Σε καθεστώς ομηρίας από το καθεστώς Erdogan τίθεται η χώρα, με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, καθώς στην προσπάθεια κατευνασμού της οργής του «Σουλτάνου», η χώρα εμφανίζεται να εφαρμόζει πολιτικές που υπαγορεύει το τουρκικό καθεστώς υποκύπτοντας στις απειλές και εκβιασμούς της Άγκυρας.

Η κυβέρνηση με λανθασμένους χειρισμούς από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η υπόθεση στις 16 Ιουλίου 2016, έχει εκθέσει διεθνώς την χώρα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο όμως και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Αφήνοντας το τουρκικό ελικόπτερο να περάσει τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου και να προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς να υπάρχει έτοιμο σχέδιο αντίδρασης στο ιδιαίτερα πιθανό σενάριο προσπάθειας διαφυγής αντιφρονούντων στην Ελλάδα, η κυβέρνηση το πρωί της 16ης Ιουλίου ουσιαστικά συνέπραξε στην εμπλοκή της χώρας σε αυτό το παιγνίδι παραλογισμού, που ο Erdogan θεωρεί κάθε διαφωνούντα, πραξικοπηματία και τρομοκράτη και κάθε χώρα που δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή, ως εχθρική προς την Τουρκία.

Η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης για την ακύρωση της χορήγησης Ασύλου στον τούρκο αξιωματικό με το επιχείρημα της «διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας… όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων», αποτελεί «μαύρη σελίδα» καθώς εμφανίζεται η Αθήνα να υποκύπτει στις απειλές της τουρκικής ηγεσίας και να αποδέχεται να εφαρμόσει ως εκτελεστικό όργανο της τις ελεγχόμενες για την νομιμότητα τους αποφάσεις, με τις οποίες χαρακτηρίζονται μαζικά όλοι οι αντίπαλοι του T. Erdogan, τρομοκράτες και πραξικοπηματίες.

Είναι ακόμη τραγικό ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την επιχειρηματολογία του τουρκικού καθεστώτος για την «ενοχή» του τούρκου αξιωματικού, αλλά δεν ζητά την ακύρωση της χορήγησης ασύλου για τον λόγο αυτό, αλλά μόνο για το ενδεχόμενο διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας, όπως έχει απειλήσει η τουρκική ηγεσία. Διαφορετικά απλώς θα έθετε σε γνώση των αρμοδίων αρχών τα «στοιχεία» που έχουν διαβιβάσει οι τουρκικές αρχές και θα τα έθετε στην κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Όλες αυτές οι «εκπτώσεις» έγιναν από την Αθήνα με την προσδοκία ότι θα εξευμενίζονταν ο T. Erdogan ο οποίος θεωρεί προσωπικό ζήτημα τιμής την υπόθεση της έκδοσης των οκτώ, καθώς μάλιστα φαίνεται ότι έχει λάβει προσωπικές διαβεβαιώσεις του Αλ. Τσίπρα ότι οι τούρκοι αξιωματικοί θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές.

Η Αθήνα όμως και σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί με λάθος τρόπο ,και αυτό αποδείχθηκε με την αντίδραση της τουρκικής πλευράς που δεν ικανοποιείται με τις παρεμβάσεις και τις δηλώσεις της ελληνικής πλευράς αλλά απαιτεί και αναμένει την πλήρη συμμόρφωση στις απαιτήσεις της ,με την παράδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, αλλά και όλων όσων έχουν καταφύγει στην Ελλάδα και κατά την προσέγγιση του Ερντογανικου καθεστώτος είναι «Γκιουλενιστές». Μια ιδιότητα η οποία για το μεν τουρκικό καθεστώς θεωρείται ότι ταυτίζεται με την έννοια του «πραξικοπηματία» και του «τρομοκράτη» κάτι όμως που δεν ισχύει σε καμία απολύτως άλλη χώρα.

Με την πολιτική που έχει επιλέξει η Αθήνα όχι μόνο δεν εξευμενίζεται αλλά αντιθέτως ερεθίζεται το «θηρίο» και συγχρόνως αμαυρώνεται η διεθνής εικόνας της Ελλάδα, καθώς εμφανίζεται να υποκύπτει με ευκολία σε κάθε εκβιασμό η απειλή του καθεστώτος Erdogan, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα ανθρώπινα δικαιώματά.

Και εκτός των Οκτώ αξιωματικών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν στο ελληνικό έδαφος δεκάδες φυγάδες τούρκοι πολίτες που το μόνο «έγκλημα» τους είναι ότι διαφωνούν με το καθεστώς Erdogan αλλά και Έλληνες πολίτες στην Θράκη που δεν υπακούν στις επιταγές του τουρκικού προξενείου και αυτομάτως βαφτίζονται «Γκιουλενιστές» και για τους οποίους σύντομα μπορεί να προκύψουν αιτήματα έκδοσης . Και τότε προφανώς δεν θα μπορεί κάποιος κύριος Μουζάλας να εφεσιβάλλει τις αποφάσεις χορήγησης ασύλου η μη έκδοσης τους στην Τουρκία. Όσο κι αν το καθεστώς Erdogan, απειλεί και εκβιάζει…

Ν.Μ.