Αθήνα, Ελλάδα. Την εξέλιξη των έργων για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP AG) παρουσίασε η Διευθύντρια του Έργου για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, στο ετήσιο Athens Energy Forum που διοργανώθηκε το διήμερο 15 και 16 Φεβρουαρίου 2018, με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών –  συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Γιώργου Σταθάκη.

 

Η κα Παπαλεξανδρή συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Συμπληρώνοντας το παζλ του midstream: εξάγοντας φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κασπία Θάλασσα» κι αναφέρθηκε στην πρόοδο των κατασκευαστικών έργων του ΤΑΡ στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία –τις τρεις χώρες δηλαδή που φιλοξενούν τον αγωγό– στο πλαίσιο των ενεργειακών εξελίξεων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Η Διευθύντρια του Έργου τόνισε επίσης τη σημασία και συμβολή του ΤΑΡ στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης.

 

Στο περιθώριο του Athens Energy Forum, ο ΤΑΡ οργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στους οποίους η κα Παπαλεξανδρή έδωσε αναλυτικότερες πληροφορίες για τις εξελίξεις στο ελληνικό τμήμα του αγωγού, καθώς και για το εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που υλοποιούνται στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται.

 

Στην Ελλάδα, σημείωσε, η κατασκευή συνεχίζεται και στις τρεις βόρειες Περιφέρειες της χώρας που διατρέχει ο αγωγός. Από τα συνολικά 550 χλμ. της ελληνικής όδευσης του ΤΑΡ:

 

  • 532 χλμ. έχουν καθαριστεί και διαμορφωθεί
  • 493 χλμ. αγωγού έχουν ενωθεί και 472χλμ. συγκολληθεί
  • 394 χλμ. τάφρου έχουν καλυφθεί με χώμα, και
  • 280 χλμ. γης βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης

Επίσης, προχωρούν οι εργασίες του Σταθμού Συμπίεσης στους Κήπους του Έβρου κοντά στην Αλεξανδρούπολη από την ανάδοχο του ΤΑΡ κοινοπραξία Renco/ΤΕΡΝΑ, ενώ έχουν παραδοθεί όλοι οι σωληναγωγοί που θα χρησιμοποιηθούν στο ελληνικό τμήμα του αγωγού.

 

Τέλος, η κα Παπαλεξανδρή συνόψισε τα πολλαπλά οφέλη του ΤΑΡ για την Ελλάδα σε επίπεδο εθνικό, τοπικό και ατομικό, τονίζοντας τη σημασία του ως «οδικού χάρτη» για την υλοποίηση έργων υποδομής στη χώρα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

 

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media_gr@tap-ag.com

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAPwww.tap-ag.gr | www.twitter.com/tap_pipeline