Η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται σε διπλωματικό επίπεδο για το Σκοπιανό δεν είναι ικανή να καλύψει τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την ονομασία της πΓΔΜ, αλλά και την προσπάθεια του Μαξίμου να κρατήσει… μυστική την πρόταση, καλώντας αντιθέτως την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί επί μίας πρότασης που η ίδια επιλέγει να μη δημοσιοποιήσει. Γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από τη ΝΔ όσο και από το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο στη χθεσινή συνεδρίασή στελεχών του υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά διατύπωσε με ενιαίο τρόπο τις θέσεις του για το εθνικό ζήτημα.
Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Την υποψία ότι οι διεργασίες στο παρασκήνιο είναι έντονες επιβεβαιώνει και η πληροφορία ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι. Σε δηλώσεις του στο Euronews, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για πρώτη φορά εκ μέρους της κυβέρνησης για λύση με «σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση και ισχύ έναντι όλων», δίχως, ωστόσο, να δώσει λεπτομέρειες ή συγκεκριμένο παράδειγμα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε μάλιστα να ρίξει τους τόνους σε ό,τι αφορά τη διαφωνία του Πάνου Καμμένου με την πιθανή χρήση του όρου «Μακεδονία», λέγοντας ότι ο υπουργός Άμυνας «δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει κυβερνητική και πολιτική κρίση» και ότι είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε λύση, εφόσον υπάρξει συναίνεση από την αντιπολίτευση – πετώντας έτσι το μπαλάκι για μία ακόμη φορά στη ΝΔ.
Η τακτική, άλλωστε, της κυβέρνησης στοχεύει ξεκάθαρα στην παγίδευση της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Ποντάρει δηλαδή ξεκάθαρα σε πιθανές διαφοροποιήσεις βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και διάσπαση των γραμμών της (σ.σ.: ο Νίκος Κοτζιάς έχει επανειλημμένα μιλήσει για «πλειοψηφία βουλευτών» και όχι κομμάτων).
Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή υπουργών, ενώ πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα εξεταστεί και το Σκοπιανό.
Από την πλευρά της, η ΝΔ ζητάει επίμονα να παρουσιαστεί πρώτα η επίσημη θέση της κυβέρνησης και ύστερα δηλώνει έτοιμη να μπει σε διάλογο. Στελέχη της τονίζουν μάλιστα πως η θέση του κόμματος είναι εκείνη που εκφράστηκε στο Βουκουρέστι το 2008: σύνθετη ονομασία έναντι όλων, με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Αντίστοιχη είναι η τοποθέτηση του Κινήματος Αλλαγής. «Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται σταθερά στην εθνική γραμμή για την εξεύρεση λύσης σε σχέση με τη FYROM, με μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με γεωγραφικό προσδιορισμό», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που ακολούθησε τη χθεσινή σύσκεψη, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, ζητώντας από την ίδια να φέρει τις τελικές της προτάσεις προκειμένου να ακολουθήσει επίσημη τοποθέτηση για το θέμα.
«Η οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση σε αυτή τη φάση δεν συνιστά υπεύθυνη στάση», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται πως «η διγλωσσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις και λειτουργεί αντικειμενικά εις βάρος των εθνικών συμφερόντων».