Στην ευρεία Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με θέμα το ενδεχόμενο ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα και την πιθανή συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμμετείχε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ακολουθεί η τοποθέτησή της:
«Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για εμάς χωρίς εμάς. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται σύσκεψη με πρωτοβουλία του κ. Γαβρόγλου στο Υπουργείο Παιδείας και να συμμετέχουν μόνον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μάλιστα απουσιάζουν από τη σημερινή Σύσκεψη. Τρανή απόδειξη της μεθόδευσης του Υπουργείου. Ψηφοθηρεί και το ξέρει! Απαιτείται διάλογος αλλά κάποιοι τον φοβούνται.
Μόλις μάθαμε από τις Πρυτανικές Αρχές ότι σε αυτή τη σύσκεψη δεν πήραν καμία απάντηση από τον Υπουργό. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και κανένας προγραμματισμός. Και ενώ εμείς είμαστε στο απόλυτο σκοτάδι, η Κυβέρνηση βιάζεται να ψηφισθεί το Νομοσχέδιο – πιλότος για την Ανώτατη Εκπαίδευση που αφορά στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Με ποιο σχέδιο, ποια κριτήρια, ποια μεθοδολογία, ποιο χρονοδιάγραμμα; Βιασύνη και προχειρότητα.
Εξαγγέλλει ο Υπουργός τη δημιουργία τέταρτης Σχολής Νομικής. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ‘ναι’ ή ‘όχι’. Υπάρχει κοινωνική και οικονομική ανάγκη; Ο εξορθολογισμός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι στρατηγικής σημασίας απόφαση και προϋποθέτει:
- Έναν συνολικό σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας
- Ξεκάθαρους στόχους
- Οικονομική αποτίμηση και
- Χρονικό Προγραμματισμό
Σε κανένα από αυτά όμως δεν μας έχει δώσει απαντήσεις το Υπουργείο.
Τον Ιανουάριο έγινε το Αναπτυξιακό Συνέδριο ΑΜΘ. Ο Πρωθυπουργός μας είπε ‘Πόσο ακρίτες είμαστε’ και ‘πόσο περήφανος αισθάνεται που εμείς εδώ φυλάττομεν Θερμοπύλες’. Κουβέντα όμως για το πώς η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.
Τρομάζω ακόμη περισσότερο γιατί ο δικός μου Νομός, ο Νομός Δράμας, είναι αόρατος τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο χώρας. Ακόμη και η Ακαδημαϊκή Κοινότητα μιλάει για ΤΕΙ Καβάλας, ΤΕΙ ΑΜΘ. Δεν ακούω τίποτα όμως για ΤΕΙ Δράμας.
Και αναφέρομαι στο δικό μας Τμήμα Οινολογίας της Δράμας που είναι συνδεδεμένο με την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Έχουμε εξαιρετικά Οινοποιεία, το Τμήμα έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό φοιτητών. Επιπλέον η τοπική κοινωνία και οικονομία το έχει αγκαλιάσει. Έχουν γίνει δωρεές για τη δημιουργία εργαστηρίων και οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Και αυτό το Τμήμα έχει έναν μόνο διδάσκοντα!! Το Υπουργείο τα γνωρίζει αυτά, ξέρει ότι είναι αποδυναμωμένο και ότι καρκινοβατεί. Γι’ αυτό φοβάμαι ότι με τους μέχρι τώρα χειρισμούς του Υπουργείου και της Διοίκησης του ΤΕΙ, η πορεία του είναι προδιαγεγραμμένη. Τι σημαίνει αυτό; Αποχαιρέτα το Τμήμα Οινολογίας της Δράμας που χάνεις!
Από όσα είπαν οι Πρυτανικές Αρχές φαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε αξιοπιστία αλλά ούτε και εμπιστοσύνη. Ο διάλογος θα έπρεπε να γίνεται για λόγους ουσίας και όχι ευγενείας. Αλλοίμονο! Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από το Υπουργείο Παιδείας για αυτό το ΤΕΙ ΑΜΘ μπορεί να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή ή όπου αλλού! Κανείς δεν ξέρει. Το Υπουργείο το παίζει στα ζάρια και ό,τι κάτσει!
Ανοίγουν πολλά θέματα και ερωτήματα. Πού στέλνουν οι γονείς τα παιδιά τους να σπουδάσουν; Τα στέλνουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που μετά δεν θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Είναι ένα σημαντικό θέμα που καίει και κανείς δεν το ακουμπά. Ούτε η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, ούτε και εμείς οι πολιτικοί, για να κάνω και την αυτοκριτική μου. Τόσα χρόνια αποφοιτούν παιδιά από τα ΤΕΙ και δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Εάν δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη, που να συνδέει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής ειδικά, αλλά και της χώρα γενικότερα με αυτό που πάμε να κάνουμε σε επιστημονικό επίπεδο, τότε θα έχουμε άλλη μια προχειρότητα.
Για το εάν πρέπει να γίνουν νέα Πανεπιστήμια ή όχι, θα πρέπει πρώτα να δούμε σε ποιες επιστημονικές περιοχές χρειάζεται να τα αναπτύξουμε. Η αγορά έχει μια δυναμική. Υπάρχουν ανάγκες για νέα επαγγέλματα και εμείς δεν το έχουμε αντιληφθεί. Μιλάμε με όρους παρελθόντος και προσπαθούμε να καλύψουμε σύγχρονες ανάγκες. Αυτό δεν γίνεται! Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Δεν έχουμε απαντήσεις από το Υπουργείο για σημαντικά θέματα: τη βιωσιμότητα των Προγραμμάτων Σπουδών σε επίπεδο φοιτητών, υποδομών, διδακτικού προσωπικού. Επίσης, τόσος ντόρος έχει γίνει για την αξιολόγηση των Ιδρυμάτων. Υπάρχει κάποια μελέτη που να μας δείχνει τα θετικά και τα αρνητικά; Που να μας λέει γιατί κάποιες Σχολές θα πρέπει να κλείσουν, να συγχωνευθούν ή να δημιουργηθούν νέες; Η αξιολόγηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε τί συμπεράσματα μας έχει οδηγήσει; Κανείς δεν γνωρίζει. Όταν παίρνεις αποφάσεις πρέπει να έχεις κάποια στοιχεία. Το Υπουργείο αποφασίζει στα τυφλά. Δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να λύσει.
Θέση μου είναι ότι πλέον είναι απαρχαιωμένος ο διαχωρισμός σε ΤΕΙ και ΑΕΙ. Πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα μιλάμε πια για Ανώτατη Εκπαίδευση. Υπάρχει ανάγκη να μπορέσουμε να αντιστοιχήσουμε τα πτυχία μας με την αγορά εργασίας.
Τέλος, είναι αδήριτη ανάγκη η Περιφέρειά μας να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. Ο διάλογος πρέπει να είναι πολύ-επίπεδος: Περιφέρεια, Δήμοι, τοπικές κοινωνίες, φορείς. Όποιος μπορεί να συμβάλλει. Δεν γίνεται να μην ακούγεται η φωνή των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν τον τόπο.
Όχι άλλες κλειστές συσκέψεις. Όχι άλλες μεθοδεύσεις. Όχι άλλος διχασμός!».