύ να γίνω προγραμματιστής και τα εργαστήρια STEM πιστεύω ότι με βοήθησαν, μου έδωσαν τις βάσεις. Το ξυπνητήρι που φτιάξαμε αρχίζει να χτυπάει, μετά από αντίστροφη μέτρηση, και ο χρήστης πρέπει να σηκωθεί από το κρεβάτι για να το απενεργοποιήσει. Ο τρόπος που προτείνουμε είναι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με το κανονικό ξυπνητήρι, και βοηθάει να μην αργεί κανείς στις υποχρεώσεις του».
Γιώργος, 12 χρονών: «Το Arduino ήταν και για μένα τελείως άγνωστο και ήθελα να το ανακαλύψω. Θέλω να γίνω μαθηματικός οπότε τα εργαστήρια STEM σίγουρα θα με βοηθήσουν. Το καπέλο για τυφλούς που κατασκεύασα διαθέτει ανιχνευτή απόστασης και όταν έρχεται κοντά σε ένα εμπόδιο, ακούγεται ένας ήχος που ειδοποιεί τον τυφλό ότι υπάρχει εμπόδιο. Στην πόλη μας έχουμε πολλά άτομα με προβλήματα όρασης και ήθελα να τα βοηθήσω».
Μυρσίνη Σουγιουλτζή, Φυσικός στο 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης: «Ήταν η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με τη STEM τεχνογνωσία σε τέτοια κλίμακα. Ήταν μια πολύ δημιουργική διαδικασία, μέσα από την οποία ήρθα και σε επαφή με τη ρομποτική για πρώτη φορά. Οι μαθητές μου ενθουσιάστηκαν! Ενώ το μάθημα ήταν τρίωρο, δεν μου ζήτησαν ούτε μία φορά διάλειμμα. Το πρόγραμμα τους παρουσίασε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα όλων των μαθημάτων που αφορούν στη φύση. Η φυσική, τα μαθηματικά, οι κατασκευές και ο προγραμματισμός είναι κομμάτι της ζωής μας και όλα μαζί συνθέτουν μια ενότητα. Το “STEMpowering Youth” τα βοήθησε να αντιληφθούν αυτή την αλληλεπίδραση. Όσον αφορά τις κατασκευές που ξεχώρισαν, σκεφτήκαμε ότι οι τυφλοί με το μπαστούνι τους μπορούν να βρουν αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά τους αλλά όχι αντικείμενα που βρίσκονται ψηλά. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί στον δρόμο γιατί π.χ. έχουν πέσει πάνω σε ένα τηλέφωνο που βρίσκεται ψηλά και δεν το “πιάνει” το μπαστούνι. Ο αισθητήρας που βρίσκεται στο καπέλο θα το ανιχνεύσει και θα τον σταματήσει. Το ξυπνητήρι, από την άλλη, ήταν μία από τις πρώτες ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι. Σκεφτήκαμε όμως ότι ένα ξυπνητήρι το αγοράζεις από οπουδήποτε, όποτε έπρεπε τα παιδιά να σκαρφιστούν κάτι δύσκολο που να “ξεφεύγει” και να σε προτρέπει να ξυπνήσεις οπωσδήποτε».
Μετά την επιτυχία του Α’ κύκλου, τα εργαστήρια «STEMpowering Youth» επιστρέφουν και με τη νέα σχολική χρονιά στην Ξάνθη. Ο Β’ κύκλος του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει με την εκπαίδευση των καθηγητών στην Αθήνα και όλη η τοπική κοινωνία αναμένει με ενδιαφέρον τις νέες εφευρέσεις που θα προκύψουν από τη δημιουργική φαντασία των μαθητών. «Θα ήθελα ο Β’ Κύκλος του Προγράμματος να είναι εξίσου επιτυχημένος και δημιουργικός με τον Α’ Κύκλο, με τους μαθητές μου να αντλούν ευχαρίστηση μέσα από αυτό το “STEM ταξίδι” και να δίνουν καινοτόμες λύσεις σε καίρια ζητήματα του τόπου μας», δήλωσε η Φυσικός, που θα αναλάβει την εκπαίδευση των μαθητών της Ξάνθης. Πέρα από την Ξάνθη, το Πρόγραμμα «STEMpowering Youth» θα “βρεθεί” και σε άλλες σχολικές αίθουσες της περιφέρειας, ανά την Ελλάδα, όπως στην Κομοτηνή, το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα, τη Γλαύκη στα Πομακοχώρια, τη Ρόδο, την Πάτμο, την Κω και την Κάλυμνο.
Μάθετε περισσότερα για το Πρόγραμμα «STEMpowering Youth» στο http://www.vodafone.gr/portal/