Σειρά συναντήσεων με ειδικούς σε θέματα κοινής αγροτικής πολιτικής έχει προγραμματίσει για τις επόμενες εβδομάδες ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) προκειμένου να σχεδιαστεί και να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν η πρόταση του Συνδέσμου αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει μετά το 2020.
Όπως υπογραμμίστηκε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα κεντρικά γραφεία του Συνδέσμου στην Ομόνοια στις 14 Δεκεμβρίου του 2017, τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «υποκρύπτουν» κίνδυνο επανεθνικοποίησης των ενισχύσεων των αγροτών.
Χαρακτηριστικές είναι εξάλλου οι δηλώσεις του Επιτρόπου Φιλ Χόγκαν, αρμόδιου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, ο οποίος είχε αναφέρει στα τέλη του περασμένου μήνα ότι, σηματοδοτείται μια σημαντική αλλαγή στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, αφού θα καθιερωθεί νέο σύστημα εφαρμογής αντί του ισχύοντος συστήματος, που θα προσφέρει στα κράτη- μέλη/ στις περιφέρειες πολύ μεγαλύτερο βαθμό επικουρικότητας.
Θα παρέχει ουσιαστικά στα κράτη μέλη μεγαλύτερες αρμοδιότητες να επιλέξουν πώς και πού θα επενδύσουν τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ που τους αναλογεί, μία επανεθνικοποίηση δηλαδή στην οποία ο Σύνδεσμος είναι κάθετα αντίθετος.
Κοινή θέση όλων όσων συμμετείχαν στο τελευταίο ΔΣ του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. είναι πως, η ΚΑΠ της περιόδου 2020-2027 θα πρέπει να είναι απλοποιημένη, πιο ευέλικτη και θα κατευθύνεται στη στήριξη των αγροτών η οποίοι παράγουν αγροτικά προϊόντα αλλά και θα ενισχύει ιδιαίτερα νέους αγρότες, προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό, την ελληνική κτηνοτροφία με ιδιαίτερη μέριμνα στις μικρές εκμεταλλεύσεις και σε αυτούς που δραστηριοποιούνται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. θα καταθέσει σύντομα μία πλήρη και εμπεριστατωμένη πρόταση, την οποία θα τη θέσει υπόψιν του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να σχεδιαστεί το στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας.
Ο χρόνος είναι πολύτιμος καθώς, οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις για την εφαρμογή των στόχων της νέας ΚΑΠ θα υποβληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το καλοκαίρι του 2018, μετά την πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Η ελληνική γεωργία θα πρέπει να βγει ακόμη πιο δυνατή από τη νέα ΚΑΠ και να μην συρρικνωθεί περαιτέρω.