Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 23 Μάρτη, με τη μεγάλη εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Ξάνθης του ΚΚΕ στο Αμφιθέατρο (ΠΡΟΚΑΤ) της Πολυτεχνικής Σχολής, η πλατιά εξόρμηση σε εργασιακούς χώρους, χωριά και γειτονιές της Ξάνθης, ενάντια στην προσπάθεια μετατροπής της Ξάνθης σε απέραντη φυτεία κάνναβης.
Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της Ρόιδου Γιώτας, προέδρου της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Στην ομιλία αυτή αναδείχθηκε το γεγονός ότι οι πιθανές επενδύσεις που θα γίνουν στην περιοχή θα φέρουν τεράστια κέρδη για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και λίγες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας με διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα για τον λαό, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Φωτιάδης Μπάμπης, μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης. Στην ομιλία του ανέφερε ότι η φυτική κάνναβη, λόγω του μεγάλου αριθμού δραστικών ουσιών που περιέχει, για τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δε γνωρίζουμε τις δράσεις – αλληλεπιδράσεις – παρενέργειες που έχει καθεμιά από αυτές, αλλά και οι ποικίλοι συνδυασμοί τους, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθαυτή ως φαρμακευτική – θεραπευτική ουσία. Ενώ τονίστηκε η ανάγκη ενός αυστηρού πλαισίου ελέγχων για την παραγωγή και διάθεση των φαρμάκων.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο γεωπόνος Τρέλλης Χρήστος, περιφερειακός Σύμβουλος της ΑΜΘ με την Λαϊκή Συσπείρωση και μέλος της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ. Η ομιλία του εστιάστηκε αφενός στις ασάφειες που υπάρχουν στο νέο νόμο και τον κίνδυνο να αξιοποιηθούν αυτές για την καλλιέργεια ποικιλιών της κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα της ψυχοτρόπου ουσίας THC και αφετέρου στο γεγονός ότι η καλλιέργεια κάνναβης (όπως και άλλες «δυναμικές» καλλιέργειες στο παρελθόν) δεν θα λύσει τα τεράστια προβλήματα των αγροτών της περιοχής, που οφείλονται στις πολιτικές (π.χ. υψηλή φορολογία) που τους ξεκληρίζουν.
Οι εισηγητικές ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του ψυχίατρου – νευρολόγου Γεωργάκα Παναγιώτη, πρώην υπεύθυνου του θεραπευτικού προγράμματος «ΑΡΓΩ», μέλος του ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Στην ομιλία του αναλύθηκε το κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης καθώς και οι πολυδιάστατες επιπτώσεις που έχει η χρήση της κάνναβης τόσο στην υγεία του χρήστη όσο και στην ψυχολογία και την κοινωνική ζωή του. Τέλος στάθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται εδώ και πολλά χρόνια για να νομιμοποιηθεί στην συνείδηση της κοινωνίας η χρήση της κάνναβης αλλά και άλλων ναρκωτικών.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και πολλές ερωτήσεις, ενώ έγινε κάλεσμα από την Κομματική Οργάνωση Ξάνθης του ΚΚΕ για πλατύ άνοιγμα σε συλλόγους, σωματεία και φορείς, αλλά και συνολικότερα στην κοινωνία, για ένταση του αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά!