Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης φιλοξενεί τον συγγραφέα κ. Σάββα Καλεντερίδη ο οποίος θα μιλήσει με θέμα,
«Οι Εξελίξεις στην Μέση Ανατολή- Κουρδικό Ζήτημα.
Πως επηρεάζουν Ελλάδα και Κύπρο»
Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή επιδεινώνεται συνεχώς. Ο πόλεμος στην Συρία μαίνεται για 7 χρονιά, η Τουρκία έκανε στροφή προς την Ρωσία, ο Πρόεδρος Τραμπ ανεγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ παρά τις αντιδράσεις του Μουσουλμανικού κόσμου, το Ιράν έχει φθάσει μέχρι τα υψώματα του Γκολάν, ενώ τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν σε Αίγυπτο-Ισραήλ και Κύπρο, έφεραν πιο κοντά Ελλάδα-Κύπρο-Αίγυπτο και Ισραήλ. Παράλληλα το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και η δραστηριότητα των Κούρδων της Συρίας, έφεραν στο προσκήνιο το κουρδικό ζήτημα.
Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου “Κράτος συμμορία”, Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την “Έκθεση Σουσουρλούκ”, που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα “Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ” συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD “Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930” και του CD “Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας”. Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου “Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα”, του βιβλίου “Οι μειονότητες στην Τουρκία” και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών “Κάτω Ιταλία – Μεγάλη Ελλάδα”, “Σικελία”, “Ρόδος – Σύμη – Καστελόριζο – Καρία – Λυκία”, “Χίος – Σμύρνη”, “Βουλγαρία – Ανατολική Ρωμυλία”, “Καππαδοκία – Κεντρική Ανατολία” και “Κωνσταντινούπολη – Μαρμαράς”. Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς “Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών”, “Ιωνία, Σάμος – Έφεσος – Μίλητος – Πριήνη”, “Δυτικός Πόντος, Βιθυνία – Παφλαγονία” και “Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα – Κερασούντα – Τραπεζούντα – Αργυρούπολη – Καρς”. Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” και “Παρόν” και στα περιοδικά “Άμυνα και διπλωματία”, “Απόρρητο Δελτίο” και “Διπλωματία”.
Προλογίζει ο Διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης κ. Ανδρέας Ματζάκος.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.