Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ξάνθης κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, οι Δήμαρχοι του Νομού μας, απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου για τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Στην επιστολή οι Δήμαρχοι αναφέρονται στην προτροπή για συγχώνευση με άλλα ιδρύματα, δίχως κανένα σχεδιασμό, στη δημιουργία ομοειδών Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης σε άλλα Πανεπιστήμια, καθώς και στα ελαστικά όρια στις μετεγγραφές των φοιτητών οι οποίες όπως αναφέρουν, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση το ΔΠΘ.
Τονίζουν ότι επιτακτική κρίνεται η ενίσχυση του Πανεπιστημίου μας και όχι η συρρίκνωσή του, με τη δημιουργία νέων Τμημάτων και την ενίσχυσή των ερευνητικών δομών του.
Οι Δήμαρχοι ζητούν την ίδρυση νέων Τμημάτων και Σχολών με την διεύρυνση της Πολυτεχνικής Σχολής, με την ίδρυση Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών.
Τονίζουν επίσης ότι σε μια πόλη με τόσο πλούσια πολιτιστική παράδοση είναι αδιανόητο να μην υφίστανται Τμήματα Μουσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιό μας.
Τέλος ζητούν τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σκοπό την προσέλκυση φοιτητών από γείτονες χώρες όπως συμβαίνει στα σύγχρονα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
Σκοπός είναι η ενίσχυση της περιοχής μας και η ανάπτυξη του τόπου μας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ Προς
Υπουργό Παιδείας
Έρευνας και Θρησκευμάτων
κ. Κώστα Γαβρόγλου
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και πολιτισμού για την περιοχή μας, με μεγάλες επιτυχίες στον ακαδημαϊκό τομέα, δικαιώνοντας τους στόχους και τη σκοπιμότητα της ίδρυσής της.
Η παρουσία άλλωστε και μόνο των χιλιάδων φοιτητών στην Ξάνθη και στην Θράκη, συμβάλλει καταλυτικά στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του τόπου μας.
Οι διαδοχικές εξελίξεις τον τελευταίο καιρό στο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και οι εξαγγελίες, καθώς και οι προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν μας προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό.
Η προτροπή για συγχώνευση με άλλα ιδρύματα χωρίς κανένα σχεδιασμό, η δημιουργία ομοειδών Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής σε Πανεπιστήμια της Αττικής, καθώς και σε άλλα περιφερειακά, όπως η Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ.λ.π. πλήττουν ευθέως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Η λογική αυτή έχει αρνητικό αποτέλεσμα για την Ξάνθη και αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο την τοπική κοινωνία τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο με πολύ αρνητικά αποτελέσματα για όλη την Θράκη.
Τα ελαστικά όρια στις μετεγγραφές των φοιτητών οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση το ΔΠΘ και φυσικά την Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης.
«… αντί να υπάρξουν γενναίες πολιτικές στήριξης της φοιτητικής μέριμνας ώστε στις πραγματικά δύσκολες συνθήκες της κρίσης όπου ζουν οι οικογένειές τους να μπορεί να εξασφαλίζεται η εδώ παραμονή τους, αποφασίστηκε ουσιαστικά η αποχώρηση των φοιτητών από τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Πράγμα που σημαίνει την απαξίωση του Δημοκριτείου…».
Διεκδικούμε το αυτονόητο, την ενίσχυση του Πανεπιστημίου μας και όχι τη συρρίκνωσή του, με σκοπό την ενίσχυση της περιοχής μας και την ανάπτυξη του τόπου μας.
Το ζητούμενο είναι η περαιτέρω στήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου με την δημιουργία νέων Τμημάτων και την ενίσχυσή των ερευνητικών δομών του.
Ζητούμε την ίδρυση νέων Τμημάτων και Σχολών. Συγκεκριμένα την διεύρυνση της Πολυτεχνικής Σχολής με την ίδρυση Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών.
Επίσης, σε μια πόλη με τόσο πλούσια πολιτιστική παράδοση είναι αδιανόητο να μην υφίστανται Τμήματα Μουσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιό μας.
Ακόμα η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σκοπό την προσέλκυση φοιτητών από γείτονες χώρες όπως συμβαίνει στα σύγχρονα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια είναι σήμερα επιβεβλημένη.
Κύριε Υπουργέ,
Υποδομές υπάρχουν.
Να είστε βέβαιος ότι αν χρειαστεί μπορούμε να συμβάλλουμε και με άλλες.
Το μόνο που απαιτείται είναι γενναία πολιτική βούληση και στεκόμαστε αρωγοί στην περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης
Χαράλαμπος Αθ. Δημαρχόπουλος
Ο Δήμαρχος Αβδήρων
Γεώργιος Τσιτιρίδης
Ο Δήμαρχος Μύκης
Καπζά Τζεμήλ
Ο Δήμαρχος Τοπείρου
Θωμάς Μίχογλου