Χιλιάδες ελληνικοί θησαυροί βρέθηκαν στα χέρια του ISIS τους οποίους οι ισλαμιστές πωλούσαν για να χρηματοδοτήσουν τις εξετρμιστικές τους ενέργειες αλλά και τον χαμένο πλέον πόλεμο σε Ιράκ και Συρία.

Στο Ιράκ μάλιστα η απειλή του ISIS θεωρείται ότι έχει πλέον εξαλειφθεί ενώ στην Συρία ενεργή απειλή παραμένει ακόμα η συριακή Αλ Κάιντ η οποία και αυτή βρίσκεται σε στάδιο συρρίκνωσης.

Τα δεκάδες χιλιάδες έργα τέχνης και νομίσματα που προέρχονται από τους πολιτισμούς της Αρχαίας Αιγύπτου, της αρχαίας Ελλάδας και της Ανατολίας ανακοίνωσε τον εντοπισμό τους χθες η τουρκική αστυνομία σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας στην ιστορία της χώρας.

Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται χρυσό στέμμα βασίλισσας με επιγραφή του θεού Ηλιου, της Ελληνιστικής εποχής, μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την εκστρατεία στην Ινδία και ένα άγαλμα θεάς από τον πολιτισμό των Χετταίων, πριν από 3.000 χρόνια.

Στα 26.456 αντικείμενα που βρέθηκαν περιλαμβάνονται, επίσης, αιγυπτιακά αγάλματα και φοινικικά αγγεία. «Τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν είναι πιο πολύτιμα από τα εκθέματα του μέσου μουσείου», σχολίασε η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης.

Επί τρεις μήνες, η επονομαζόμενη «επιχείρηση Ζευς» παρακολουθούσε το δίκτυο αρχαιοκαπήλων που ήθελε να πουλήσει τα έργα τέχνης σε μουσεία και συλλέκτες στο εξωτερικό έναντι εκατομμυρίων δολαρίων.

Εξι μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν στις 12 Δεκεμβρίου στη βορειοδυτική επαρχία του Ντούζτζε, ενώ προσπαθούσαν να πουλήσουν τη λεία τους.

Επτά ακόμη συνελήφθησαν σε τέσσερις διαφορετικές επαρχίες.

Οι πλέον πολύκροτες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας τον τελευταίο καιρό συνδέονται με τη δράση και τη χρηματοδότηση του ISIS

Οπως έγραφε τον Ιούνιο η «Κ»: Οι ελβετικές αρχές ευελπιστούν να ρίξουν σύντομα φως σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της διεθνούς αγοράς έργων τέχνης: μέσα από ποιες σκοτεινές διαδρομές, αρχαιότητες που προέρχονται από τις εμπόλεμες ζώνες της Μεσοποταμίας φτάνουν στις γκαλερί της Δύσης, πλουτίζοντας τους τζιχαντιστές. Η άκρη του νήματος ενδέχεται να βρίσκεται ήδη στα χέρια των ελβετικών αρχών από τις αρχές Μαρτίου.

Εκείνη την ημέρα, αστυνομικοί σταμάτησαν σε δρόμο της Γενεύης έναν οδηγό έψαξαν το αυτοκίνητό του και ανακάλυψαν έναν αρχαίο λύχνο λαδιού. Ο οδηγός δεν μπορούσε να εξηγήσει στους αστυνομικούς την προέλευση του λύχνου, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό κράτηση, με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Το περιστατικό πυροδότησε ευρύτερη έρευνα για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που φυσικά οδηγεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο οδηγός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή, εργαζόταν για τον Αλί Αμπουταάμ, μέλος μιας από τις πιο γνωστές οικογένειες στην αγορά έργων τέχνης.

Μαζί με τον αδελφό του Χιτσάμ, ο Αλί Αμπουταάμ διαθέτει γκαλερί στη Γενεύη, αλλά και στη Λεωφόρο Μάντισον της Νέας Υόρκης. Οι αδελφοί Αμπουταάμ βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών, που ερευνούν υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας.

Ανάλογες έρευνες διεξάγουν οι διωκτικές αρχές της Ελβετίας, της Γαλλίας και του Βελγίου, που υποπτεύονται ότι πολλές από τις αρχαιότητες του Ιράκ και της Συρίας, οι οποίες φτάνουν λαθραία στη Δύση, είναι προϊόντα λεηλασίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων από το ISIS.

Η Νέα Υόρκη αποτελεί έναν από τους κυριότερους προορισμούς των κλεμμένων αρχαιοτήτων, σε παγκόσμια κλίμακα. Τον Δεκέμβριο του 2016, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κίνησε για πρώτη φορά νομική διαδικασία, ζητώντας την κατάσχεση αντικειμένων που προέρχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

pronews.gr