ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΝΔ ΚΑΙ ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Γιατί το ΔΝΤ κρίνει τον χρόνο των εκλογών και των πολιτικών εξελίξεων
- Ποιο είναι το κλειδί που κρατά το ΔΝΤ και τι προοπτικές ανοίγει ή κλείνει για την μείωση των συντάξεων το 2019
Τα «μηνύματα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν εγκαίρως, τόσο στο Μαξίμου όσο και στη Νέα Δημοκρατία, καθώς οι όροι συμμετοχής ή η αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα θα κρίνει τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες.
Γράφει η Φώφη Γιωτάκη
Κάτι που γνωρίζουν και οι πέτρες στα επιτελεία των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά αποφεύγουν να συζητήσουν περαιτέρω είναι ότι και η παραμικρή κίνηση που θα κάνει από εδώ και στο εξής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επηρεάσει, εάν δεν «προστάξει», τον χρόνο των εκλογών. Γιατί; Διότι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο ή το χειρότερο τους όρους του παιχνιδιού και εμμέσως πλην σαφώς και τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Έγκυρες πληροφορίες λένε ότι η Πειραιώς έχει στραμμένο το βλέμμα στις αποφάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, της Διευθύντριας του ΔΝΤ, την οποία θα ήθελε να συναντήσει κατά τις ημέρες της παραμονής του στις ΗΠΑ για την προσέλκυση επενδύσεων ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η ΝΔ εκτιμά ότι γύρω στο Μάιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα κληθεί να ξεκαθαρίσει αν παραμείνει και με ποιους όρους ή αν αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Εάν μείνει μαζί με τις απαιτήσεις του, τότε δεν υπάρχει κανένα σημαντικό περιθώριο για την “ακύρωση” μέτρων που επιθυμεί η κυβέρνηση και αφορούν πχ στη μείωση των συντάξεων το 2019. Εάν αποχωρήσει τότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να διεκδικήσει μια πιο χαλαρή προσέγγιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών αλλαγών στην “ουρά” του τρίτου μνημονίου. Αυτές είναι τουλάχιστον οι σκέψεις στα δύο επιτελεία, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης- αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής που έχουν επίσης αντιληφθεί ότι πρέπει να βρίσκονται άμεσα σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο μέσα στο 2018.
Είναι πασιφανές ότι το σενάριο στο οποίο ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο είναι να αποφασίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποχωρήσει από το πρόγραμμα και να μην βάλει …φράγκο επιπλέον. Οι σχετικές συζητήσεις δίνουν και παίρνουν στο παρασκήνιο- υπουργοί φαίνονται αισιόδοξοι ότι σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου νωρίτερα, δηλαδή αντί το 2020 από το 2019, αλλά θα μπορέσουν εφόσον φτάσουν το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα να μην μειωθούν τελικά οι συντάξεις!
Πρόκειται για το σούπερ αισιόδοξο σενάριο της κυβέρνησης, το οποίο όμως ακυρώνει τον σχεδιασμό για πρόωρες εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Και συγκεκριμένα: κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας έλεγε τις περασμένες μέρες ότι χωρίς καθαρή εικόνα για την στάση του ΔΝΤ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις πολιτικές εξελίξεις και τον χρόνο των προσεχών εκλογών.
Το σίγουρο είναι ότι το Μαξίμου ποντάρει στο σενάριο της αποχώρησης τουλάχιστον σε χρηματοδοτικό επίπεδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα- κάτι όμως που δεν διαφαίνεται από τα μηνύματα της Κομισιόν και του Ντάκλαν Κοστέλο, ο οποίος υπενθύμισε πρόσφατα ότι οι αποφάσεις για την χώρα μας έχουν ληφθεί από όλους τους θεσμούς. Οι γνωρίζοντες λένε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε την εξέλιξη του πορτογαλικού μοντέλου που βγήκε από το μνημόνιο χωρίς να κόψει μισθούς και συντάξεις.
Σε αυτήν την φάση η Κριστίν Λαγκάρντ επιλέγει να στείλει τα πρώτα μηνύματα: χθες συγκεκριμένα μίλησε ξανά για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η όλη κουβέντα αναμένεται ότι θα ξεκινήσει μόνο εάν φυσικά ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση στο τέλος του Γενάρη. Τότε, τον Φεβρουάριο μάλλον θα ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο η συζήτηση για το χρέος- και αν ολοκληρωθεί τον φετινό «καυτό» πολιτικά Μάιο η τέταρτη αξιολόγηση τότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το ΔΝΤ και το χρέος.
Τότε λοιπόν, τον Μάιο, θα τεθεί το μείζον ερώτημα κατά πόσον θα χρειαστεί να εφαρμοστούν ταυτόχρονα από το 2019 τόσο οι μειώσεις των συντάξεων όσο και η μείωση του αφορολογήτου, που κανονικά έχει προγραμματιστεί για το 2020. Εγκυρότατες πληροφορίες προσθέτουν ότι όλοι στην Αθήνα γνωρίζουν πόσο καθοριστικός θα είναι στις αποφάσεις ο ρόλος του ΔΝΤ – το προβλέπει το μνημόνιο και επαναβεβαιώθηκε με τη συμφωνία του προπερασμένου Σαββάτου στην Αθήνα.
Το δημοσιονομικό «πακέτο» του 2019 είναι πολιτικά πολύ βαρύ για την κυβέρνηση και συνδέεται -το κυριότερο- με τη διαμόρφωση της εκλογικής της ατζέντας. Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να χτυπούν καμπανάκια στα κυβερνητικά στελέχη, αλλά η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των φόρων αγγίζουν όλο το εκλογικό σώμα.
Γι αυτό και η κυβέρνηση θα έκανε πολλές «στροφές» στον σχεδιασμό της προκειμένου η απόφαση για την μείωση των συντάξεων το 2019 να ανακληθεί, εφόσον βέβαια επιτυγχάνονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ χωρίς το κόψιμο των συντάξεων. Οι πιθανότητες πάντως λέγεται ότι είναι πολύ μικρές- παρότι Ευρώπη και ΗΠΑ δείχνουν διάθεση να στηρίξουν την ελληνική πλευρά για να κλείσει στην ώρα της αυτήν την φορά, όχι μόνο την τρίτη αλλά και την τέταρτη αξιολόγηση που κουβαλά παρά τα λεγόμενα των υπουργών πολλά και αγκάθια.
Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαπραγμάτευση Ντέκλαν Κοστέλο «πάγωσε» μάλιστα την περασμένη εβδομάδα τις ελπίδες της κυβέρνησης, καθώς είπε ότι η συμφωνία έχει υπογραφεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όχι μόνο με το ΔΝΤ και ότι δεν θα βγει σε καλό αν αρχίσει να ξηλώνεται. Άλλωστε ο Κοστέλο δήλωσε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ότι η «καθαρή έξοδος» δεν είναι η πλέον πρόσφορη για την περίπτωση της Ελλάδας.
Αντιθέτως συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για την υλοποίηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών αλλαγών και μετά- όταν τελειώσει δηλαδή το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.