Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη –
Οι κατηγορίες για εισβολή σε ξένο έδαφος με οπλισμό που αντιμετωπίζουν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο από την άλλη πλευρά της μεθοριακής γραμμής, είναι ενδεικτικές των προθέσεων της Άγκυρας. Ήδη από νωρίς το πρωί της Παρασκευής οι εκτιμήσεις που κάναμε στο slpress.gr ανέφεραν ότι οι προθέσεις της Άγκυρας είναι να εκμεταλλευτεί πολιτικά το περιστατικό.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο απήγγειλε τις ακόλουθες κατηγορίες στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Milliyet:
- Παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης
- Υποψία διαφυγής
- Υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων
- Μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία
- Πιθανότητα διαφυγής εξωτερικό
Η απολογία των στρατιωτικών
Δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Haber7.com αναφέρει ότι έγιναν γνωστές οι απολογίες των Ελλήνων στρατιωτών. Σύμφωνα με τις απολογίες τους, οι στρατιώτες δήλωσαν ότι άρχισαν να καταγράφουν πατημασιές στο χιόνι με τα κινητά τους προκειμένου να ενημερώσουν τους ανωτέρους τους και ότι έτσι πέρασαν στην τουρκική πλευρά.
Δεν αναφέρονται άλλες λεπτομέρειες ενώ το ρεπορτάζ συνοδεύεται από φωτογραφίες χωρίς όμως να διακρίνονται τα πρόσωπα των στρατιωτών.
Τα σενάρια για κατασκοπεία
Οι διαρροές στον τουρκικό Τύπο είναι ίσως ενδεικτικές του τι θα ακολουθήσει. Δυο είναι τα βασικά σενάρια που κυκλοφορούν σε εθνικιστικές τουρκικές εφημερίδες. Το ένα αναφέρει ότι οι συλληφθέντες δεν είναι στρατιωτικοί, αλλά κατάσκοποι με στολή που περιπολούσαν στη μεθόριο. Το άλλο σενάριο είναι κάτι ανάλογο με ελαφριά παραλλαγή: πρόκειται για στρατιωτικούς που μπήκαν στο τουρκικό έδαφος για να συναντήσουν κρυφά στελέχη των Κούρδων της Συρίας, ή ακόμα και γκιουλενιστές!
Το δεύτερο σενάριο παραπέμπει ευθέως στις κατηγορίες ότι η Ελλάδα υποθάλπει όσους η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Σχετίζεται, λοιπόν, με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που έφθασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και τελικά έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα.
Χάθηκαν ή όχι;
Έντονη κριτική ασκείται στην ελληνική θέση ότι οι δυο στρατιωτικοί πιθανώς να έχασαν τον προσανατολισμό τους και να βρέθηκαν στο τουρκικό έδαφος. Επιχειρήματα υπάρχουν τόσο υπέρ της πιθανότητας να έχει συμβεί όσο και υπέρ του αντιθέτου.
Κατ’ αρχήν είναι δεδομένο ότι ήταν μέρα μεσημέρι και ότι ο ένας εκ των δυο είναι “ντόπιος”, καθώς κατάγεται από την Ορεστιάδα και ως εκ τούτου είναι αναμενόμενο να γνωρίζει τα κατατόπια. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και η συχνή ομίχλη είναι πιθανό να συνέβαλε στο να χάσουν τα “σημάδια” των συνόρων, αφού στην συγκεκριμένη περιοχή μέσα στο δάσος δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο.
Γιατί δεν έχουν ακόμα επιστραφεί;
Το γεγονός ότι δεν λύθηκε άμεσα και σε τοπικό επίπεδο το θέμα εμβάζει σε προβληματισμό. Οι στρατιωτικές αρχές των δυο χωρών στη μεθόριο έχουν επαφή και αρμοδιότητα να κάνουν κάποιες συνεννοήσεις σε περίπτωση που προκύπτουν κάποια ζητήματα. Ενώ, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε η σχετική επαφή, είναι ενδεικτικό ότι η εντολή από την Άγκυρα ήταν το περιστατικό να πάρει άλλο δρόμο. Με άλλα λόγια, να το τραβήξει σε χρόνο, προκειμένου να το εκμεταλλευθεί.
Εάν επιθυμούσε λύση, οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί θα είχαν επιστρέψει, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν σε ανάλογα περιστατικά και με Τούρκους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ όλα στην αρχή έδειχναν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, το βράδυ η κατάσταση άρχισε να εμπλέκεται. Ο λόγος, όπως προαναφέραμε, είναι ότι η Άγκυρα αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το θέμα. Έτσι, η υπόθεση κατέληξε να συζητηθεί στο διπλωματικό επίπεδο, μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.