Επιστήμονες συνδέουν την επιβράδυνση περιστροφής της…
Γης με ακόμα πιο ισχυρούς σεισμούς το 2018 – Εκτιμήσεις ακόμα και για 20 μεγάλους σεισμούς τον χρόνο από το 2018 και μετά – Οι επιστήμονες μελέτησαν σεισμούς που εμφανίστηκαν από το 1900 και ήταν πάνω από 7 Ρίχτερ
Ακόμα περισσότερους και πιο ισχυρούς σεισμούς θα φέρει, σύμφωνα με προβλέψεις των επιστομόνων, το 2018. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της επιβράδυνσης περιστροφής της Γης και των ισχυρότερων σεισμών.
Η πρόβλεψη για ισχυρότερους σεισμούς προέρχεται από το γεγονός ότι η Γη αυτή την περίοδο βιώνει μια περιοδική επιβράδυνση της περιστροφής της.
Ιστορικά αυτές οι επιβραδύνσεις συμπίπτουν με τους χρόνους που σεισμοί και σεισμική δραστηριότητα βρίσκονται στο peak τους.
«Είχαμε μόνο 6 μεγάλους σεισμούς το 2017. Θα μπορούσαμε από το 2018 να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με 20 μεγάλους σεισμούς τον χρόνο» δήλωσε ο Dr Roger Bilham από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Ο Dr Roger Bilham με τη Rebecca Bendick από το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα μελέτησαν σεισμούς που εμφανίστηκαν από το 1900 και ήταν πάνω από 7 Ρίχτερ.
Βρήκαν περιόδους πέντε ετών που η περιστροφή της Γης επιβραδύνθηκε. Και μετά από κάθε επιβράδυνση ακολούθησαν περίοδοι που η σεισμική δραστηριότητα ήταν χειρότερη από ό,τι συνήθως.
«Είναι απλό. Η Γη μας προσφέρει ένα πενταετές πλάνο για πρόβλεψη μελλοντικών σεισμών» τόνισε ο Bilham.
Η επιβράδυνση περιστροφής που συνδέουν με ισχυρούς σεισμούς
Αυτές οι διακυμάνσεις είναι συνήθως πολύ μικρές. Μερικές φορές η μέρα επιβραδύνεται για λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου.
Σύμφωνα όμως με την έρευνα έχει επιπτώσεις. Δεν είναι γνωστό το πώς και το γιατί αλλά υποτίθεται ότι θα μπορούσε να έχει να κάνει με συμπεριφορικές αλλαγές στον πυρήνα της Γης.
Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί πού θα συμβούν οι σεισμοί, η έρευνα των επιστημόνων έδειξε ότι ιστορικά συμβαίνουν γύρω από τον Ισημερινό στις τροπικές περιοχές της Γης.
Ορισμένοι ωστόσο γεωλόγοι διαφωνούν με τα ευρήματά τους. «Φαίνεται να είναι σαν μια πολύ προκαταρκτική παρουσίαση συνεδρίου και όχι αξιολογημένη έρευνα. Έτσι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες να εξετάσουμε» δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του GNS Science John Callan.
«Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν περίοδοι αυξημένων ποσοστών μεγάλων σεισμών τα τελευταία 100 χρόνια. Αλλά αν ψάχνετε για συσχετισμούς με άλλα φυσικά φαινόμενα θα βρείτε σχεδόν σίγουρα ορισμένους ενδιαφέροντες συσχετισμούς».
Ανάμεσα στους μεγαλύτερους σεισμούς το 2017 ήταν αυτός των 7,1 Ρίχτερ που έπληξε τον Σεπτέμβριο το Μεξικό και αυτός των 7,3 Ρίχτερ μεταξύ Ιράν και Ιράκ στις 12 Νοεμβρίου.