Δεδομένο είναι ότι ο πολιτικός γάμος ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν περνά την καλύτερή του φάση. Ο «μήνας του μέλιτος» έχει τελειώσει προ πολλού και πλέον οι δύο πολιτικοί χώροι έχουν να αντιμετωπίσουν τις νέες πραγματικότητες του «έγγαμου βίου».

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος κατάφεραν αρκετές φορές να διαχειριστούν με επιτυχία μικροεντάσεις που προέκυψαν, κυρίως ανάμεσα σε μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ήταν σε απόλυτη συνεννόηση ακόμα κι όταν χρειάστηκε να αποπεμφθούν υπουργοί των ΑΝΕΛ, όπως έγινε στις περιπτώσεις των Ζουράρι και Σγουρίδη. Επιπλέον, βρήκαν ένα modus vivendi όταν το κόμμα του Πάνου Καμμένου αποφάσιζε να μην στηρίζει διάφορα κυβερνητικά νομοσχέδια, όπως αυτό για το σύμφωνο συμβίωσης και άλλα.

Προκύπτουν όμως ζητήματα όπου οι ιδεολογικές και ταυτοτικές διαφορές των δύο κομμάτων δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί. Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Μακεδονικό, η διαχείριση της ελληνό-τουρκικής έντασης αλλά και οι σχέσεις της κυβέρνησης με το νέο επιχειρηματικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στη χώρα έχουν κάνει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Τι θα συζητήσουν αύριο Τσίπρας – Καμμένος

Αν και οι φήμες και τα δημοσιεύματα θέλουν το διαζύγιο να βρίσκεται προ των πυλών, η πληροφόρηση του CNN Greece είναι διαφορετική. Στο αυριανό ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα. Βασικό θέμα της συζήτησης θα είναι η διαχείριση της υπόθεσης με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται κρατούμενοι στην Ανδριανούπολη. Στο τραπέζι όμως θα βρεθεί και η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ονοματολογικό της πΓΔΜ –την οποία θα μεταφέρει ο Νίκος Κοτζιάς τις επόμενες μέρες -, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θέματα που άπτονται του τέλους του τρίτου προγράμματος στήριξης και την έξοδο από το μνημόνιο. Τέλος, ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της συνεργασίας του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Άμυνας, Φώτη Κουβέλη καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας.

 

Είναι αλήθεια ότι εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ υπάρχει δυσαρέσκεια και αναστάτωση για το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας. Το ίδιο ισχύει και σε αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι περισσότεροι θα ήθελαν να υπάρχει ένας τρόπος «βελούδινου διαζυγίου». Από αυτό όμως το σημείο μέχρι να μιλήσει κανείς για κυβερνητική ρήξη υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Άλλωστε, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έγινε στη βάση της εξόδου της χώρας από την εποπτεία και πάνω σε αυτό αναμένεται να δώσουν έμφαση το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα ήταν εντελώς παράλογο να διαλύσουν τώρα τη συνεργασία, που σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, η έξοδος από το μνημόνιο είναι πιο κοντά από ποτέ.

Πώς όμως θα διαχειριστούν προβλήματα που ενδεχομένως να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον; Τι θα γίνει αν για παράδειγμα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και η Ελλάδα φτάσει κοντά συμφωνία με την πΓΔΜ; Ο Πάνος Καμμένος και οι συνεργάτες του εξετάζουν διάφορα σενάρια και αυτό θα είναι και ένα από τα αντικείμενα συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος (που πιθανότατα δεν θα γίνει αύριο). Όπως έχουν όμως τα δεδομένα αυτή τη στιγμή και βάσει της διαπραγματευτικής γραμμής της ελληνικής κυβέρνησης θεωρείται απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε σύγκλιση Αθηνών – Σκοπίων που να οδηγεί τους ΑΝΕΛ εκτός κυβέρνησης. Επιπλέον, η διάλυση της συγκυβέρνησης εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να βρει νέους συνεργαζόμενους κάτι που ακόμα δεν είναι ορατό στον ορίζοντα.