Αυτή η ιστορία πρέπει να πάψει. Από το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας σχετικά με τις πλημμύρες στον Νομό Ροδόπης κρατάμε την φράση: “Ο σχεδιασμός των απολύτως αναγκαίων τεχνικών παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των φυσικών αποδεκτών του νερού στην περιοχή”. Δηλαδή αγαπητέ Περιφερειάρχη και δήμαρχοι έπρεπε πρώτα να πνιγούν οι άνθρωποι για να σχεδιάσετε εκ των υστέρων την προστασία τους από τις πλημμύρες; Δεν μπορούσατε ποιο μπροστά; Ποιες ήταν οι προτεραιότητες σας πριν πνιγούν οι άνθρωποι και χαθούν περιουσίες; Μήπως πώς να αποδεχτείτε κύριοι του δήμου Αρριανών των Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Ερντογάν; Αυτή ήταν η προτεραιότητα σας; Ή μήπως κύριε Μέτιο η διάλυση της παράταξης σου και η προσπάθεια να τα ξαναβρείς με τα μέλη της για να μπορέσεις στην συνέχεια να πας “ολοκληρωμένος” στις επόμενες εκλογές ήταν όλη σου η προτεραιότητα; Και μόνο που προβάλετε σαν δικαιολογία ότι τάχα έπεσε τόση βροχή σε μία μέρα όση όλο τον χρόνο, δεν σας τιμά. Δηλαδή πάλι φταίει ο “στρατηγός βροχή, κατά το στρατηγός άνεμος”; Επιτέλους ποιος από εσάς αρχής γενομένης τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους στην συνέχεια, θα παραδεχτεί την ανικανότητα του και θα παραιτηθεί;  Ποιος από εσάς μαζί με τους Υπουργούς  θα καθίσει στο “σκαμνί” για “φόνο εξ αμελείας;” Επιτέλους οι εισαγγελικές αρχές της Χώρας πότε θα παρέμβουν για να δικαιώσουν ηθικά τουλάχιστον, όλους όσους πνίγονται και καταστρέφεται η περιουσία τους γιατί οι τοπική άρχοντες και η Αθήνα χαμένη μέσα στην γραφειοκρατία της δεν προστάτεψαν τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των Ελλήνων Πολιτών ως όφειλαν και σύμφωνα με τον όρκο που έδωσαν;

ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΚΥΡΙΟΙ.  ΕΙΣΘΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ

Και μόνο που μπαίνετε στην διαδικασία να εξηγήσετε επιστημονικά στους ανθρώπους γιατί κινδύνεψαν και έχασαν την περιουσία τους, είσθε εκτός θέματος. Την ώρα που ο άλλος κινδύνεψε να χάσει την ζωή του και την περιουσία του, η επιστήμη πάει περίπατο γιατί η ουσία είναι ότι αυτόν τον  άνθρωπο αν τον είχατε προστατεύσει και είχατε κάνει έγκαιρα τις παρεμβάσεις σας, τότε ίσως να σας άκουγε. Τώρα όλο αυτό είναι ένα καλοστημένο πανηγύρι για να δικαιολογήσετε την παρουσία σας και τίποτε άλλο.

Παρεμβάσεις στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Ροδόπη

Κλιμάκιο αποτελούμενο από αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη υπό τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο επισκέφθηκε οικισμούς και περιοχές των Δήμων Μαρωνείας – Σαπών και Αρριανών που αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στο νομό Ροδόπης.

Κατά τις επισκέψεις αυτές, στις οποίες ήταν παρόντες και οι Δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τα αίτια που προκάλεσαν τις πλημμύρες και έγινε καταγραφή των προβλημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, κατά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που έπληξαν το κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νομού τη νύχτα της 16ης προς την 17η Δεκεμβρίου, μετρήθηκε μέσο ύψος βροχής 100 χιλιοστών, με ανώτατο ύψος 140 χιλιοστών στην περιοχή του Ιμέρου. Το ύψος αυτό αντιστοιχεί σε ποσότητα 150 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού περίπου.

Με άλλα λόγια, μέσα σε διάστημα 10 ωρών έπεσε περισσότερο από το 1/5 της συνολικής βροχής που πέφτει κατά μέσο όρο στο νομό Ροδόπης στη διάρκεια ενός έτους.

Αυτή η πρωτοφανής ποσότητα νερού ήταν αδύνατον να παροχετευθεί ομαλά από τους χειμάρρους και τα ποτάμια της περιοχής, πολύ περισσότερο που αυτοί οι φυσικοί αποδέκτες του νερού έχουν συχνά βλάστηση και προσχώσεις που δυσχεραίνουν σημαντικά την παροχέτευση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πεδινή μορφολογία της περιοχής, προκάλεσαν μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων και πλημμύρες σε χωράφια και οικισμούς.

Κατόπιν των παραπάνω αποφασίστηκε:

  • Η οριοθέτηση της περιοχής που επλήγη, η καταγραφή των ζημιών και η κίνηση της διαδικασίας αποζημιώσεων από το Υπουργείο.
  • Ο σχεδιασμός των απολύτως αναγκαίων τεχνικών παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των φυσικών αποδεκτών του νερού στην περιοχή.
  • Η χρηματοδότηση, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Μαρωνείας – Σαπών και Αρριανών, της υλοποίησης των αναγκαίων τεχνικών παρεμβάσεων με πόρους της Περιφέρειας που εκτιμώνται σε πρώτη φάση στα 200 χιλιάδες ευρώ ανά Δήμο.