Υλικά για 6 άτομα
- 7-8 καλαμάρια
- 6 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο
- 1 μελιτζάνα, ψιλοκομμένη
- 1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 φλιτζ. άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 φλιτζ. κάρδαμο, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζ. φυλλαράκια κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- λάδι
- πιπέρι
- αλάτι
- πάπρικα σε σκόνη
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. ξίδι
- 1 ποτήρι νερού χυμός ντομάτας (περίπου 150 γρ.)
- 1 ποτήρι νερού λευκό κρασί (περίπου 150 γρ.)
- 2 κούπες ρύζι Basmati
- 1 κούπα άγριο ρύζι
Εκτέλεση
- Πρώτα αφαιρούμε τα κεφάλια από τα καλαμαράκια και τα ψιλοκόβουμε. Βγάζουμε το κόκαλο από το εσωτερικό τους.
- Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
- Κατόπιν, ρίχνουμε τις μελιτζάνες, το κολοκυθάκι και τις ντομάτες και, τέλος, τα ποδαράκια από το καλαμάρι, ψιλοκομμένα.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξίδι. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το κάρδαμο και τα φυλλαράκια του κόλιανδρου.
- Γεμίζουμε τα καλαμαράκια, πιέζοντας τα λαχανικά με το δάχτυλό, ώστε να κατέβουν μέχρι το βάθος. Κλείνουμε το κάθε καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα και τα βάζουμε όλα σε ένα ταψί.
- Στη γέμιση που έχει απομείνει, προσθέτουμε το ποτήρι κρασί και το χυμό ντομάτας.
- Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να μείνει η μισή. Περιχύνουμε τα καλαμάρια και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
- Βράζουμε τα δύο ρύζια χωριστά, σε μπόλικο, αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε.
- Ενώ τα καλαμαράκια είναι ακόμα ζεστά, σερβίρουμε, κόβοντάς τα σε ροδέλες, σε κάθε πιάτο, και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τα γαρνίρουμε με τα δύο ρύζια.