Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον εργαζόμενο λαό της Ξάνθης, να βγάλει ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα από τις τελευταίες εξελίξεις στη Σ.Ε.ΚΑΠ. Τα συγκεκριμένα γεγονότα εκθέτουν όσους καλλιέργησαν και καλλιεργούν και σήμερα αυταπάτες για δήθεν “σωτήρες που θα σώσουν τα εργοστάσια από το κλείσιμο” και κρύβουν το πραγματικό περιεχόμενο της λέξης “ανάπτυξη” στα πλαίσια λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Οι εξελίξεις έχουν άμεση συσχέτιση με τους οξύτατους ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, για το ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα έχουν το πάνω χέρι για επενδύσεις και νέα τεράστια κέρδη από το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Οι πρόσφατες αναφορές του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ για “μη ξεκάθαρη η προέλευση του προτιμητέου επενδυτή και των κεφαλαίων του” στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του Λιμένα Θεσσαλονίκης, στον οποίο βασικός μνηστήρας είναι η Belterra Investments συμφερόντων Ι.Σαββίδη, είναι χαρακτηριστικές των γενικότερων ανταγωνισμών που εκτυλίσσονται στην περιοχή. Το προτεινόμενο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για γενική “πολιτική λύση στο πρόβλημα ώστε να μην οδηγηθεί σε πτώχευση η Σ.Ε.ΚΑΠ σε μια περίοδο που οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας είναι το βασικό ζητούμενο” σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει τους εργαζόμενους από μια νέα αρνητική σε βάρος τους εξέλιξη. Στο όνομα των “επενδύσεων” και των “θέσεων εργασίας” η εργατική τάξη βίωσε στο πετσί της μειώσεις μισθών, απολύσεις, βάθεμα της εντατικοποίησης της εργασίας και μετατροπή μιας σειράς εργασιακών χώρων σε σύγχρονα “γκέτο” με άγρια εκμετάλλευση και εργοδοτική τρομοκρατία. Ειδικότερα στη Σ.Ε.ΚΑΠ, το πλειοψηφικό πακέτο (50,36%) των μετοχών της εταιρείας ΣΕΚΑΠ ΑΕ που κατείχε η ATE και το 34,18% της ΣΕΚΕ πωλήθηκε στην εταιρεία DONSKOYTABAK (συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη), η οποία σήμερα κατέχει 84,54% της ΣΕΚΑΠ ΑΕ. Από τότε που ανέλαβε η εν λόγω εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις, ατομικές συμβάσεις εργασίας, δραστικές μειώσεις στους μισθούς και καταπάτηση των συνδικαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πολλοί εργαζόμενοι που δεν αποδέχθηκαν τις ατομικές συμβάσεις απολύθηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Οι τρέχουσες εξελίξεις αποδεικνύουν, ότι μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια για τις θέσεις των εργαζομένων, όσα χέρια και αν αλλάξουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, όποιος επιχειρηματίας και αν αναλαμβάνει, εφόσον το βασικό κριτήριο για τη λειτουργία τους είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Οι εργαζόμενοι στη Σ.Ε.ΚΑΠ αλλά και το σύνολο του εργαζόμενου λαού θα πρέπει να απαιτήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Τα συμφέροντα των εργαζομένων στην Σ.Ε.ΚΑΠ και συνολικά του εργαζόμενου λαού δεν μπορούν να ταυτίζονται με τα συμφέροντα των αφεντικών τους και τις υπαρκτές αντιθέσεις που έχουν μεταξύ τους. Μόνο η κατεύθυνση της ρήξης με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την Ε.Ε και τις εκάστοτε κυβερνήσεις που τον υπηρετούν, η οποία πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για άλλο δρόμο ανάπτυξης με τα μέσα παραγωγής και τις μεγάλες επιχειρήσεις να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, ενταγμένες σε πανεθνικό επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό που υπηρετεί τις κοινωνικές – λαϊκές ανάγκες.
Σε αυτά τα πλαίσια ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
- Πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων – Καμιά απόλυση
- Πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με μόνιμη και σταθερή εργασία
Καλούμε τον εργαζόμενο λαό της Ξάνθης να κινητοποιηθεί για να αποτρέψει τυχόν αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους στη Σ.Ε.ΚΑΠ