Υλικά για 6 άτομα

  • 7-8 καλαμάρια
  • 6 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 μελιτζάνα, ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 φλιτζ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 φλιτζ. κάρδαμο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζ. φυλλαράκια κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • λάδι
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • πάπρικα σε σκόνη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 1 ποτήρι νερού χυμός ντομάτας (περίπου 150 γρ.)
  • 1 ποτήρι νερού λευκό κρασί (περίπου 150 γρ.)
  • 2 κούπες ρύζι Basmati
  • 1 κούπα άγριο ρύζι

Εκτέλεση

  1. Πρώτα αφαιρούμε τα κεφάλια από τα καλαμαράκια και τα ψιλοκόβουμε. Βγάζουμε το κόκαλο από το εσωτερικό τους.
  2. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
  3. Κατόπιν, ρίχνουμε τις μελιτζάνες, το κολοκυθάκι και τις ντομάτες και, τέλος, τα ποδαράκια από το καλαμάρι, ψιλοκομμένα.
  4. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξίδι. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το κάρδαμο και τα φυλλαράκια του κόλιανδρου.
  5. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια, πιέζοντας τα λαχανικά με το δάχτυλό, ώστε να κατέβουν μέχρι το βάθος. Κλείνουμε το κάθε καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα και τα βάζουμε όλα σε ένα ταψί.
  6. Στη γέμιση που έχει απομείνει, προσθέτουμε το ποτήρι κρασί και το χυμό ντομάτας.
  7. Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να μείνει η μισή. Περιχύνουμε τα καλαμάρια και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
  8. Βράζουμε τα δύο ρύζια χωριστά, σε μπόλικο, αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε.
  9. Ενώ τα καλαμαράκια είναι ακόμα ζεστά, σερβίρουμε, κόβοντάς τα σε ροδέλες, σε κάθε πιάτο, και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τα γαρνίρουμε με τα δύο ρύζια.