Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς αναφορικά με την τροποποίηση του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, με την οποία από 1/1/2018 καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές που ίσχυαν στη Σαμοθράκη.
Ο κ. Πέτροβιτς αναφέρει μεταξύ άλλων «το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά υιοθετήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές. Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση».
Ο Δημήτρης Πέτροβιτς κάνει επίσης αναφορά στις ανυπολόγιστες καταστροφές στο νησί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2017 με αποτέλεσμα να κηρυχτεί η Σαμοθράκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, έως και τις 26 Μαρτίου 2018.
Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό κοινοποιείται στον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά, Γεώργιο Καΐσα και Δημήτριο Ρίζο.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Γνωρίζετε ότι στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2017 υπήρξαν ανυπολόγιστες καταστροφές στο νησί της Σαμοθράκης από ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες), με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές – κτιριακές εγκαταστάσεις, δημόσιες και ιδιωτικές (Δημαρχείο – Κέντρο υγείας – κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι – επιχειρήσεις κ.λ.π.), και να κηρυχτεί το νησί με την υπ’ αριθμ. 6860/26-9-2017 (ΑΔΑ: ΩΛ1Θ465ΧΘ7-ΠΘΘ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, έως και τις 26 Μαρτίου 2018.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τους κατοίκους της ακριτικής Σαμοθράκης, οι οποίοι αγωνίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών και την επιστροφή στους φυσιολογικούς καθημερινούς ρυθμούς, επέρχεται ένα ακόμη πλήγμα, αυτή τη φορά λόγω της τροποποίησης του αρθρ.21, παρ. 4 και 5 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) με την οποία καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές που ίσχυαν στο νησί.
Η Σαμοθράκη ανήκει στα 32 νησιά του Αιγαίου όπου από 1/1/2018 ο Φ.Π.Α. αυξάνεται από 4% σε 6% σε φάρμακα, παιδικά εμβόλια, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, από 9% σε 13% σε βασικά είδη διατροφής, από 17% σε 24% στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.
Σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα τονίζουμε ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά υιοθετήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές. Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση.
Στη Σαμοθράκη οι ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας, σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς οι ελλείψεις στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας είναι δραματικές. Οι δε μεταφορές προϊόντων πραγματοποιούνται μόνο από ένα καράβι.
Η Σαμοθράκη αποτελεί πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλείται να «σηκώσει» και αυτή αναλογικά το θέμα της παράτυπης εισόδου μεταναστών και προσφύγων.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Οι χαμηλοί συντελεστές Φ.Π.Α. που εφαρμόζονται στα νησιά και στη Σαμοθράκη, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν, αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης.
Ζητούμε να τροποποιηθεί άμεσα η απόφαση και να εξαιρεθεί και η Σαμοθράκη από την αύξηση, όπως αντίστοιχα ισχύει για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, μέχρι την 30/6/2018. Είναι θέμα μείζονος σημασίας για τους κατοίκους και ευελπιστώ ότι το αίτημα μας θα τύχει θετικής αντιμετώπισης.
Με εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου
Δημήτριος Πέτροβιτς
thrakinea.gr