Ανεξέλεγκτο το παραεμπόριο ψωμιού από την Βουλγαρία. Οι πολυεθνικές μας ταΐζουν κατεψυγμένα ψωμιά
Σε μία προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών προχώρησαν το απόγευμα της Κυριακής οι αρτοποιοί και τα προεδρεία τους από την ΑΜΘ και τις Σέρρες μέσω της συνέντευξης που παραχώρησαν στα μέσα ενημέρωσης της Ξάνθης σχετικά με το ζήτημα του κατεψυγμένου ψωμιού μετά από την σχετική σύσκεψη που πραγματοποίησαν.
Είναι ολοφάνερο ότι οι μεγάλες αλυσίδες που προμηθεύουν με κατεψυγμένο ψωμί αγνώστου προελεύσεως και προπαρασκευής τυγχάνουν της ιδιότυπης ασυλίας των κυβερνήσεων για να βγει το τελικό αποτέλεσμα ότι όλο αυτό υποκρύπτει το κλείσιμο των παραδοσιακών αρτοποιείων. «Πρέπει οι καταναλωτές να προμηθεύονται το ψωμί τους από τους φούρνους της γειτονιάς που χρησιμοποιεί τρία πράγματα. Αλεύρι μαγιά και αλάτι» τόνισαν οι ομιλητές του πάνελ.
Ένα άλλο σημείο της συνέντευξης που τονίστηκε ιδιαίτερα από τους ομιλητές είναι ότι στον κλάδο υπάρχουν 400 αρτοποιία και απασχολούνται 2000 άνθρωποι και άλλοι τόσοι οι οποίοι απασχολούνται στον κύκλο εργασιών γύρω από το ψωμί για να τονίσει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραίτης ότι πρότειναν στην κυβέρνηση να τοποθετηθούν σκάνερ στα σημεία εισόδου εμπορευμάτων από την Βουλγαρία για να ελέγχονται τα υλικά που μπαίνουν στην Ελλάδα.
Στην εισήγηση της η πρόεδρος των αρτοποιών Ξάνθης κα Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη ανέφερε: “Έχουμε την τιμή να υπηρετούμε το πιο ευλογημένο αγαθό, το ψωμί. Για αυτό έχουμε την υποχρέωση να ενημερώνουμε το κοινό για το προϊόν που αγοράζει. Συγκεντρωθήκαμε οι αρτοποιοί όλων των περιοχών προκειμένου να πληροφορήσουμε τι είναι νόμιμο ή παράνομο, αν είναι ελληνικό ή όχι, για να ξέρει ο καταναλωτής την ταυτότητα του προϊόντος, ποιος το παράγει και πού” .
Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Κώστας Κεβρεκίδης, κατήγγειλε όσα δεν συμβαδίζουν με τους νόμους και προανήγγειλε ότι θα ενημερωθεί και η Περιφέρεια. Υπάρχει “ψωμί εισαγωγής”, ημιπαράνομο από τη Βουλγαρία χωρίς τα ανάλογα παραστατικά εκτίμησε και πρόσθεσε ότι πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Σύμφωνα με τους αρτοποιούς της ΑΜΘ υπάρχουν περιπτώσεις κατεψυγμένου ψωμιού, που δεν αναγράφεται η προέλευση, όπως υποχρεώνεται με βάση τη νομοθεσία. Το φρέσκο ψωμί είναι αυτό που ζυμώνεται και ψήνεται με την παραδοσιακή διαδικασία στο φούρνο της γειτονιάς, είπαν, ενώ εξήγησαν τη διαφορά της παραδοσιακής παρασκευής με αυτή του κατεψυγμένου ψωμιού που μπορεί να καταψύχεται μέχρι και 1,5 χρόνο και να προέρχεται από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.
Τα μέλη των αρτοποιών ζήτησαν αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα σημεία πώλησης, ακόμη και στο δρόμο. Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Σ. Μωραΐτης ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα που κάνουν τα επιμελητήρια και ειδικά της Ξάνθης για την πάταξη του παραεμπορίου και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο κ. Κεβρεκίδης μάλιστα τόνισε ότι πλέον η έλλειψη προσωπικού για να στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, τα περίφημα ΚΕΛΑΥΕ, τα οποία δεν λειτούργησαν ποτέ, δεν είναι δικαιολογία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι σε υπηρεσίες οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτε στους πολίτες. Τουλάχιστον ας επανδρώσουν τις υποστελεχομένες ελεγκτικές υπηρεσίες.
Για να κλείσει την συνέντευξη η πρόεδρος κ. Μαλλιαρουδάκη λέγοντας: “Η δύναμη είναι στα χέρια μας, πρέπει να στηρίζουμε τον τόπο μας και πρέπει να πάψουμε όλοι μας να τα περιμένουμε όλα από τις κυβερνήσεις».