Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, μεταξύ 4 και 8 του μήνα, θα αρχίσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο η έναρξη των πανελληνίων να απέχει περίπου μία εβδομάδα από την λήξη των απολυτήριων εξετάσεων, ώστε οι μαθητές να έχουν χρόνο για επαναλήψεις.

Όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πέρυσι με την έναρξη των Πανελληνίων να γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μέσα στον Ιούνιο, αντί του τελευταίου δεκαημέρου του Μαΐου, όπως συνηθιζόταν.

Ακόμη δεν είναι γνωστός ο συνολικός αριθμός των φετινών εισακτέων στις σχολές ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης, καθώς αυτή τη χρονιά υπάρχουν δύο νέα δεδομένα: Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (από την συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) και η νέα διάταξη για τις μετεγγραφές φοιτητών, που αναμένεται να «φορτώσει» τα πανεπιστημιακά τμήματα των κεντρικών ιδρυμάτων το β’ εξάμηνο του επόμενου ακαδημαϊκού έτους, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψιν εκ των προτέρων.

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τη Γ’ Λυκείου θα γίνουν μόνο σε τέσσερα μαθήματα: Γλώσσα και Λογοτεχνία μαζί, Ιστορία, Μαθηματικά και Βιολογία. Η περικοπή αυτή των απολυτηρίων εξετάσεων προδιαγράφει και το νέο μοντέλο των εξετάσεων για ένα ενισχυμένο Απολυτήριο που θα συνδεθεί με το νέο εξεταστικό σύστημα. Τις σχετικές ανακοινώσεις πρέπει να περιμένουμε τελικά στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου καταργείται το πεδίο των επιστημών της Εκπαίδευσης (4ο Επιστημονικό πεδίο) και τα επιστημονικά πεδία από πέντε γίνονται τέσσερα. Τα 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής, 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική. Τα παιδαγωγικά τμήματα είναι πλέον προσβάσιμα σε όλους τους υποψηφίους και από τα – εναπομείναντα πλέον – τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι – υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018, οι οποίοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο επιστημονικό πεδίο, εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο επιστημονικά πεδία εξετάζονται και σε ένα πέμπτο μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.

ΑΠΕ ΜΠΕ