«Ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η νέα κοινή αγροτική πολιτική της Ε.Ε» ήταν το θέμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς επίσης και συνεταιριστικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα.
Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και την πρόσκληση που του απηύθυναν, εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του συνεταιριστικού κινήματος με «οργανώσεις και ομάδες παραγωγών αποτελεσματικές, οργανώσεις που θα προσφέρουν υπηρεσίες στα μέλη τους και όχι χρέη και κακοδιαχείριση» και υπογράμμισε πως ο αγροτικός χώρος «έχει γίνει πλέον αποδεκτό από όλους ότι είναι ο υπ’ αριθμόν ένα χώρος, το εργαλείο αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξελίξεις που αφορούν στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των ενισχύσεων ο κ. Αποστόλου υποστήριξε πως «αυτό που φαίνεται να υιοθετεί το Συμβούλιο Υπουργών είναι ότι συμφωνεί με την αναγκαιότητα, τουλάχιστον σταθερότητας της ΚΑΠ στα σημερινά επίπεδα», προσθέτοντας ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί στο Συμβούλιο Κορυφής στις 2 Μαϊου.
Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Κοντός αναφέρθηκε στους στόχους του ΣΑΣΟΕΕ, στην ανάγκη στήριξης και ενδυνάμωσης του συνεταιριστικού κινήματος και στα βασικά θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και απαιτούν άμεσης αντιμετώπισης.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. συγκροτήθηκε για να καλύψει το κενό της κεντρικής εκπροσώπησης των αγροτών και των Οργανώσεών τους, για να υποστηρίξει τις συλλογικές δράσεις των παραγωγών και να διατυπώσει ενιαία θέση για τα μείζονα θέματα που αφορούν στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και για τα οποία «λαμβάνονται αποφάσεις καθοριστικές για το μέλλον τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του Συνδέσμου υπογράμμισε πως «στηρίζεται καθαρά σε εισφορές των μελών του και δεν έχει καμία μα καμία κρατική επιχορήγηση. Αποτελεί απαρέγκλιτη αρχή και μάλιστα με ποινή αποβολής, ότι οι κομματικές ταυτότητες που όλοι έχουμε και είναι φυσιολογικό όλοι να έχουμε, μένουν έξω από το Σύνδεσμό μας» καθώς επίσης και ότι «προκειμένου να γίνει μέλος μια οργάνωση στο Σύνδεσμο, πρέπει να έχει τζίρο, κύκλο εργασιών που να υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο πλαφόν. Με τον τρόπο αυτό αποκλείσαμε τους Συνεταιρισμούς που δεν έχουν δραστηριότητα, Συνεταιρισμούς όπως τους έλεγαν «μαϊμούδες» οι οποίες στο παρελθόν ήταν σε μεγάλο ποσοστό οι εκφραστές του συνεταιριστικού χώρου».
ΟΜΙΛΙΑ
ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΣΤΟ 1ο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:
«Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.»
ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνετε. Να σας συγχαρώ για την οργάνωση του συνεδρίου σας, του 1ου συνεδρίου σας και βεβαίως εκ των πραγμάτων οφείλω να τοποθετηθώ όχι μόνο σε θέματα που αφορούν γενικότερα τη λειτουργία του αγροτικού χώρου, αλλά και μια και το θέμα του συνεδρίου σας είναι η μετά το 2020 ΚΑΠ, αντιλαμβάνεστε ότι είναι άκρως επίκαιρη η σχετική συζήτηση.
Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι οι συνεταιρισμοί δημιουργούνται από μια ανάγκη. Αλλά διατηρούνται και μεγαλουργούν στο χρόνο μόνο με την αδιατάρακτη ενότητα και την εμπιστοσύνη των μελών τους.
Δεν θέλω και δεν το κάνω να επανέλθω σε προηγούμενες καταστάσεις. Νομίζω ότι πρώτα τις απέρριψε η πραγματικότητα και μετά ο νόμος πλαίσιο που εμείς φέραμε.
Όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Συνεταιρισμοί δεν είναι η συμμόρφωση με το νόμο πλαίσιο. Είναι ότι έχουν πολύ μικρή συμμετοχή στη διαμόρφωση του αγροτικού ΑΕΠ στη χώρα μας. Όταν αυτό το ποσοστό είναι της τάξης του 10% και αντίστοιχα ο μέσος όρος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στο 40% περίπου, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό πρέπει πρωτίστως να αλλάξει.
Όμως κυρίες και κύριοι σύνεδροι, φίλες και φίλοι, αυτό που πρωτίστως ανήκει στα χέρια τα δικά σας. Ανήκει στους αγρότες, στους συνεταιρισμένους αγρότες. Εμείς θα είμαστε δίπλα σε αυτή την προσπάθεια. Όλοι όσοι υπηρετούμε τον αγροτικό χώρο, οφείλουμε να δουλέψουμε για ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα με οργανώσεις και ομάδες παραγωγών αποτελεσματικές, οργανώσεις που θα προσφέρουν υπηρεσίες στα μέλη τους και όχι χρέη και κακοδιαχείριση.
Εισήγαγε αλλαγές ο νόμος στους συνεταιρισμούς και εγώ θα σας πω ότι μετά από 22 μήνες αρχίζουν να αποδίδουν αποτελέσματα. Θα σας κάνω μια περιγραφή για το πού βρίσκεται η κατάσταση.1.100 συνεταιρισμοί προσάρμοσαν τα καταστατικά τους στο νέο νόμο. Απρόσμενα γρήγορη ανταπόκριση σε ό,τι συνέβαινε με το παρελθόν.
848 Συνεταιρισμοί υπέβαλαν στο μητρώο οικονομικές καταστάσεις που σημαίνει πως ένα μεγάλο κομμάτι των Συνεταιρισμών εγκαταλείπει τακτικές παρελθόντος και καταβάλει προσπάθεια για προσαρμογή στη νομιμότητα.
Από αυτούς 429 συνεταιρισμοί είναι πλήρως ενήμεροι στο μητρώο. Αρκετοί για τα σημερινά δεδομένα. Να υπενθυμίσω ότι το 2015 μόνο 159 συνεταιρισμοί υπήρχαν στο μητρώο χωρίς καμία εκκρεμότητα. Βέβαια επιδίωξή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μόνο ένα λειτουργικό μητρώο. Το μητρώο είναι ένα εργαλείο χρήσιμο, απαραίτητο για τη χάραξη πολιτικής και ως τέτοιο όλοι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.
Τέλος υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη τάση δημιουργίας μέσα από τους Συνεταιρισμούς οργανώσεων παραγωγών που ήδη αυτές ξεπερνούν τις 230 σήμερα.
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, αγαπητοί συνεταιριστές, η δομή έτσι όπως στήνεται των συνεταιρισμών σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ταιριάζει απόλυτα στην υφιστάμενη κατάσταση των συνεταιρισμών. Κάνω μια έκκληση σε εσάς, αλλά και στην αντίστοιχη ανάλογη οντότητα του χώρου, να κάτσουμε εσείς και εγώ σε ένα τραπέζι για να συνεννοηθούμε για την κοινή εκπροσώπηση του χώρου.
Όχι τόσο γιατί το λέει ο νόμος, αλλά γιατί το επιβάλλει η αναγκαιότητα που θέλει τον Έλληνα αγρότη πρωταγωνιστή στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε αυτή την ώρα ως χώρα για την παραγωγική μας ανασυγκρότηση.
Βλέπετε τι γίνεται με τις εκθέσεις, τις συναντήσεις στα συνέδρια και τη δυναμική που έχει ο αγροτικός χώρος πόσο μάλλον όταν στο σημείο που βρισκόμαστε για να βγούμε από την κρίση έχει γίνει πλέον αποδεκτό από όλους ότι είναι ο υπ’ αριθμόν ένα χώρος, το εργαλείο αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει.
Εγώ είμαι στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια, αρκεί βεβαίως να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε πίσω.
Και έρχομαι τώρα στη θεματολογία του συνεδρίου σας. Η πληροφόρηση που σας δίνω είναι από πρώτο χέρι και άκρως επίκαιρη την περασμένη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ένα από τα κρίσιμα θέματα, θα έλεγα ότι όλη η συνεδρίαση σχεδόν αναλώθηκε, είχε ως βασικό θέμα τις προτάσεις της Επιτροπής Γεωργίας για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο ενός σχεδίου συμπερασμάτων επί πολλών θεμάτων του Τομέα Τροφίμων και Γεωργίας για την ΚΑΠ μετά το 2020.
Θα σταθώ σε τρία θέματα, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν και τα υπόλοιπα θέματα αναλόγου ενδιαφέροντος. Απλά τα θεωρώ ότι είναι σημαντικότερα ιδιαίτερα από πλευράς ενισχύσεων. Πρώτον, αυτό της σταθερότητας του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Να μη μειωθούν δηλαδή τα διαθέσιμα κονδύλια, είναι ένα θέμα βεβαίως το οποίο συζητείται στο Συμβούλιο Υπουργών της Γεωργίας, αλλά θα λυθεί σε επίπεδο κορυφής.
Αυτό που φαίνεται όμως να υιοθετεί το Συμβούλιο Υπουργών είναι ότι συμφωνεί με την αναγκαιότητα, τουλάχιστον σταθερότητας της ΚΑΠ στα σημερινά επίπεδα. Πράγμα που δείχνει πόσο σημαντικό είναι όταν σήμερα από τα 4,8 δις του Ταμείου Συνοχής που έχουμε ως θετικό αποτέλεσμα στο δούνε και λαβείν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, έχουμε τον αγροτικό χώρο να του αντιστοιχεί ένα ποσό γύρω στα 2,7 δις. Δηλαδή περίπου το 55% με 56% των πόρων του Ταμείου Συνοχής αφορούν τον αγροτικό χώρο. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι, τουλάχιστον να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα.
Έχει προγραμματιστεί για να ληφθεί η σχετική απόφαση στο Συμβούλιο Κορυφής στις 2 Μαϊου. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα μέχρι τότε να έχουν εξαντληθεί οι σχετικές συζητήσεις, οπότε φαίνεται ότι πάμε πιο πίσω.
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν να μην περάσει η συγχρηματοδότηση των ενισχύσεων. Δηλαδή να μην έχουμε με κανένα τρόπο επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, δεδομένου ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες όταν μπαίνουν οι σχετικές συζητήσεις, αφήνουν ανοιχτό το θέμα της συγχρηματοδότησης.
Δεν φαίνεται να διαμορφώνεται μια πλειοψηφία προς αυτή την κατεύθυνση, πόσο μάλλον όταν είναι σαφέστατη η τοποθέτηση του Επιτρόπου Γεωργίας του κ. Χόγκαν, ότι είναι αντίθετος, δεν πρόκειται ο ίδιος να στηρίξει μια τέτοια άποψη.
Και τρίτον, αυτό που το θεωρώ το σημαντικότερο από όλα, είναι να αποφύγουμε την πρόταση της παραγράφου 19 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών η οποία ζητούσε την άμεση και πλήρη εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων των κρατών μελών που δίνονται με βάση την έκταση, τη γνωστή ως στρεμματική ενίσχυση.
Εμείς καταστήσαμε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε αυτή την πρόταση, όχι μόνο γιατί ακόμα και αν μείνει στα ίδια επίπεδα η Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι ενισχύσεις που είναι σήμερα, καταλαβαίνετε ότι θα έχει τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των αγροτών μας, αλλά και γιατί δεν μπορεί να γίνει η σύγκλιση με μόνο κριτήριο τη στρεμματική ενίσχυση.
Το ξέρετε όλοι, δεν θα σας το πω εγώ, ότι η χώρα μας είναι από αυτές που παίρνουν τη μεγαλύτερη στρεμματική ενίσχυση, περισσότερα από 50 ευρώ το στρέμμα, η πρώτη χώρα είναι η Μάλτα, μια μικρή χώρα και δεύτερη είναι η Ελλάδα όταν ο μέσος όρος μόλις περνάει τα 25 ευρώ το στρέμμα.
Η χώρα μας αυτή την περίοδο πρωτοστατεί επιδιώκοντας ευρύτερες δυνατές συμμαχίες στη μάχη για να μην περάσει μια τέτοια φιλοσοφία. Δηλαδή της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης με βάση τη στρεμματική ενίσχυση.
Η επιχειρηματολογία μας είναι ισχυρή και θα σας έλεγα ότι βάζοντας πολλές παραμέτρους, όπως για παράδειγμα ότι η χώρα μας είναι από τις τελευταίες όσον αφορά την ενίσχυση ανά εκμετάλλευση λόγω του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου.
Η χώρα μας είναι αυτή η οποία έχει τη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ του αγροτικού εισοδήματος και του εισοδήματος των υπόλοιπων παραγωγικών τάξεων. Και άλλα στοιχεία στη σχετική διαδικασία που θέλω να πιστεύω ότι θα έχουν αποτέλεσμα.
Όμως εμείς με την απόφαση που πήραμε προχθές στο Συμβούλιο Υπουργών, είχαμε μια πρώτη νίκη. Απαλείφθηκε ο όρος της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων, βεβαίως θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Θα δώσουμε τις μάχες. Ήδη στην ιδιαίτερη συζήτηση που είχαμε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου με τον Επίτροπο καταθέτοντας όλες τις επιμέρους διαφοροποιήσεις μας φάνηκε ότι υπάρχει και από την τοποθέτησή του μια τέτοια διάθεση, πάντως να ξέρετε αγαπητοί σύνεδροι ότι η μάχη για την ΚΑΠ είναι μεγάλη και πρωτίστως είναι εθνική.
Γι’ αυτό συνεχίζουμε αυτή τη μάχη επιδιώκοντας να συστρατεύσουμε περισσότερες δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα. Όπως ξέρετε, έχει ενημερωθεί, κάναμε συνάντηση, χαίρομαι που είναι σήμερα εδώ συνάδελφοι βουλευτές, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κάναμε μια σχετική συζήτηση. Κάναμε μια συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων που είναι στην Ευρωβουλή και αυτό τουλάχιστον που φάνηκε είναι ότι υπάρχει κατά ένα μεγάλο μέρος μια ομοθυμία πάνω στις τακτικές και στις απόψεις που καταθέτουμε.
Ήταν στον προγραμματισμό μας να γίνει η ενημέρωση που έχουμε σήμερα, δεδομένου ότι θέλαμε ουσιαστικά την τελευταία μας συνάντηση να την κάνουμε με τον αγροτικό χώρο έχοντας και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκεκριμενοποιημένες τις αποφάσεις της.
Εγώ τελειώνοντας θέλω να σας πω ότι κυρίες και κύριοι σύνεδροι, είμαι υποχρεωμένος να ενημερώνω το χώρο και θα το κάνω έστω και τμηματικά. Εύχομαι αφού σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, καλή επιτυχία στις εργασίες σας και το μέλλον είναι μπροστά. Έχουμε δυνατότητες για πολύ περισσότερα να προσφέρουμε στον αγροτικό χώρο.
Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.
Επίσης, επισήμανε ότι μέλη του Συνδέσμου είναι περισσότερες από 100 υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη έως τον Έβρο, οι οποίες πραγματοποιούν τζίρο που υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ότι αφορά στα βασικότερα θέματα που απασχολούν στον αγροτικό τομέα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών που πλήττουν τους αγρότες και έχουν ως αποτέλεσμα «σημαντικό μέρος της αγροτικής παραγωγής να διακινείται χωρίς παραστατικά, με άμεση συνέπεια στα δημόσια έσοδα, στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, στις εξαγωγές αλλά και μεγάλο αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών των δικών μας επιχειρήσεων, των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και επιχειρήσεων οι οποίες ακόμα και το τελευταίο κιλό αγροτικού προϊόντος που διακινούν, το κάνουν με απόλυτα νόμιμο και ξεκάθαρο τρόπο».
Επίσης, αναφέρθηκε στις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων τονίζοντας πως «είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθούν οι έλεγχοι, να γίνουν ισοζύγια από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε όλο το κύκλωμα διακίνησης των προϊόντων της κτηνοτροφίας, στο γάλα και στη φέτα, προκειμένου να προστατευθούν τα ελληνικά προϊόντα και το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των Ελλήνων αγροτών και να γίνει μια περαιτέρω, πιο δυναμική προσπάθεια προώθησής τους στην αγορά».
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, πρέπει επίσης να επιταχυνθεί η προκήρυξη και η υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις «να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό πυρήνα Αγροτικής Ανάπτυξης».
Στο συνέδριο του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα. Φωτεινή Αραμπατζή, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Τζελέπης, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης και το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της GAIA Επιχειρείν κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης.
Ακόμη, στο Συνέδριο παρέστησαν πρώην υπουργοί και γενικοί γραμματείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπρόσωποι φορέων του υπουργείου, ακαδημαϊκοί, καθώς και εκπρόσωποι τραπεζών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
Συνημμένα σας αποστέλλονται οι ανωτέρω χαιρετισμοί.
ΟΜΙΛΙΑ
ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΒΕΝΤΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
ΣΤΟ 1ο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:
«Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.»
ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Καλημέρα σε όλους και σε όλες. Χαίρομαι που δια στόματος του κ. Υπουργού επιχειρήθηκε να φανεί μια στήριξη προς το Συνεταιριστικό Κίνημα και μια αλλαγή πλεύσης με προοπτική επιβίωσης, ανόδου και ενδυνάμωσης.
Αυτό όμως χρειάζεται τη στήριξη όλων. Το Συνεταιριστικό Κίνημα στο παρελθόν έχει δυσφημιστεί και πληγώθηκε από παράνομες χρηματοδοτήσεις, από κυβερνητικές μεσολαβήσεις, από ατασθαλίες μέχρι φτάσαμε σε ένα σημείο να εγκαταλειφθεί πλήρως και να νεκρώσει. Ο τρόπος λειτουργίας των αγροτών έφτασε στο σημείο να νεκρώσει επί μακρόν βαρυνόμενος με σκάνδαλα, στα οποία σκάνδαλα ήταν όλη η κοινωνία συμμέτοχη, όλοι γνώριζαν. Ψευδείς αναγραφές στρεμμάτων, παραβιάσεις των νόμων, καταδίκες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα σωρό ζητήματα τα οποία εξέθεσαν τη χώρα μας.
Δεν ξέρω τώρα εάν μπορούμε εύκολα να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Εγώ το θεωρώ πολύ δύσκολο, ο κ. Υπουργός πρέπει να είναι αισιόδοξος, αφού ανέλαβε Υπουργός, εμείς όμως τα υπόλοιπα Κόμματα και ιδιαίτερα το Κόμμα που ηγούμαι η Ένωση Κεντρώων, είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί να πιστεύουμε αισιόδοξες κουβέντες.
Βλέπουμε και την όλη οικονομία πως δουλεύει. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι σε δυο μήνες βγαίνουν από τα Μνημόνια, την ώρα που έχει υπογράψει 3,5% πλεόνασμα μέχρι το 2022, 2,4% πλεόνασμα μέχρι το 2060 και για 99 χρόνια υπερκόφτη. Τι σημαίνει υπερκόφτης; Ότι αν ένα χρεόγραφο του Ελληνικού Δημοσίου δεν πληρωθεί, οι ξένοι θα κάνουν κατασχέσεις σε δημοτικές και δημόσιες περιουσίες, σε περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων και έχουν υπαγάγει μέσα σε αυτό που λέμε υπερκόφτη, τα πάντα και ναούς και αθλητικά μέγαρα και κτήρια και τα πάντα με ειδικό νόμο που πέρασαν στη ζούλα.
Χαίρομαι που ακούω από τους Υπουργούς τόσο ευχάριστες κουβέντες, επειδή όμως γνωρίζω την πραγματικότητα, γνωρίζω ότι θέλει πολύ δουλειά η χώρα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της. Μόλις μπήκα στην αίθουσα εδώ, μου είπε ένας παραγωγός από την Πάτρα ότι του παίρνουν το λάδι 2,4 και το δίνουν 8,5. Τι είναι αυτό;
Εγώ θυμάμαι έναν Κεδίκογλου που μόλις πέθανε, που πάλευε να στραφεί κατά των μεσαζόντων πόσες Κυβερνήσεις πέρασαν, τι γίνεται, ποιος παίρνει τα υπόλοιπα λεφτά. Μάλιστα σας λέω χωρίς να τον γνωρίζω, με πλησίασε ένας και μου είπε «είμαι παραγωγός από την Αχαΐα συμβαίνει αυτό κ. Λεβέντη εμείς δίνουμε 2,40 το λάδι και τελικά φτάνει 8,90».
Αυτό ο Υπουργός δεν το άκουσε; Όλα αυτά που είπε, τα άκουσε και τα ξέρει για προσπάθειες, για Επιτροπές ευρωπαϊκές, αυτό το πολύ απλό που άκουσα εισερχόμενος εις την αίθουσα, ο Υπουργός δεν το άκουσε; Προφανώς είχε βαρηκοΐα. Δεν είναι ώρα να λύσουμε σοβαρά ζητήματα θεωρώ όμως ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε το ψέμα με την ειλικρίνεια και πρέπει να σοβαρευτούμε και πρέπει να πάψουμε να υποσχόμαστε σε αυτό τον λαό, γιατί με κάθε υπόσχεση όταν δεν πραγματοποιείται –και συνήθως το 99,9% δεν πραγματοποιούνται- επιβαρύνουμε το κλίμα και κάνουμε τη χώρα αναξιόπιστη εντελώς.
Είδατε χτες πήγαμε –να πω και δυο πράγματα που δεν αφορούν το Συνέδριό σας, αλλά είμαστε πολίτες και μας αφορούν- είχαμε τόσες ελπίδες ότι θα πιέσουν οι ξένοι τον Ερντογάν, τι κατάλαβα εγώ ότι συνέβη; Ότι πήρε ο Ερντογάν τα 3 δις και εμείς δεν πήραμε τίποτε. Αυτό κατάλαβα. Και μας πέταξαν κι ένα ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουν ελευθερωθεί τα παιδιά μας, τα οποία παιδιά μας γιατί αφήσαμε να πηγαίνουν δυο – δύο στη μεθόριο ενώ οι άλλοι είχαν επτά; Ζητήσαμε ευθύνες από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που είχαμε τα παιδιά μας δυο – δύο, ενώ ο Τούρκος απειλούσε ότι θέλει νησιά, ότι θέλει Αιγαίο, θέλει το ένα θέλει το άλλο. Εμείς στείλαμε δυο παιδιά! Τι να κάνουν δυο παιδιά; Δεν αναζητήσαμε καμία ευθύνη επ’ αυτού. Τώρα κάναμε επτά την περιπολία. Αφ’ ης αρπάγησαν τα παιδιά, κάναμε κι εμείς την περιπολία επτά, αλλά ευθύνες που ήταν δύο η περιπολία, δεν ζητήσαμε από κανέναν. Όλα συγκαλύπτονται στον τόπο αυτό.
Όπως είχα πει για τον κ. Κουρουμπλή ότι όταν το πλοίο εκείνο που έχυσε πετρέλαιο, έπεσε στο Σαρωνικό, ζήτησα να ξηλωθεί η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, το Τμήμα εκείνο που χορηγεί τις άδεις αξιοπλοΐας. Δεν νομίζω να ξηλώθηκε τίποτε. Και στράφηκαν εναντίον μου του Λιμενικού ότι τους κατηγορώ. Δεν κατηγορώ τον απλό λιμενικό, βεβαίως κατηγορώ αυτούς που υπογράφουν σαπάκια και φέρετρα να κυκλοφορούν στο Σαρωνικό. Αυτό κατηγορώ και αυτό πρέπει όλους να μας αφορά και δεν πέρασε μια εβδομάδα κι άλλο πλοίο πνίγηκε που είχε ευτυχώς άμμο, δεν είχε τη φορά αυτή καύσιμα.
Δεν γίνεται τίποτε στον τόπο αυτό. Υπάρχει μια γραφειοκρατία και μια δημοσιοϋπαλληλία που νικάει όχι Υπουργούς, Πρωθυπουργούς, Προέδρους, όλους τους εξοντώνει. Όποιος πάει να την πειράξει, τον πνίγει. Σαν τσουνάμι τους πνίγει όλους και θα πνίξει και τη χώρα με τέτοια δύναμη που έχει αυτή η δημοσιοϋπαλληλία και θέλει κι άλλους να προσλάβει. Άκουγα χτες τον Σκουρλέτη σε ένα κανάλι θέλει 8.000 στους Δήμους, οι οποίοι δεν επιβαρύνουν θα είναι ανταποδοτικοί. Ανταποδοτικοί τι σημαίνει; Θα προσφέρουν δουλειά και εκ της πληρωμής τους που θα γίνεται για τη δουλειά αυτή, θα πληρώνονται αυτοί οι 8.000 που θα προσληφθούν στους Δήμους.
Καλά, είναι εποχή για να προσλάβουμε; Έχουμε δηλαδή εκπληρώσει τη μείωση του δημόσιου τομέα και βιαζόμαστε να τον αυξήσουμε ξανά; Αυτά είναι δείγματα ανικανότητας να αντιληφθούμε σε τι κατάσταση έχουμε εισέλθει. Δηλαδή συζητούμε αν βγαίνουμε από το Μνημόνιο, έχουμε υπογράψει ένα σωρό δεκαετίες υποτέλεια, αλλά να προσλάβει 8.000 ο κ. Τσίπρας, το επιχειρεί ανενδοίαστα, σα να μην έχει σχέση με τη χώρα που κυβερνάει, σα να κυβερνάει άλλη χώρα.
Εκείνο που πρέπει να αντιληφθείτε είναι ότι η άνοδος του Συνεταιριστικού Κινήματος εξαρτάται από εσάς, ούτε από Κόμματα ούτε από κανέναν. Και μην περιμένετε από την πολιτεία τα πάντα. Στο παρελθόν αυτό έκαναν κάποιοι περιμένανε, κλέβανε, τρώγανε πίνανε και κατέστρεψαν το Συνεταιριστικό Κίνημα. Πιστέψτε στον εαυτό σας και θα νικήσετε γιατί υπάρχουν νεώτερες πολιτικές δυνάμεις, που θα σας στηρίξουν. Ευχαριστώ.
ΟΜΙΛΙΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ., Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.,
ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ Σ.Ε.Κ.Ε. Α.Ε.,
πρ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΣΤΟ 1ο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:
«Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.»
ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Σας καλωσορίζω στο 1ο Συνέδριο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας.
Του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
Του κύριου εκφραστή των συλλογικών δράσεων του αγροτικού τομέα της χώρας μας, του πιο ισχυρού εκπροσώπου των συνεταιρισμένων αγροτών.
Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. γεννήθηκε σε συνθήκες πίεσης για τον αγροτικό τομέα.
Από τη μία οι δύσκολες γενικότερες οικονομικές συνθήκες και οι άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στους αγρότες και στις οργανώσεις τους και από την άλλη η απουσία κεντρικής εκπροσώπησής τους, είχαν ως αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος της χώρας να μη μπορεί να διαμορφώσει και να διατυπώσει ενιαία θέση για τα μείζονα θέματα που τον αφορούν και για τα οποία λαμβάνονται αποφάσεις καθοριστικές για το μέλλον του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως ακούσαμε στο βίντεο που προβλήθηκε στην έναρξη του Συνεδρίου μας, με τον Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. «ενώσαμε τις δυνάμεις και τα όνειρά μας», όλοι εμείς, που πιστεύουμε στη δύναμη των συλλογικών δράσεων στον αγροτικό τομέα, που αναγνωρίζουμε την σημασία τους για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Στην Ελλάδα όλοι γνωρίζουμε ότι διαθέτουμε ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες για προϊόντα ξεχωριστά, με ποιότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, οι συνήθως μικρές και μεσαίου μεγέθους αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χώρα μας είναι δύσκολο από μόνες τους να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στην έντονα ανταγωνιστική αγορά μέσα στην οποία λειτουργούν.
Χρειάζονται συνέργειες, απαιτείται επιχειρηματικό πνεύμα, είναι απαραίτητες οι συλλογικές δράσεις των αγροτών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος για την επίτευξη βιώσιμων και ανταγωνιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Άλλωστε αυτό γίνεται με μεγάλη επιτυχία σ’ όλο τον κόσμο και σε αρκετές περιπτώσεις με εξαιρετική επιτυχία και στη χώρα μας.
Με σκοπό, λοιπόν, να συντονίσουμε τις κινήσεις μας και να ενδυναμώσουμε τις συλλογικές δράσεις στην χώρα, να προβάλλουμε τα επιτυχή παραδείγματα του συνεταιριστικού εγχειρήματος στον αγροτικό τομέα και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, άνθρωποι που πιστεύουμε στην συνεταιριστική ιδέα, που έχουμε αναλώσει την επαγγελματική μας ζωή υπηρετώντας τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του συνεργατισμού, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο και σημαντικό βήμα.
Να δημιουργήσουμε τον Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. , μια συμμαχία, μια «ομπρέλα» κάτω από την οποία να στρατευθούν οι συλλογικές δράσεις των αγροτών και οι οργανώσεις που τις εκπροσωπούν, να συντονίσουμε τον βηματισμό τους, να δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση στις δραστηριότητές τους.
Φυσικά, έπρεπε πάση θυσία να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, αυτά που απαξίωσαν το παλιό σύστημα εκπροσώπησης του συνεταιριστικού χώρου και απομάκρυναν τους αγρότες από την σημαία του συνεργατισμού.
Η προσπάθεια ήταν επίπονη διότι έπρεπε να συγκεραστούν διαφορετικές ιδέες, νοοτροπίες, και συμπεριφορές και να μπουν όλα σε μία νέα ενιαία κατεύθυνση, σ’ ένα νέο στόχο.
Το καταστατικό της οργάνωσής μας το συντάξαμε λέξη – λέξη και σειρά – σειρά και τολμώ να πω ότι είναι μία βάση πάνω στην οποία χτίζεται με σταθερά θεμέλια ένα σύγχρονο και ελπιδοφόρο συνεταιριστικό κίνημα.
Δε θα σας κουράσω με λεπτομέρειες, αλλά θα μου επιτρέψετε να επισημάνω κάποια σημεία, που δίνουν το στίγμα της νέας σελίδας που άνοιξε ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
-Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. στηρίζεται καθαρά σε εισφορές των μελών του και δεν έχει καμία κρατική επιχορήγηση.
-Αποτελεί απαρέγκλιτη αρχή – και μάλιστα με ποινή αποβολής – ότι οι κομματικές ταυτότητες μένουν έξω από τον Σύνδεσμό μας.
-Προκειμένου να γίνει μέλος μία οργάνωση στο Σύνδεσμο πρέπει να έχει τζίρο που υπερβαίνει συγκεκριμένο πλαφόν.
-Με τον τρόπο αυτό αποκλείσαμε τους συνεταιρισμούς που δεν έχουν δραστηριότητα, συνεταιρισμούς «μαϊμούδες» όπως αποκαλούνται, οι οποίοι στο παρελθόν ήταν σε μεγάλο ποσοστό οι εκφραστές του συνεταιριστικού χώρου.
– Θέσαμε όριο στη θητεία του Προέδρου τις δύο θητείες και ξεκαθαρίστηκε ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να έχει παράλληλα το αξίωμα του Βουλευτή και του Ευρωβουλευτή.
Τα Διοικητικά μας Συμβούλια γίνονται στην Ελληνική Περιφέρεια, στην «άλλη» Ελλάδα έτσι ώστε να είμαστε δίπλα στα προβλήματα των συνεταιρισμένων αγροτών και των συλλογικών τους δράσεων και να παλεύουμε για την επίλυσή τους.
Έτσι επισκεφτήκαμε και συζητήσαμε με τους ανθρώπους μας, τους αγρότες στην Θράκη, την Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Πελοπόννησο και έπονται επισκέψεις σε όλες τις άλλες περιοχές της Πατρίδας μας.
Σήμερα ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. έχει μέλη πάνω από 100 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη έως τον Έβρο, ο τζίρος που πραγματοποιούν τα μέλη μας αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που διακινούν έχουν σαν προορισμό τις αγορές του εξωτερικού.
Κυρίες και Κύριοι,
Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. έχει σαν κύριο σκοπό την υποστήριξη των μελών του, σε όλους του τομείς των εμπορικών τους δραστηριοτήτων, των επαφών τους με το Τραπεζικό Σύστημα, την προώθηση των θεμάτων που έχουν σχέση με τον Κρατικό μηχανισμό, κυρίως όμως την εμπέδωση της φιλοσοφίας ότι το συνεταιριστικό κίνημα αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία και οφείλει να λειτουργεί με κανόνες που επικρατούν στον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Επίσης, έχει στόχο να αποτελέσει αξιόπιστο και καλόπιστο σύμβουλο της εκάστοτε Κυβέρνησης και των κομμάτων σε θέματα αγροτικής και συνεταιριστικής πολιτικής .
Έχουμε σαφή και ξεκάθαρη θέση για το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών, για την κτηνοτροφία, για τον ΕΛΓΑ, για τους δασικούς χάρτες, για την αξιοποίηση των προγραμμάτων για την αγροτική ανάπτυξη, για την εξωστρέφεια της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, για τις ετήσιες αλλά και τις δενδρώδεις καλλιέργειες, για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της Χώρας, για την ποιοτική γεωργία.
Σήμερα, θα συζητήσουμε το μείζον θέμα της νέας ΚΑΠ και τις προκλήσεις και προοπτικές για τον αγροτικό τομέα μετά το 2020.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τους σκοπούς του Συνδέσμου μας και τα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών, συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το σημερινό Συνέδριο και τον ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη που μας παρέχει.
Όπως ευχαριστούμε και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που επίσης παρείχε την αιγίδα του στο σημερινό Συνέδριο και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, ο οποίος παρευρίσκεται στο Συνέδριό μας.
Συναντηθήκαμε, επίσης, με σχεδόν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και τους ενημερώσαμε για την δημιουργία του Συνδέσμου μας, τον ρόλο που επιτελούμε και τις θέσεις μας για την στήριξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Και σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθούμε σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, να καταθέσουμε τις θέσεις μας για σημαντικά ζητήματα του αγροτικού τομέα και παράλληλα να ακούσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις της Πολιτείας, των κομμάτων, της αγοράς.
Πριν κλείσω θα μου επιτρέψετε συνοπτικά να αναφέρω ορισμένα ζητήματα που ως Σύνδεσμος θεωρούμε μείζονα για το μέλλον του αγροτικού τομέα.
Αναμφίβολα σε αυτή τη συγκυρία το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το υψηλό επίπεδο της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που πλήττουν το μεν πρώτο τους μεσαίους και μεγάλους αγρότες, το δεύτερο κυρίως τους μικρούς αγρότες αλλά και όλους τους άλλους.
Αποτέλεσμα αυτών είναι η απομάκρυνση μέρους των αγροτών από την παραγωγή και η συρρίκνωσή της, αλλά κυρίως η διάθεση μεγάλου μέρους της αγροτικής παραγωγής χωρίς παραστατικά με άμεση αρνητική συνέπεια στα δημόσια έσοδα, στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και στις εξαγωγές, αλλά και μεγάλο αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων, οι οποίες ακόμα και το τελευταίο κιλό προϊόντος που διακινούν το κάνουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο.
Έχουμε σαν Σύνδεσμος θέση την οποία θα παρουσιάσουμε στο Συνέδριο μας, θεωρώντας ότι η περιστολή της φοροδιαφυγής στη διακίνηση των προϊόντων μπορεί να δώσει σημαντικά ισοδύναμα για την μείωση της φορολογίας των αγροτών, ενώ η μη μείωση του συνολικού επίσημα καταγεγραμμένου ακαθάριστου εισοδήματος των αγροτών, μπορεί να αποτρέψει περιπέτειες κατά τις διαπραγματεύσεις των νέων κονδυλίων της ΚΑΠ.
Επίσης, οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και κυρίως προϊόντων της κτηνοτροφίας πλήττουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα αλλά και τον Έλληνα καταναλωτή.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι έλεγχοι, να γίνουν ισοζύγια από τον ΕΛΟΓ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε όλο το κύκλωμα διακίνησης προϊόντων κτηνοτροφίας, στο γάλα και στην φέτα προκειμένου να προστατευθούν τα ελληνικά προϊόντα και το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των Ελλήνων αγροτών και να γίνει μία περαιτέρω προσπάθεια προώθησής τους στην αγορά.
Πέραν αυτών, η επιτάχυνση στην προκήρυξη και στην υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να δώσουν ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη και παράλληλα ουσιαστική ενίσχυση της προσπάθειας της χώρας για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων πόρων από το επόμενο πρόγραμμα.
Ο ΕΛΓΑ να τρέχει πιο γρήγορα την καταβολή των αποζημιώσεων και στο Διοικητικό του Συμβούλιο να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι των αγροτών και να εφαρμοσθεί ο Νόμος, σύμφωνα με τον οποίο τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας του να καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι από τις εισφορές των αγροτών.
Οι συνεταιριστικές οργανώσεις να αποτελέσουν αποτελεσματικό πυρήνα αγροτικής ανάπτυξης, να έχουν με αυξημένα κίνητρα ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο και στις δράσεις του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και να συμμετέχουν στις συζητήσεις που γίνονται είτε σε επίπεδο Ελληνικής Κυβέρνησης είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αγροτικό τομέα.
Σε γενικές γραμμές είναι απαραίτητο να οργανώσουμε μία γεωργία και κτηνοτροφία που να βασίζεται σε νέους ανθρώπους, εξωστρεφή και ανταγωνιστική, με κύρια κατεύθυνση την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που να παράγονται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και να διασφαλίζουν την αειφορία στην αγροτική παραγωγή και βέβαια να διακινούνται μέσα από ισχυρές ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών.
Κυρίες και Κύριοι,
Ως αδιόρθωτος και επίμονος μαχητής του συνεταιριστικού κινήματος και της Ελληνικής Περιφέρειας θα μπορούσα να σας μιλάω για πολύ ώρα ακόμη για τις οργανώσεις που διακονούμε, για τους πραγματικά παραγωγικούς ανθρώπους της Ελληνικής υπαίθρου που υπηρετούμε.
Ήμουν ένας από τους πολιτικούς που από το βήμα της Βουλής είτε ως Βουλευτής είτε ως Υπουργός ανέφερε επανειλημμένως ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα το ότι είμαι συνεταιριστής.
Με σειρά παρεμβάσεων μου θέσπισα μέτρα υπέρ των συνεταιρισμών, θεωρώντας ότι έπρεπε να αφήσουμε στην άκρη τα όποια λάθη του παρελθόντος και να ξαναχτίσουμε σε υγιής βάσεις το συνεταιριστικό οικοδόμημα.
Πίστευα πάντα και πιστεύω ότι πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους που με ανιδιοτέλεια, όραμα, πολύ δουλειά και πίστη στις αρχές του συνεργατισμού μπορούν να σηκώσουν την ευθύνη της συγκρότησης δυναμικών και με προοπτική οργανώσεων.
Με αυτούς και άλλους νεότερους μάχιμους συνοδοιπόρους ιδρύσαμε τον Σύνδεσμό μας, τον Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., και επιδιώκουμε μία φυγή προς τα εμπρός του χώρου μας, που πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει το ουσιαστικό εφαλτήριο της αγροτικής ανάπτυξης.
Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τη σημερινή παρουσία σας στο 1ο Συνέδριο του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
ΟΜΙΛΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΙΩΤΗ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΤΟ 1ο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:
«Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.»
ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΜΙΛΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΙΩΤΗ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΤΟ 1ο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:
«Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.»
ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Κεντρώων, μέλη του Κοινοβουλίου, αγαπητέ Πρόεδρε της ΣΑΣΟΕΕ. Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, είναι ιδιαίτερη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και θέλω να ευχαριστήσω το Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος για την πρόσκληση να χαιρετίσω το 1ο αυτό αγροτικό συνέδριο.
Ο γεωργικός τομέας και η ύπαιθρός μας, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ευημερία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.
Η ευρωπαϊκή γεωργία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο και εγγυάται την επισιτιστική ασφάλεια 500 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών. Παράλληλα οι γεωργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι κύριοι προστάτες του φυσικού περιβάλλοντος, αφού φροντίζουν για τους φυσικούς πόρους του εδάφους, των υδάτων, του αέρα και της βιοποικιλότητας στο περίπου μισή επιφάνεια της γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 48% για να είμαι ακριβής.
Πολλές θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τη γεωργία. Είτε εντός του ίδιου του τομέα, ο οποίος παρέχει τακτική εργασία σε 22 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη, ή εντός του ευρύτερου τομέα των τροφίμων, όπου μιλάμε για περίπου 44 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Όμως τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αντίθετα με πολλούς από τους άλλους οικονομικούς κλάδους, η γεωργία επηρεάζεται έντονα από τις καιρικές συνθήκες. Πλήττεται επίσης συχνά από ασταθείς τιμές, φυσικές καταστροφές, επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο, τουλάχιστον το 20% των γεωργών να χάνει το 30% και πλέον των εσόδων τους σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων τριών ετών.
Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον περασμένο Νοέμβριο ένα έγγραφο με τίτλο: «Το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας», το οποίο περιγράφει τους τρόπους θωράκισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ή Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται στην αργκό των Βρυξελλών, έναντι των μελλοντικών εξελίξεων.
Η ΚΑΠ είναι μία από τις παλαιότερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει εκπληρώσει με επιτυχία τους αρχικούς της στόχους, εξασφαλίζοντας στους Ευρωπαίους ποιοτικά ασφαλή και οικονομικά προσιτά τρόφιμα και παράλληλα στηρίζοντας τους Ευρωπαίους αγρότες.
Όμως ο κόσμος εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, όπως άλλωστε και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι αγρότες, αλλά οι κοινωνίες μας συνολικά.
Ανέφερα πριν μερικές από αυτές. Για να τις αντιμετωπίσουν οι γεωργοί πρέπει να μαθαίνουν καθημερινά πώς να ανταπεξέρχονται σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Εναπόκειται στους νομοθέτες να τους συνδράμουν καθ’ όλη τη διάρκεια των αλλαγών αυτών και να εξασφαλίσουν νομική σαφήνεια και απλότητα μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Φυσικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταλήξει στο έγγραφο το οποίο ανέφερα προηγουμένως ζήτησε τη γνώμη των άμεσα ενδιαφερομένων μέσω μιας τρίμηνης διαβούλευσης για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Λάβαμε 320.000 και πλέον απαντήσεις, η πλειονότητα των οποίων ζητούσε τη διατήρηση μιας ισχυρής κοινής γεωργικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά η διαβούλευση υπογράμμισε την ανάγκη για μια ΚΑΠ απλούστερη, πιο ευέλικτη, η οποία επικεντρώνεται περισσότερο στις βασικές προκλήσεις της διασφάλισης ενός δίκαιου βιοτικού επιπέδου για τους γεωργούς στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τώρα τι αναφέρεται στο έγγραφο που εξέδωσε η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο; Η σημερινή δομή των δυο πυλώνων, δηλαδή των άμεσα ενισχύσεων και των μέτρων στήριξης της αγοράς και της αγροτικής ανάπτυξης, θα πρέπει να διατηρηθεί. Ωστόσο να υπάρξει απλούστερη, πιο ευέλικτη προσέγγιση που θα καθορίζει λεπτομερώς τις δράσεις για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταρτίσει στη συνέχεια το δικό της στρατηγικό σχέδιο που θα εγκρίνει η Επιτροπή, το οποίο θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να επιτύχει τους στόχους.
Η αλλαγή του κλίματος και οι πιέσεις που ασκούνται στους φυσικούς πόρους θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων.
Η μελλοντική ΚΑΠ θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις υψηλότερες φιλοδοξίες όσον αφορά την αποδοτική χρήση των πόρων, τη μέριμνα για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα.
Άλλες προτάσεις που διατυπώνονται. Ενθάρρυνση της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών για τη στήριξη των γεωργών επιτόπου και παροχή μεγαλύτερης διαφάνειας και ασφάλειας της αγοράς.
Ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τη γεωργία, αλλά και καλύτερο συντονισμό των αρμοδιοτήτων των κρατών μελών σε τομείς, όπως η φορολόγηση της γης, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Ανταπόκριση στις ανησυχίες των πολιτών όσον αφορά την αειφόρο γεωργική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της διατροφής, της σπατάλης τροφίμων και της καλής μεταχείρισης των ζώων. Επιδίωξη συνοχής μεταξύ των πολιτικών της σε αντιστοιχία με την παγκόσμια διάσταση της ΚΑΠ, κυρίως στους τομείς του εμπορίου, της μετανάστευσης και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Όπως τόνισα πριν, προτείνουμε τη συνέχιση της στήριξης των γεωργών μέσω του συστήματος άμεσων ενισχύσεων. Φυσικά, όπως ειπώθηκε και από τους προλαλήσαντες, αυτό θα πρέπει να ειδωθεί μέσα από το πρίσμα των συζητήσεων για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάστημα 2020 – 2027.
Τι εννοώ; Για το διάστημα 2014 – 2020 η ΚΑΠ θα απορροφήσει περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Εάν τα κράτη μέλη κι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διότι αυτοί είναι που αποφασίζουν για τον προϋπολογισμό της Ένωσης, προσανατολιστούν σε μείωση του ποσού αυτού, πιθανόν να υπάρξει και η αντίστοιχη μείωση στο εισόδημα των αγροτών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά 30% ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση του μέσου γεωργικού εισοδήματος κατά περισσότερο από 10% σε ορισμένα κράτη μέλη και πιθανόν σε μεγαλύτερες μειώσεις εισοδημάτων σε συγκεκριμένους τομείς.
Οπότε θα πρέπει να θέσουμε σαφείς προτεραιότητες. Να δούμε τις διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν για τον προϋπολογισμό και το πόσο κοστίζουν. Για το θέμα του μελλοντικού προϋπολογισμού η Ευρωπαϊκής Επιτροπή, η Κομισιόν, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στις αρχές Μαϊου. Ενώ αμέσως μετά θα καταθέσει και νομοθετικές προτάσεις για την εφαρμογή των στόχων που περιέχονται στο έγγραφο για το μέλλον της ΚΑΠ και για το οποίο σας μίλησα.
Κυρίες και κύριοι θα βάλω μια τελεία στο σύντομο χαιρετισμό μου, καθώς αργότερα θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε περισσότερα για την ΚΑΠ από το συνάδελφο τον Γιώργο Μαθιουδάκη. Θα ήθελα να σας ευχηθώ ένα εποικοδομητικό συνέδριο και να σας διαβεβαιώσω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και θα είναι στο πλευρό του Έλληνα γεωργού.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
ΟΜΙΛΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΣΤΟ 1ο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:
«Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.»
ΣΤΟ 1ο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:
«Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.»
ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, κύριοι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς, κυρίες και κύριοι, τα τελευταία χρόνια δουλεύω στη Μονάδα Σχεδιασμού Πολιτικής Αγροτικής Ανάπτυξης. Με αυτή την ιδιότητα συμμετείχα ήδη στο σχεδιασμό και στις νομοθετικές πράξεις περιόδου 2014 – 2020 και συμμετέχω και τώρα στο σχεδιασμό της πολιτικής που καλούμεθα σήμερα να συζητήσουμε μετά το 2020.
Θα ήθελα να πω ότι έχω διατελέσει επίσης και Συντονιστής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τον κ. Παπαγιαννίδη που βλέπω μπροστά μου και τον κ. Κοντό και παλαιότερα σε παλιά περιφερειακά προγράμματα κυρίως Πελοποννήσου, Κρήτης, Νοτίου – Βορείου Αιγαίου και Αττικής.
Σήμερα έχω διαφάνειες οι οποίες έχουν περισσότερο ενδιαφέρον, είναι ανακοίνωση. Καλούμεθα σήμερα να παρουσιάσουμε την ανακοίνωση, πού βρισκόμαστε σε επίπεδο προετοιμασίας, διαδικασίας εσωτερικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά θα επωφεληθώ να παρουσιάσω και το γενικότερο πλαίσιο, καθώς και το ειδικό πλαίσιο της γεωργίας και της Αγροτικής Οικονομίας για τα επόμενα μεσοπρόθεσμα και μέχρι το 2030 γιατί έχουμε μια μονάδα η οποία ασχολείται με τις στάσεις όσον αφορά το γεωργικό και αγροτικό τομέα, οπότε είναι ενδιαφέρον να πω εξ αρχής ότι 2 Μαϊου που θα αποφασιστεί το χρηματοοικονομικό πλαίσιο για την ΚΑΠ, δεν θα αφορά μόνο την ΚΑΠ, αλλά θα αφορά γενικότερα τα κονδύλια και πώς αυτά θα κατανεμηθούν σε επίπεδο πολιτικών, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ασχολείται μόνο με την ΚΑΠ, ακόμα και με το Ταμείο Συνοχής και περιφερειακά για την περίοδο 2020 – 2027.
Θα ήθελα επίσης να πω ότι όσον αφορά την ανακοίνωση, που την παρουσίασε ο κ. Μαρκοπουλιώτης αρκετά ενδελεχώς, θα ήθελα να πω ότι είμαστε ακόμα …. Τα δυο θέμα που διακυβεύονται και από τις συζητήσεις γενικότερα είναι αν τα κονδύλια της ΚΑΠ θα παραμείνουν ως έχουν, αν θα αυξηθούν ή θα μειωθούν. Το δεύτερο θέμα είναι εάν θα υπάρξει κάποια αλλαγή και τι αλλαγές θα έχουμε.
Θα ήθελα να πω εξ αρχής ότι είμαστε ακόμα σε αρκετό στάδιο, όχι διαλόγου, αλλά διαδικασίας και παράλληλα αυτά που λέγονται σήμερα και από εμένα και από πολλούς είναι υπό συζήτηση, υπό αίρεση γιατί στην ουσία πρέπει να πω ότι στις 2 Μαϊου όσον αφορά τον προϋπολογισμό, παρουσιάζεται, υποβάλλεται, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο και προς το Κοινοβούλιο και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα δυο αυτά όργανα.
Αναμένουμε μεταξύ μας ότι οι διαπραγματεύσεις για το τελικό ποσό θα διαρκέσουν περίπου ένα έτος λαμβάνοντας υπόψη τις διαδικασίες συναπόφασης.
Θα ήθελα να πω εξ αρχής που είναι γνωστό και τις κατευθύνσεις τις θέτω σε δυο, Γιούνγκερ και ανακοίνωση Επιτροπής, ότι πάμε σε μια αλλαγή του μοντέλου. Δηλαδή έχουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές. Δηλαδή ο στόχος είναι τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και όχι πλέον για συμμόρφωση με το πρόγραμμα, ή νομική συμμόρφωση.
Τώρα εάν θα έχουμε, πώς θα δομηθούν τα προγράμματα, αν θα έχουμε στόχους σε περιοχές εστίασης κλπ, είναι νομίζω ακόμα νωρίς να υλοποιηθούν. Εμείς σας λέω εσωτερικά ετοιμάζουμε τρεις νομοθετικές πράξεις. Μία είναι για τη νέα ΚΑΠ. Είναι οριζόντια. Ο πρώτος πυλώνας διατηρείται και ο δεύτερος, Θα έχουμε μια για την κοινή οργάνωση αγορών που αναφέρθηκε ο κ. Πρίντζος και η δεύτερη θα είναι για την ΚΑΠ.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον να δούμε σήμερα και νομίζω έχει ενδιαφέρον και για τους συνεταιριστές και για τους παραγωγούς, θα ήθελα να πω ότι το πλαίσιο είναι πολύ αισιόδοξο. Ακόμα δουλεύουμε στην Επιτροπή εσωτερικά, δεν μπορώ να αναφερθώ περισσότερο, με διάφορα σενάρια μείωσης, θα σας πω ειλικρινώς, του προϋπολογισμού της ΚΑΠ.
Έχουμε δυο σενάρια. Έχουν ήδη γίνει δηλώσεις από τον αρμόδιο Επίτροπο ήδη από τον περασμένο Ιούνιο. Αυτά είναι δημόσια. Αλλά ωστόσο έχουμε κάτι πολύ θετικό. Πολλά θετικά μάλλον, θα έλεγα.
Πρώτον, έχουμε μια πολιτική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια. Θα σας μιλήσω πώς εμείς αναμένουμε τις στάσεις εάν δεν ανατραπεί το status quo μέχρι το 2025 – 2030. Με την εκλογή του Μακρόν έχουμε πολιτική ολοκλήρωση. Η Γερμανία έχει κυβέρνηση, η Ιταλία είναι λίγο προβληματική. Το Brexit, η Βρετανία ελέγχεται.
Ένα από τα δυο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μετά το 2020 και φυσικά θα πρέπει να υπάρξει θετική γραμμή προϋπολογισμού στο χρηματοδοτικό φάκελο της 2 Μαϊου είναι η μετανάστευση. Η μετανάστευση με αυτά που έγιναν το 2015 είναι σαφές και πάρα πολλά κράτη μέλη δεν δέχονται τη μετεγκατάσταση και πάρα πολλά κράτη μέλη ζητούν την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων. Οπότε ήδη, όπως ειπώθηκε, πήγαν χρήματα στην Τουρκία, προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα με μια ενδυνάμωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα με παράλληλα – όπως ξέρετε – ετοιμάζεται ταμείο Αμύνης.
Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την εξωτερική συνεργασία στα εξωτερικά σύνορα, την πολιτική συνεργασία. Υπάρχουν πολλά προβλήματα ουδετερότητας, κυρίως της Ιρλανδίας κλπ. Παλιότερα είχε μάλιστα συζητηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο σχέσεις ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προστασία ακριβώς των νοτίων κυρίως και των ανατολικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε τέθηκε το θέμα ποιος και πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτή η νέα προτεραιότητα.
Οι κοινοτικοί πόροι, υπενθυμίζω ότι είναι 1% του ΑΕΠ. Η απώλεια του Brexit, όπως ξέρετε είναι γνωστή, οπότε στις 2 Μαϊου θα δούμε. Δηλαδή κάποια χρήματα εάν θα υπάρξει ενίσχυση του προϋπολογισμού της Επιτροπής, εάν θα υπάρξει κάποιο νέο ταμείο ή εάν θα γίνουν περικοπές και πού. Αυτό δεν πρέπει να το δείτε μονομερώς για την ΚΑΠ, αλλά συναρτήσει γενικά της περιφερειακής πολιτικής και το Ταμείο Συνοχής.
Επίσης είναι σημαντικό ότι υπάρχει μια εμβάθυνση της ευρωζώνης. Η Γερμανία δεν θέλει χαλαρότητα, δεν θέλει ενδιάμεσες προσεγγίσεις. Δηλαδή προωθούμε ένα αυστηρό, προωθείται μια εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής και από οικονομικής άποψης θα ήθελα γενικά η κρίση του 2009 φαίνεται να βαίνει στο τέλος.
Τα κράτη μέλη έχουν μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Το γενικότερο μακροοικονομικό πλαίσιο είναι πολύ καλό. Η απασχόληση είναι υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλάω για Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008. Η ανεργία είναι πτωτική και μάλιστα πάρα πολύ χαμηλή Γερμανία, Τσεχία, Ουγγαρία. Τα επιτόκια, ο δανεισμός είναι στην Ευρώπη ιστορικά χαμηλά και έγινε και αναφορά από τον κ. Πρίντζο για προβλήματα στην Ελλάδα.
Ο πληθωρισμός είναι χαμηλός. Η ενέργεια, το πετρέλαιο, είναι φθηνό. Η αγοραστική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοδική. Παράλληλα είναι ανοδική και σε τρίτες …. Παράλληλα, όπως ξέρετε, κάνουμε και συμφωνίες εξωτερικού εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πολυσυζητημένος Καναδάς, έχουμε τη Νότιο Αφρική, έχουμε επικαιροποίηση με την Ουκρανία, Ιαπωνία, Βιετνάμ. Αυτή τη στιγμή γενικά υπάρχει μια μεσαία τάξη στη Νοτιοανατολική Ασία η οποία σύμφωνα με τις αναλύσεις μας είναι διατεθειμένη να αγοράσει ευρωπαϊκά προϊόντα.
Δηλαδή έχουμε γενικότερα συνοψίζω, έχουμε ένα πολύ θετικό πολιτικό μακροοικονομικό πλαίσιο μέχρι τα επόμενα χρόνια εάν δεν ανατραπεί το status quo.
Όσον αφορά αμιγώς το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, θα ήθελα να πω ότι η δυναμική είναι γενικά θετική. Αναμένεται μέχρι το 2030 ότι θα έχουμε αύξηση των βιοκαυσίμων, δηλαδή βιοντίζελ και αιθανόλη και θα μειωθούν οι υδρογονάνθρακες αρκετά σημαντικά.
Η ζάχαρη ήταν ελλειμματική. Είχαμε προβλήματα και στην Ελλάδα, αλλά αναμένεται αύξηση της ζήτησης μέχρι το 2030 της τάξεως του 12%. Τα σιτηρά κι αυτά έχουν δυναμισμό. Αναμένεται αύξηση των εξαγωγών κυρίως στα σιτηρά, αλλά κυρίως των ζωοτροφών ιδιαίτερα όσον αφορά την αγελαδοτροφεία γιατί περνάμε σε ένα νέο μοντέλο εντατικής αγελαδοτροφίας.
Οι ελαιούχοι σπόροι, πρωτεϊνούχοι κλπ μπαίνουν και αυτοί δυναμικά στην αγορά, ετοιμάζουμε σαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ένα συγκεκριμένο σχέδιο γιατί αλλάζει το μοντέλο διατροφής. Στα γαλακτοκομικά υπάρχει επίσης αυξητική ζήτηση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εσωτερική αγορά και στην παγκόσμια αγορά.
Αναμένονται κάποια σκαμπανεβάσματα στις τιμές, αλλά γενικά όσον αφορά γάλα, τυρί, βούτυρο, είναι θετικά και αναμένεται αύξηση στην εσωτερική αγορά της τάξεως του 30%.
Το κρέας επίσης υπάρχει υψηλότερη παγκόσμια ζήτηση. Όπως ξέρετε ο μέσος πολίτης όταν αυξηθεί το εισόδημά του θέλει να καταναλώσει περισσότερο κρέας, πρωτεϊνη και περισσότερο η ζάχαρη. Οπότε αυτό γίνεται λίγο ως πολύ στην Ασία.
Αναμένεται αύξηση της τάξεως του 14% μέχρι το 2030. Αυτό είναι κυρίως βοειδή, η άνοδος εάν είναι μικρότερη στο πρόβειο και στο χοιρινό, αλλά θα είναι σημαντική στα πουλερικά που αναμένεται αύξηση της εξαγωγής στις κοινοτικές 18% λόγω νέων προϊόντων, νέου τρόπου τεμαχισμού τα οποία ετοιμάζονται. Το ελαιόλαδο αναμένεται επίσης αύξηση της κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά.
Στην Ελλάδα παρενθετικά λέω αναμένεται μείωση και μπαίνουν πολύ δυναμικά οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι. Στο κρασί σταθεροποίηση. Η εσωτερική αγορά αναμένεται να έχει πτώση της κατανάλωσης αν θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση.
Παράλληλα τι θέλω να πω με αυτό; Ότι τα επόμενα χρόνια και είμαστε ακόμα στο 2018, το ΠΑΑ έχει λίγο πολύ απορρόφηση της τάξεως του 26%, 27%, δηλαδή υπολείπονται ακόμα 3,4 δισεκατομμύρια κοινοτικής ενίσχυσης για τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2020-2023.
Παράλληλα το πλαίσιο πολιτικό, μακροοικονομικό, των αγορών εντός της εσωτερικής αγοράς και εξωτερικά, είναι πολύ θετικό. Δηλαδή τί σημαίνει: Ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες για τους ενεχόμενους είτε στο φυτικό είτε στο ζωικό κεφάλαιο παραγωγούς.
Για τις άμεσες ενισχύσεις θέλω να σταθώ, επειδή υπάρχει και πρόβλημα χρόνου, αλλά σίγουρα η Ελλάδα έχει ένα πρόβλημα, ότι αυτή τη στιγμή λαμβάνει το υψηλότερο μετά τη Μάλτα ποσοστό ενίσχυσης εκτατικό, ενώ παράλληλα πραγματικά το μέσο γεωργικό εισόδημα είναι το χαμηλότερο και έχει ενδιαφέρον να πούμε επίσης ότι ο μέσος όρος ανά εκμετάλλευση στην Ελλάδα είναι περίπου 3.000 ευρώ.
Ενδεικτικά σας λέω ότι ο μέσος όρος στήριξης στην Τσεχία, είναι 29.000 ευρώ, στη Σλοβακία 25.000, στο Ηνωμένο Βασίλειο 21.000, στη Γαλλία, Λουξεμβούργο, 20.000 ευρώ. Αυτό είναι ένα θέμα που φυσικά είναι θέμα διαπραγμάτευσης, Εθνικών Αρχών, Συμβουλίου και Κοινοβουλίου.
Θα ήθελα να σταματήσω με κάποια πράγματα που είναι σημαντικά: Είναι σίγουρο και αυτά που ειπώθηκαν από τον προηγούμενο ομιλητή και το πρωί στους χαιρετισμούς, ότι απαιτείται μια νέα αντίληψη. Απαιτούνται οι προσωπικές απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν είναι μόνο αμιγώς γεωργικός τομέας. Βλέπουμε την αγροτική περιοχή σαν αγροτική οικονομία.
Δεν πρέπει να σταματάμε μόνο στον πρωτογενή τομέα. Πρέπει να δούμε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν επίσης τις τεχνολογικές εξελίξεις, μιλάμε αυτή τη στιγμή είμαστε φουλ στην ψηφιακή επανάσταση, μιλάμε όλοι για γεωργία της ακρίβειας, ετοιμάζονται αγροτικά ρομπότ, υπάρχει κλίμακα. Αλλάζουν ταχύτατα οι καιροί.
Αυτό φέρνει τεράστιες αλλαγές όσον αφορά νέα προϊόντα, μεθόδους παραγωγής, ακόμη και τις εργασιακές σχέσεις. Επαγγέλματα παραδοσιακά, παραδοσιακά προϊόντα θα χαθούν, ενώ δημιουργούνται άλλα. Δυστυχώς, κάποιοι δε θα προλάβουν, η τεχνολογία δημιουργεί γιατί είναι σημαντικό το αγροτικό εισόδημα και η ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο.
Πάρτε την Amazon, πάρτε τις εταιρείες διανομής. Χάνονται επαγγέλματα τα οποία είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, υψηλών επιτηδειοτήτων και δημιουργούνται εργαζόμενοι οι οποίοι είναι αν θέλετε ημίσεως απασχολήσεως ή χαμηλού μορφωτικού επιπέδου οπότε χαμηλότερου μισθού.
Είναι σημαντικό λοιπόν να δούμε την αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο που ανέφερα προηγουμένως, μακροοικονομικού, πολιτικού και του παγκόσμιου, παράλληλα με το τεχνολογικό, με τεχνολογία και την καινοτομία που υπάρχει, προκειμένου να δούμε πώς θ’ αναπτυχθεί γενικότερα η αγροτική οικονομία. Επανέρχομαι στο αρχικό θέμα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις τάσεις που φαίνεται να διαμορφώνονται, ότι η διαχείριση θα γίνει συναρτήσει της επίτευξης του αποτελέσματος.
Δηλαδή δε θα είναι πια ότι συμμορφωθήκαμε μ’ αυτό που εγκρίθηκε στο Πρόγραμμα ή το οποίο είναι σύννομο, αλλά συναρτήσει αποτελέσματος. Οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό στο πλαίσιο αυτό.
Και φυσικά πρέπει να πω τελειώνοντας, ότι η αγροτική πολιτική δεν είναι απλώς γεωργία και αγροτική οικονομία, είναι περιφερειακή πολιτική, είναι κρατικές ενισχύσεις, είναι δημόσιες συμβάσεις, είναι έρευνα, είναι καινοτομία, είναι εξωτερικό εμπόδιο, διμερείς σχέσεις, είναι επιχειρηματικότητα, είναι περιβάλλον, είναι προστασία καταναλωτών.
Αυτά, πάρα πολύ σύντομα και θα χαρώ αν θέλετε κάτι άλλο στο πλαίσιο της συζήτησης να επανέλθω.
ΟΜΙΛΙΑ
ΜΙΧΑΛΗ ΤΖΕΛΕΠΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΣΤΟ 1ο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:
«Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά το 2020
και η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.»
ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Κύριε Πρόεδρε της Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Κεντρώων, εκπρόσωποι Κομμάτων και θεσμών, φίλες και φίλοι συνεταιριστές, κυρίες και κύριοι χαιρετίζω κι εγώ με τη σειρά μου το 1ο Αγροτικό Συνέδριο της Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., με ένα πολύ σημαντικό και επίκαιρο θέμα και εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλα Συνέδρια. Άλλωστε αυτό το Συνέδριο έρχεται και για πρώτη φορά αυτές τις διαπραγματεύσεις γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα για την ελληνική γεωργία, για τη νέα ΚΑΠ το ανοίγει πλέον σε όλους τους αγρότες.
Αυτή είναι η επιτυχία αυτού του 1ου Συνεδρίου και εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλα πολλά ακόμη από τη Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
Πριν συζητήσουμε όμως για το μέλλον για το 2020-2022 θα πρέπει να δούμε πρώτα το παρόν, που βρίσκεται σήμερα η ελληνική γεωργία. Είναι φανερό ότι η κατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο είναι πολύ δύσκολη και οφείλουμε να αντιληφθούμε όλοι μια αλήθεια: η οικονομία της ελληνικής Περιφέρειας επηρεάζεται σημαντικά από τον αγροτικό τομέα.
Ένα παραγωγικό τομέα της οικονομίας, στον οποίο οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής πολιτικής είναι πλέον εμφανείς στα εισοδήματα, στη συρρίκνωση των εκμεταλλεύσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην ρευστότητα, στη δυνατότητα συνέχισης της παραγωγικής διαδικασίας και δραστηριότητας, αλλά και στην ίδια τη βιωσιμότητα των μονάδων.
Στις σημερινές συνθήκες και με την εφαρμογή των νέων βαρύτατων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων, η επίλυση των σοβαρών ζητημάτων του αγροτικού κλάδου, είναι μια άσκηση για δυνατούς λύτες διότι πραγματικά διαλύεται σταδιακά ο παραγωγικός ιστός και επιπλέον έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των εμπλεκόμενων έναντι κάθε πολιτικής.
Στη χώρα μας που τα πάντα έχουν αλλάξει ραγδαία, δεν μπορούμε να συζητάμε για το μέλλον της γεωργίας και του διατροφικού κλάδου, όταν δεν αναγνωρίσουμε σήμερα τον κρίσιμο ρόλο του αγροτικού χώρου για την έξοδο της χώρας από την κρίση, την συμβολή του στην απασχόληση και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Αυτή η δομική κρίση στον γεωργικό τομέα δεν επιλύεται με ημίμετρα και παροχολογίες. Απαιτούνται πολιτικές μεγάλης πνοής, παρεμβάσεις, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων και τον εκσυγχρονισμό τους σε ένα παραγωγικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής.
Βρισκόμαστε από την άλλη πλευρά μπροστά σε μια νέα μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της μόνης κοινής πολιτικής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κοινούς όρους και κανόνες στήριξης του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα, τις οποίες οι ενισχύσεις αποτελούν χρηματοδότηση ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή γεωργία και ιδιαίτερα για τον ελληνικό αγροτικό τομέα, η διάρθρωση του οποίου σε μικρομεσαίες οικογενειακού τύπου αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ο μικρός και πολυδιασπασμένος κλήρος δεν του επιτρέπουν να επιβιώσει σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.
Βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά σε μια νέα μεταρρύθμιση, που όπως όλα δείχνουν από όσα μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί από την Επιτροπή, θα είναι ανατρεπτική και επομένως δύσκολα διαχειρίσιμη.
Το πρώτο ζήτημα το οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ. Ακούστηκε εδώ ένας προϋπολογισμός που θα επιβαρυνθεί τόσο από το κόστος του Brexit, όσο και από τη χρηματοδότηση νέων πολιτικών προκλήσεων, που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως για την ασφάλεια και το προσφυγικό.
Στο έγγραφο προβληματισμού το οποίο βασίζεται στην έκθεση για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνονται τομείς προτεραιότητας. Που σημαίνει ότι η μείωση των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των επιμέρους πολιτικών, δεν είναι γραμμική. Δεδομένου δε ότι η ΚΑΠ δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο προϋπολογισμός της μάλλον θα μειωθεί σε ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο του 7% και ορισμένοι κάνουν λόγο ότι θα φτάσει και στο 20%.
Η θέση μας στο ζήτημα του προϋπολογισμού θα πρέπει να είναι ενιαία, συμπαγής και αδιαπραγμάτευτη. Εθνική, όπως ακούστηκε από την πλευρά του Υπουργού, όχι δηλαδή στην εθνική συγχρηματοδότηση, στην επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ. Γιατί για τη χώρα μας το θέμα αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο, όταν η συζήτηση αυτή ανοίγει εν καιρώ δημοσιονομικής κρίσης και μάλιστα η χώρα μας είναι καθαρά λήπτρια του αγροτικού προϋπολογισμού.
Η μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ δεν είναι μονόδρομος. Πρέπει να επιμείνουμε στη θέση μας δημιουργώντας συμμαχίες και μάλιστα εγώ θα έλεγα ότι η χώρα μας θα πρέπει να εξαιρεθεί από οποιαδήποτε δημοσιονομική μείωση του προϋπολογισμού λόγω της κρίσης την οποία βιώνουμε.
Άλλωστε και για την προηγούμενη ΚΑΠ όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις πάλι ήταν εν καιρώ κρίσης το 2011-2012 και μάλιστα τότε είχαμε την εισαγωγή στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ πλέον των επτά νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε πετύχαμε σε εκείνες τις διαπραγματεύσεις να κρατήσουμε τα ίδια κονδύλια, 19,5 δις. Αυτός είναι ο στόχος.
Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό της εξωτερικής σύγκλισης. Η ανακατανομή δηλαδή των διαθέσιμων κονδυλίων υπέρ των χωρών κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης καθώς και των νεοεισερχόμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης οι αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 20/3 αποδεικνύουν ότι η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων της ΚΑΠ παρά τις όποιες αντιρρήσεις των κρατών – μελών.
Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί, είναι ότι από τις 28 χώρες μέλη στο κείμενο συμφωνία, συμφώνησαν οι 23 οι υπόλοιπες διαφώνησαν, για πρώτη φορά δε αυτό συμβαίνει σε τόσο πρώιμο στάδιο διαπραγματεύσεων.
Στο ζήτημα αυτό θα ήθελα να σταθώ λίγο περισσότερο. Γιατί η ελληνική πραγματικότητα είναι ότι ως χώρα έχουμε τη μεγαλύτερη κοινοτική ενίσχυση ανά στρέμμα και για την ακρίβεια περίπου το διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, γεγονός που καθιστά πάρα πολύ δυσχερή τη διαπραγματευτική μας θέση.
Η κάκιστη διαχείριση των βοσκοτόπων, οι δασικοί χάρτες αλλά και το διαχρονικό έγκλημα της μη χωροθέτησης και προστασίας της αγροτικής γης ως αγροτική γη στη χώρα μας, νοείται ό,τι περισσεύει από τις άλλες χρήσεις. Αναδεικνύουν το θέμα της γης σε μείζον πρόβλημα για την επόμενη περίοδο.
Εν πάση περιπτώσει επανέρχομαι στο ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης όπου χρειάζεται άμεσα η Ελληνική Κυβέρνηση να κινηθεί σε συμμαχίες με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 του ευρωπαϊκού νότου δηλαδή όπου έχουν τα ίδια με εμάς συμφέροντα για τη διαμόρφωση θέσεων, που θα περιορίσουν όσο το δυνατό περισσότερο το πρόβλημα.
Τρίτο ζήτημα αλλά όχι ήσσονος σημασίας είναι ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται οι άμεσες ενισχύσεις στο εσωτερικό του κάθε κράτους – μέλους, η εσωτερική σύγκλιση. Όπου παρατηρείται ότι οδεύουμε σε ένα διαρκώς πιο απλοποιημένο σύστημα κατανομής, «στρεμματική ενίσχυση» την ονόμασε ο Υπουργός, όπου συνδέεται πλέον το ποσό στήριξης με την περιοχή της γης, όπου έχει δηλώσει ο κάθε γεωργός.
Η πρόταση βρίσκεται ήδη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Οι πιέσεις για την υιοθέτησή της είναι μεγάλες και το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρχει ως επιλογή στην επόμενη ΚΑΠ, αλλά ως υποχρεωτικότητα στη μεθεπόμενη.
Εδώ θα ήθελα να πω ότι το 50% της αγροτικής γης στη χώρα μας ανήκει σε ετεροεπαγγελματίες του χώρου με ό,τι σημαίνει αυτό. Η εφαρμογή αυτού του συστήματος σε συνδυασμό με την πλήρη αποσύνδεση της παραγωγής από τις ενισχύσεις –κάτι το οποίο ισχύει και σήμερα για την καλή γεωργική πρακτική- θα έχει ως αποτέλεσμα είτε την απόσυρση γης από την καλλιέργεια, είτε την εκτίναξη των ενοικίων στα ύψη.
Ήδη στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που εφαρμόζεται αυτό, έχουμε τρομερά κερδοσκοπικά παιχνίδια σε σχέση με τη γη. Δεύτερον, το σοβαρότατο διαρθρωτικό πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα που συναρτάται αυτό το γνωστό με το μικρό κλήρο πολυτεμαχισμένο, που αποτελεί εμπόδιο στη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων του αγροτικού χώρου.
Έτσι πρέπει να αξιολογήσουμε ως πρώτη προτεραιότητα την πολιτική γης για τη βιωσιμότητα του τομέα, με χωροθέτηση της αγροτικής γης και προστασίας της από άλλες χρήσεις, με ήπιες πολιτικές φοροκινήτρων ώστε η γη να οδηγηθεί σε αυτούς που την καλλιεργούν, με λύσεις που θα παίρνουν υπόψη και θα οριστικοποιούν τους αναδασμούς, με Τράπεζες γης σε περιφερειακό επίπεδο και ενοικίασή της σε συλλογικές Οργανώσεις και παραγωγούς, με κριτήρια βιωσιμότητας, με προτεραιότητα στους νέους.
Έχουμε μπροστά μας γι’ αυτό μια πενταετία για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια ευέλικτη μορφή πολιτικής.
Υπάρχει κι ένα τέταρτο ζήτημα στην επόμενη ΚΑΠ, αρκετά ασαφές αυτή τη στιγμή. Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της τον περασμένο Νοέμβριο κάνει λόγο για ένα στρατηγικό σχέδιο σε εθνικό επίπεδο και για τις άμεσες ενισχύσεις. Κάτι, το οποίο υπήρχε για τις έμμεσες μέχρι τώρα.
Αναμένοντας όμως τις απαραίτητες αποσαφηνίσεις από την Επιτροπή, ας δούμε λίγο που βρισκόμαστε και ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο επίπεδο των άμεσων ενισχύσεων στη χώρα μας.
Ταυτόχρονα με τη μεγάλη ανά στρέμμα ενίσχυση που παίρνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε και το πρόβλημα των στρεβλώσεων στην εσωτερική κατανομή των ενισχύσεων, όπου το 60% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων παίρνει ποσά κάτω των 2.000 €. Είναι απαραίτητα κακό αυτό; Εξαρτάται από ποια οπτική θα το δει κανείς.
Αν θεωρήσουμε τις επιδοτήσεις ως κοινωνικό βοήθημα, ναι είναι κακό. Αν όμως οι επιδοτήσεις αντιμετωπιστούν ως οικονομική στήριξη για την πραγματική αγροτική παραγωγή, τότε τα δεδομένα αλλάζουν επειδή ο αγρότης που παίρνει 2.000 € επιδότηση δεν είναι αγρότης πλήρους απασχόλησης, δεν ζει από το αγροτικό επάγγελμα.
Σε άλλες εποχές που ένας από τους στόχους της ΚΑΠ ήταν να μην εγκαταλειφθεί η ύπαιθρος τότε η πολυλειτουργικότητα που διασφάλιζε συμπληρωματικά εισοδήματα, ήταν απαραίτητο στοιχείο της περιφερειακής πολιτικής. Σήμερα με τα μεγάλα οδικά δίκτυα και το διαδίκτυο, η ύπαιθρος που εγκαταλείπεται, βρίσκεται οριοθετημένη στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, οι οποίες και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη ευαισθησία.
Υπάρχει επίσης ένα ποσοστό 5% των παραγωγών, αυτούς που τους ονομάζουμε «μεγαλοεπιδοματούχους», οι οποίοι όμως συνιστούν μια κρίσιμη μάζα επαγγελματιών αγροτών. Είναι αυτοί που θα ψάξουν αγορές, έρευνες, καινοτομία, είναι αυτοί που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά που θα στηρίξει την αγροτική οικονομία.
Και ανάμεσα σε αυτές τις δυο ομάδες υπάρχει ένας πολύ σημαντικός αριθμός γεωργών, στην πλειονότητά τους αποκλειστικής απασχόλησης, που επιβιώνει όμως στο όριο της βιωσιμότητας. Αυτούς είναι που θα πρέπει και τους δούμε ως επίκεντρο των όποιων πολιτικών, αυτοί είναι που θα πρέπει να στηριχθούν με κάθε μέτρο και τρόπο.
Όπως επίσης μπορεί να παρατηρήσει κάποιος ότι δεν μπορεί η ανισοκατανομή των άμεσων ενισχύσεων να αντιμετωπιστεί με ισοπεδωτικές λογικές. Χρειάζεται λεπτομερής χαρτογράφηση, σχεδιασμός με τους όρους: βιωσιμότητα, νέοι αγρότες, συλλογικές προσπάθειες, προστιθέμενη αξία των ενισχύσεων, να είναι μέσα στο κάδρο.
Οι άμεσες ενισχύσεις ως κοινωνικό στήριγμα έχουν νόημα μόνο για όσους επιμένουν να ζουν και να παράγουν σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις η κοινοτική ενίσχυση εγγυάται την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που σημαίνει υψηλό κόστος.
Στο έγγραφο προβληματισμού και πάλι για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την Κοινή Γεωργική Πολιτική, αποκωδικοποιώντας το μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε να μείνουν εκτός διαπραγμάτευσης οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. Αποτελούν περίπου το 1/3 της συνολικής έκτασης της χώρας και η ήπια αγροτική δραστηριότητα που ασκείται σε αυτές, είναι ζωτικής σημασίας τόσο για οικονομικούς, όσο και για περιβαλλοντικούς όρους.
Όσον αφορά στις συλλογικές δράσεις και την οργάνωση των αγροτών, θα ήθελα να τονίσω ότι το μικρό μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε συνάρτηση με τον πολύ μικρό βαθμό οργάνωσης σε συλλογικές Οργανώσεις – Συνεταιρισμούς, ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών, καθιστά τους Έλληνες παραγωγούς τον πιο αδύναμο κρίκο στην αγροτοδιατροφική αλυσίδα, τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης τιμών όσο και σε κόστος παραγωγής όσον αφορά τα αγροτικά εφόδια.
Δεν επιτρέπει δε τέλος στους παραγωγούς αγρότες να καρπώνονται την προστιθέμενη αξία μιας πρώτης μεταποίησης. Άρα είναι αναγκαιότητα και το στηρίζουμε να προχωρήσει η οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικότητες και τη συνέχιση της στήριξής τους μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι μόνο. Δεν φτάνει να έχουμε αριθμητικά νούμερα Συνεταιρισμών, πρέπει να είναι ενεργοί Συνεταιρισμοί με τζίρο να παράγουν και να στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα.
Να δώσουμε προτεραιότητα στις συλλογικές αυτές προσπάθειες των αγροτών και να τις στηρίξουμε με κάθε τρόπο μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη οργάνωση των Ελλήνων αγροτών και τη σταδιακή μεγέθυνση των συλλογικών Οργανώσεών τους.
Τελειώνω με τη σύγχρονη τεχνολογία και καινοτομία γιατί η τεχνολογική ανάπτυξη και η ψηφιοποίηση μπορούν επίσης να φέρουν μεγάλες βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα της ΚΑΠ οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο της γεωργίας σε σχέση με το περιβάλλον και το κλίμα και να μειώσουν το κόστος για τους γεωργούς.
Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη γεωργία εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής και άνισα διαδεδομένη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να αντιμετωπιστεί η πρόσβαση των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην τεχνολογία.
Ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας η υποστήριξη της γνώσης, της καινοτομίας και της τεχνολογίας ούτως ώστε αυτή να εξασφαλιστεί για όλους τους αγρότες της χώρας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να εργαστούμε.
Κλείνοντας την τοποθέτησή μου εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και θα περιμένουμε πραγματικά τα χρήσιμα συμπεράσματά του. Ευχαριστώ.
ΟΜΙΛΙΑ
ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.,
ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΣΤΟ 1ο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:
«Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά το 2020 και η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.»
ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο 1ο Συνέδριο γόνιμου διαλόγου που διοργανώνεται ένα μόλις χρόνο μετά τη σύσταση του Συνδέσμου σας.
Ενός Συνδέσμου Συνεταιριστικών Οργανώσεων και επιχειρήσεων που εκφράζει αντιπροσωπευτικά και αποτελεσματικά τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Πράγματι δε θα υπήρχε πιο επίκαιρο θεματικό αντικείμενο από αυτό της νέας ΚΑΠ μετά το 2020, μιας και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων εδώ και ένα χρόνο περίπου καθώς έχουν ξεκινήσει
Κυρίες και κύριοι, οι συζητήσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική βρίσκουν τη χώρα μας δυστυχώς σε μια υφεσιακή καμπή, αντιμέτωπη με προκλήσεις όπως αυτή της επικείμενης μείωσης του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη νέα προγραμματική περίοδο στο πλαίσιο του πολυετούς νέου δημοσιονομικού πλαισίου, καθώς αυτό επηρεάζεται βεβαίως από το Brexit, το μεταναστευτικό, τις υψηλές ανάγκες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των χωρών Βίζεγκραντ και των Βαλτικών Χωρών για την απόλυτη εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων, τη λεγόμενη «εξωτερική σύγκλιση», αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ακόμη συγχρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων, σενάριο ιδιαίτερα δυσμενές για να μην πω καταστροφικό για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς βεβαίως και μ’ ερωτηματικά για το πώς θα λειτουργήσει για την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες το νέο μοντέλο παράδοσης, το λεγόμενο “delivery model”.
Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή ως αξιωματική αντιπολίτευση, θέσαμε σε όλους τους τόνους τις ευθύνες της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου επιχειρηματολογημένα και δυναμικά να εκφράσει τις ελληνικές θέσεις στα επίσημα κοινοτικά φόρα.
Θυμίζω χαρακτηριστικά τα Συμβούλια Υπουργών στο Ταλίν της Εσθονίας, στο Λουξεμβούργο και βεβαίως να κάνει τις αναγκαίες συμμαχίες με χώρες οι οποίες έχουν αντίστοιχα συμφέροντα και αντιμετωπίζουν αντίστοιχες προκλήσεις με τη χώρα μας. Θυμίζω την άτυπη συνάντηση που διοργάνωσε ο Γάλλος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στις 19/12/2017. Δυστυχώς η χώρα μας απείχε.
Κυρίες και κύριοι, η διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, καθώς η εξάρτηση συνολικά της εθνικής οικονομίας μας από την αγροτική παραγωγή, είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη εξάρτηση των άλλων οικονομιών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σ’ αυτή λοιπόν την κατεύθυνση οι προκλήσεις για τη χώρα μας είναι εξόχως κρίσιμες και η Νέα Δημοκρατία ήδη απ’ το Σεπτέμβριο του 2017 έχει προετοιμάσει τις θέσεις της σχετικά με τη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική, μετά το 2020, θέσεις που είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω διεξοδικά, να εκφράσω διεξοδικά στον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας, τον κ. Φιλ Χόγκαν στην πρόσφατη συνάντηση εργασίας που είχαμε στις Βρυξέλλες και βεβαίως στο πλαίσιο της συνάντησης του δικτύου των Βουλευτών και των Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το μέλλον της ΚΑΠ.
Ξεκινώντας λοιπόν από το κομβικό κεφάλαιο της χρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υπό το πρίσμα του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι η ανάγκη διατήρησης του προϋπολογισμού για την Ευρωπαϊκή Γεωργία, γιατί μόνο μια ισχυρή ΚΑΠ εγγυάται έναν βιώσιμο αγροτικό τομέα που μπορεί ν’ ανταποκριθεί στους πολλαπλούς του ρόλους.
Μιλώντας για τον πρώτο πυλώνα, θα πρέπει να μείνει εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενος, καθώς οι άμεσες ενισχύσεις αποτελούν αντιστάθμιση του υψηλού κόστους παραγωγής του Ευρωπαίου αγρότη έναντι της πολύ απαιτητικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ασφάλεια των τροφίμων, κυρίως όμως αποτελούν δείκτη ανταγωνιστικότητας του Ευρωπαίου αγρότη στην παγκόσμια αγορά.
Δε μπορεί λοιπόν με ελαφρότητα και ισοπεδωτισμό να ενοχοποιούνται οι άμεσες ενισχύσεις και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη, ακούγοντας κάποιες δηλώσεις για αγρότες του καναπέ ή για πλουσιοπάροχη επιδότηση δήθεν παραγωγών της αγροτικής οικονομίας. προσπάθειες λοιπόν επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ θα πρέπει ν’ αποφευχθούν, όπως βεβαίως και της εξωτερικής σύγκλισης, αφού κάτι τέτοιο δε θα οδηγούσε μόνο σε στρεβλώσεις στην παγκόσμια αγορά αλλά και στην ενιαία αγορά.
Ειδικά για την Ελλάδα η εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων, τη στιγμή που η χώρα μας παίρνει από τις υψηλότερες στρεμματικές ενισχύσει, αποτελεί καταστροφικό σενάριο, αφ’ ενός λόγω των διαχρονικών προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας όπως ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος, το κενό ανάμεσα στο υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων, αφ’ ετέρου λόγω των υφεσιακών πολιτικών που εφαρμόζονται βεβαίως τα τρία τελευταία χρόνια, πολιτικές πνιγηρής φορολόγησης από το 13% στο 22%, 45%, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των επιδοτήσεων, μια δεύτερη Εφορία, αυτή των ασφαλιστικών εισφορών και βεβαίως της εκτίναξης του κόστους παραγωγής που έφερε και η κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχουμε επιστροφή ή κάποια επιδότηση των ενεργειακών πόρων. Και βεβαίως λόγω και της βραδείας και αντιαναπτυξιακής απορρόφησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Βεβαίως μάρτυρας αψευδής όλων αυτών των υφεσιακών αντιαγροτικών πολιτικών, είναι η κατακόρυφη, δυστυχώς πτώση του αγροτικού εισοδήματος κατά 9,1% το 2016 σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία και το Υπουργείου Οικονομικών και της Eurostat. Γι’ αυτό όσα λέγονται, ότι οι αγρότες κατά το 90% πληρώνουν λιγότερο φόρο, θα πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια, ότι ενδεχομένως θα πληρώνουν λιγότερο φόρο γιατί η πίτα, δυστυχώς, η εισοδηματική, που είναι και το ζητούμενο ν’ αυξάνεται, συρρικνώθηκε.
Πιστεύουμε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ότι πρέπει να διατηρηθούν αλώβητες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, που είχαμε εντάξει στη διαπραγμάτευση για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, γιατί στοχεύουν στη ζητούμενη μείωση του κόστους παραγωγής. Επιτρέψτε μου να τονίσω σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα, την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει το κόμμα μου η Νέα Δημοκρατία στην περαιτέρω ενίσχυση της κτηνοτροφίας, στη νέα ΚΑΠ, μέσω της στήριξης, τόσο σ’ επίπεδο άμεσων ενισχύσεων, όσο και σ’ επίπεδο πριμοδότησης στα προγράμματα του δεύτερου πυλώνα.
Βεβαίως δείγμα αυτής της προτεραιότητας ήταν το γεγονός ότι στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αλλάξαμε το μίγμα των άμεσων ενισχύσεων υπέρ της κτηνοτροφίας, κάνοντάς το ποσοστό 25%, που σημαίνει 150 εκατομμύρια περισσότερα κάθε χρόνο για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και βεβαίως διοχετεύσαμε την πλειοψηφία των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τα περίπου 90 εκατομμύρια από τα συνολικά 160, στην κτηνοτροφία.
Όμως, ειδικά το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, η οποία δυστυχώς χειμάζεται τον τελευταίο καιρό, τόσο με τη ραγδαία πτώση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος και την απροθυμία των γαλακτοβιομηχανιών να προμηθευτούν το γάλα των μικρών εκμεταλλεύσεων που είναι ένα τωρινό, τελευταίο φαινόμενο. Φαινόμενο που αν συνεχιστεί θα οδηγήσει στον αφανισμό των μεσαίων κτηνοτρόφων.
Γι’ αυτό λοιπόν είναι επιβεβλημένη η πρόβλεψη ειδικής χρηματοδότησης για την αναγνώριση των ισχυρών περιβαλλοντικών ωφελειών που προσφέρει η αιγοπροβατοτροφία, των εμβληματικών προϊόντων που παράγει, φέτα, ελληνικό γιαούρτι και βεβαίως η συμβολή της στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού.
Με αφορμή την αναφορά μου στις άμεσες ενισχύσεις, θα ήθελα να τονίσω και από αυτό εδώ το επίσημο και αντιπροσωπευτικό βήμα, ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για ν’ αναλώνεται σε επικοινωνιακού τύπου μικροπολιτικές, για εσωτερική κατανάλωση. Όπως τα έωλα σενάρια που διέρρευσαν στον Τύπο για υποτιθέμενους κυβερνητικούς σχεδιασμούς επιβολής πλαφόν στις 20.000 ευρώ, στις άμεσες ενισχύσεις από το 2018, σενάρια που ήρθαν σε συνέχεια των δηλώσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού για δήθεν ριζική αναθεώρηση μέσα στο 2018 του συστήματος κατανομής των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών.
Δηλώσεις, να μου επιτραπεί να πω, πυροτέχνημα, αφού πρώτα υποδαύλισαν τον κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ νέων και παλαιών αγροτών, καθώς ούτε δύνανται να υλοποιηθούν στην παρούσα ΚΑΠ καθώς αντίκειται σαφώς στο άρθρο 11 του Κανονισμού, ούτε βεβαίως ποτέ τέθηκαν από τη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαπραγματεύσεις για τον Κανονισμό Omnibus.
Όσον αφορά τον κατ’ εξοχήν πυρήνα της Αγροτικής Ανάπτυξης, τον δεύτερο πυλώνα, προτάσσουμε ενισχύσεις για κίνητρα για τους νέους γεωργούς. Για την ενσυνείδητη και όχι ευκαιριακή παραμονή τους στο επάγγελμα, με όρους επιχειρηματικής προοπτικής για τη σκοπούμενη ηλικιακή ανανέωση του γηραιότερου αγροτικού πληθυσμού που δυστυχώς έχουμε το προνόμιο να κατέχουμε στην Ευρώπη.
Στόχοι που δυστυχώς υπονομεύονται από τις σύγχρονες πολιτικές που δίνουν τη δυνατότητα της τρίχρονης παραμονής των νέων γεωργών στο επάγγελμα και την ολέθρια φυσικά διαδικαστική διαχείριση με τις συνεχείς παρατάσεις και την αποθάρρυνση των επιλαχόντων.
Κυρίες και κύριοι, και στο πνεύμα του συνεδρίου, μονόδρομος σε ό,τι αφορά και βεβαίως τη στόχευση του δεύτερου πυλώνα για τη Νέα Δημοκρατία, αποτελεί το χτίσιμο συλλογικοτήτων για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας με κίνητρα τόσο σ’ εθνικό δημοσιονομικό επίπεδο όσο και σε κοινοτικό. Γι’ αυτό άλλωστε ως Νέα Δημοκρατία, χρηματοδοτήσαμε το αντίστοιχο Μέτρο 9 για τις ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών με 25 εκατομμύρια ευρώ, προβλέψαμε έξτρα πριμοδότηση σε όλα τα Προγράμματα του δεύτερου πυλώνα όταν υπήρχε από πίσω συνεργατικό σχήμα και την κατά προτεραιότητα εξέταση φακέλου γιατί κατανοήσαμε ότι ισχυρές ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών, βλέπω στο ακροατήριο πολλές τέτοιες αντιπροσωπευτικές ομάδες που είχα την τύχη να επισκεφθώ ανά την Ελλάδα, είναι το κλειδί για τη μεταστροφή του απολύτως αντιαναπτυξιακού 11% των Ελλήνων συνεταιρισμένων αγροτών, έναντι του 50% των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.
Πλειάδα καλών πρακτικών κυρίως και κύριοι, στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνουν το δρόμο. Στην Ιταλία, το Ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας ενέκρινε έκτακτο κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ μετά από αίτημα των Οργανώσεων Παραγωγών με σκοπό την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών στον τομέα των εσπεριδοειδών που επλήγη από το εμπάργκο και τον ιό τριστέζα.
Στη Γαλλία, μετά από ενέργειες ομάδων παραγωγών των πτηνοτρόφων, η χώρα θα πάρει 32 εκατομμύρια ευρώ για τις απώλειες από τη γρίπη των πτηνών, ενώ μόλις προχθές η κυβέρνηση της Γαλλίας, μετά από αίτημα των Γάλλων παραγωγών, παίρνει πρωτοβουλίες για την τόνωση του εισοδήματος προκειμένου να ενισχυθούν οι έλεγχοι, με διπλάσιες μάλιστα κυρώσεις για παραβάσεις φυτοπροστασίας και να μπει τέλος στον πόλεμο των τιμών εις βάρος του παραγωγού.
Κυρίες και κύριοι, η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός μας έχουμε επανειλημμένα περιγράψει την αναγκαία μεταρρύθμιση για την ανάταξη του αγροτικού τομέα, η οποία βεβαίως δε θα έρθει ξαφνικά και ως ευχολόγιο, αλλά θα έρθει μέσα από άμεσα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, από τη βέλτιστη αξιοποίηση όλου του κοινοτικού χρηματοδοτικού κεκτημένου από την υιοθέτηση καλών πρακτικών για τη ζητούμενη μείωση του κόστους παραγωγής.
Ειδικότερα: Προτάσσουμε τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το σημερινό 22% στο 9% για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ. Γενναία, φορολογικά κίνητρα για το χτίσιμο συλλογικοτήτων, για το προϊόν που θα παραδίδουν οι συνεταιρισμένοι αγρότες στις ομάδες και τις Οργανώσεις.
Μιλώντας για το κοινοτικό κεκτημένο, πέραν του δεύτερου πυλώνα, πέραν των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις κρίσιμες αγορές των προϊόντων, δε μπορώ να μην αναφερθώ στην προγραμματική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας, για την αξιοποίηση επιτέλους, του Προγράμματος Γιουνκέρ για τον αγροδιατροφικό τομέα.
Ένα Πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Ευρωπαίους αγρότες να δανείζονται με χαμηλότοκο δανεισμό και εγγύηση τα Προγράμματα του δεύτερου πυλώνα. Ένα Πρόγραμμα – ένεση ταμειακής ρευστότητας που τόσο ανάγκη έχουν οι αγρότες επενδυτές ειδικά της χώρας μας και δυστυχώς η αξιοποίησή του είναι μηδενική.
Το παράδειγμα κι εδώ της Ιρλανδίας η οποία εξασφάλισε χαμηλότοκα δάνεια στη γαλακτοπαραγωγή της μέσω της αξιοποίησης του πακέτου Γιουνκέρ, με κυμαινόμενα επιτόκια ανάλογα με τις τιμές του γάλακτος, μας δείχνει σίγουρα το δρόμο.
Κλείνοντας κυρίες και κύριοι, στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της 19/3/2018, δεν επετεύχθη ομοφωνία προκειμένου να εκδοθούν συμπεράσματα Συμβουλίου και αυτό συνέβη, λόγω της καταψήφισης του επίμαχου σημείου περί εξωτερικής σύγκλησης, από 5 κράτη μέλη. Δηλαδή την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και τη Σλοβακία, οι οποίες ήθελαν την απόλυτη εναρμόνιση των στρεμματικών ενισχύσεων
Στα συμπεράσματα της Προεδρίας για το επίμαχο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης, δε θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη δέσμη μέτρων. Αποφύγαμε την καταστροφή της απόλυτης εναρμόνισης, αλλά οι κίνδυνοι είναι ορατοί και η κρισιμότητα των εξελίξεων αφ’ ενός μέχρι τις 2 Μαΐου που θα εκδοθεί η νομοθετική πρόταση για το πολυετές καθώς και το τέλος Μαΐου που θα εκδοθούν οι νομοθετικές προτάσεις και θα πάνε στα εθνικά Κοινοβούλια για τη μελλοντική ΚΑΠ, είναι επί θύραις.
Δεν αρμόζουν λοιπόν οι πανηγυρισμοί, αλλά η δουλειά και η επίμονη και επιχειρηματολογημένη διαπραγμάτευση από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Θυμίζουμε ότι και στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, για το 2014-2020 υπήρχαν ανάλογες φωνές για την εξωτερική σύγκλιση, όμως μ’ επιχειρηματολογημένη διαπραγμάτευση εξασφαλίστηκαν κονδύλια 19,6 δις ευρώ για το σύνολο της ΚΑΠ κατά 3 δις επαυξημένα σε σχέση με την πρώτη κατανομή.
Κυρίες και κύριοι, η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ για την ανάταξη του αγροτικού τομέα, έχει το σχέδιο, έχει τη βούληση, έχει τις πολιτικές, πιστεύει στον αγροτικό τομέα.
Μ’ αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου μας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και τις ευχές του για καλές κι εποικοδομητικές εργασίες και αποτελέσματα του συνεδρίου σας. Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και που με ακούσατε.