Από τα πυρά του Τούρκου Προέδρου την Κυριακή δεν «γλίτωσε» ούτε ο Εμανουέλ Μακρόν και η Γαλλία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τη Γαλλία με στρατιωτική συντριβή από την Τουρκία και υπενθύμισε στον Εμανουέλ Μακρόν την ήττα των Γάλλων από τους Οθωμανούς στα Άδανα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε κυριακάτικη ομιλία του στα Άδανα, σε κομματική συγκέντρωση του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε αρχικά στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον οποίο αποκάλεσε «τρομοκράτη», ενώ δεν παρέλειψε να αποκαλέσει «κράτος τρομοκρατίας» και ολόκληρο το Ισραήλ.
Στη συνέχεια έπιασε στο στόμα του τους Γάλλους, εξαιτίας της απόφασης του Εμανουέλ Μακρόν να στείλει γαλλικά στρατεύματα στη Συρία, τα οποία θα αναπτυχθούν στο πλευρό των Κούρδων της Συρίας και στην καταδίκη της τουρκικής εισβολής στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν από τον Γάλλο Πρόεδρο.
Δεν θέλαμε ποτέ να ακούσουμε από τις Γαλλία αυτές τις δηλώσεις, είπε ο Ερντογάν ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ήττα των Γαλλικών στρατευμάτων στα Άδανα, λέγοντας:
«Τα Αδάνα γνωρίζουν καλά τι είναι οι Γάλλοι και οι Γάλλοι γνωρίζουν καλά τα Αδάνα. Στο παρελθόν, τα Αδάνα έδωσαν την πιο όμορφη απάντηση τόσο στους ίδιους τους Γάλλους κατακτητές όσο και στις αρμενικές συμμορίες που ανέθρεψαν».
Το Σάββατο ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα, αλλά φωτογραφίζοντάς τη, αναφέρθηκε στην καταστροφή της Σμύρνης απευθύνοντας προειδοποίηση στη χώρα μας ότι αυτή θα επαναληφθεί.
Είπε ότι η Τουρκία «δεν θα ανεχτεί ποτέ κύκλους που παραβιάζουν την κυριαρχία μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο (σ.σ. ποια κυριαρχία τους στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο;).
»Όσοι κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου, ας μην ξεχνούν την 9η Σεπτεμβρίου του 1922 (σ.σ. καταστροφή της Σμύρνης).
»Απευθύνομαι κυρίως σε αυτούς που προσπαθούν να θολώσουν τον αγώνα που πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον της τρομοκρατίας πέραν των συνόρων της.
»Να μην τρέχετε πίσω από τα άδεια όνειρα του Αιγαίου και της Κύπρου», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «τα βιβλία ιστορίας γράφουν για την τύχη εκείνων που είχαν κάνει και προηγουμένως άδεια όνειρα για το Αιγαίο και την Κύπρο».
Οι αναφορές της τουρκικής ηγεσίας στα γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αποτυπώνουν το αντιδυτικό κλίμα που καλλιεργείται συστηματικά στον τουρκικό λαό, το οποίο με μεγάλες δόσεις συνωμοσιολογίας υποστηρίζει ότι υπάρχει δυτική συνωμοσία για διαμελισμό της Τουρκίας.
Τι συνέβη στα Άδανα στον Πρώτο Πόλεμο
Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η τύχη της Κιλικίας και των λοιπών χωρών της Τουρκίας εξαρτήθηκαν από διαδοχικές συμφωνίες μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων που ήταν και οι ακόλουθες: Το 1916 η Κιλικία αναγνωρίστηκε ως Ιταλική ζώνη ενώ το 1917 ως Γαλλική.
Αργότερα με τη Συνθήκη των Σεβρών αποσπάσθηκε της επιρροής της Γαλλίας αποδιδόμενη στην Τουρκία.
Αλλ΄ όμως η Γαλλία δια του από Σεβάστεια πληρεξούσιού της κ. Πικό σε ιδιαίτερη συνεννόηση με τον Μουσταφά Κεμάλ είχε προχωρήσει σε συνθήκη με όρους που η μεν Γαλλία παραιτούνταν της Κιλικίας υπέρ της Τουρκίας, ο δε Μουσταφά Κεμάλ αναγνώριζε τους Γάλλους διπλωμάτες της περιοχής.
Η Γαλλία το έπραξε αυτό επειδή η Αγγλία από το Σεπτέμβριο του 1919 είχε ήδη αρχίσει την απόσυρση 24 Ταγμάτων προς την Μοσούλη που τον ίδιο καιρό απεκαλύφθησαν και τα κοιτάσματα πετρελαίου.
Από την άλλη ο Μουσταφά Κεμάλ είχε αντιληφθεί τις μεταξύ των Δυνάμεων έριδες και στράφηκε κατά των Γάλλων στην Κιλικία και Συρία.
Ο Γάλλος στρατηγός Γκουρό μετέφερε στην Κυβέρνησή του την εξέλιξη των πραγμάτων αλλά έλαβε από τον Κλεμανσό τη διαταγή «η αντικατάσταση να γίνει αμέσως τιθέμενου ενός Γάλλου πανταχού όπου υπάρχει εις Άγγλος, όπως στην αντικατάσταση ενός σκοπού».
Με αυτές τις συνθήκες το Φθινόπωρο του 1919 ελάχιστες γαλλικές δυνάμεις διασπάρθηκαν. Οι συγκοινωνίες ήταν στη χώρα σπάνιες. Ο ανεφοδιασμός των στρατιωτικών τμημάτων δύσκολος.
Έτσι ο επερχόμενος χειμώνας επέδρασε ολέθρια τόσο στην υγεία των Γάλλων όσο και στο ηθικό τους.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ο στρατηγός Γκουρό προσπάθησε να συγκροτήσει ένοπλα τμήματα από Αρμένιους.
Αυτό εξώθησε το φανατισμό των Κούρδων της περιοχής κατά των «μισητών απίστων» Αρμενίων.
Αλλά και ο Εμίρης Φεϊζάλ στη Συρία δεν ήταν και τόσο φιλικός στους Γάλλους.
Σ’ αυτή την κατάσταση η Γαλλία άφησε τους αντιπάλους της να ενισχύονται από το κεμαλικό στρατό προχωρώντας στην απόλυση των κληρωτών 1918.
Έτσι επί μετώπου 400χλμ από Μερσίνα μέχρι Ούρφα (Έδεσσα) τα εγκατασταθέντα γαλλικά τάγματα υπέστησαν αιματηρές ήττες.
Από 21 Ιανουαρίου μέχρι 9 Φεβρουαρίου 1921 τα εγκλωβισμένα και πολιορκούμενα στο Μαράς γαλλικά τάγματα αναγκάστηκαν να παραδοθούν.
Τον δε Απρίλιο του 1921 δύο γαλλικά τάγματα συντρίφτηκαν στην Αϊντάμπ.
Τον Αύγουστο (1921) ο στρατηγός Γκουρό εισηγήθηκε και προέτρεπε επανειλημμένα την Κυβέρνησή του για την εκμετάλλευση της από Σαγγάριο-Άγκυρα ελληνικής εκστρατείας.
Εκείνη όμως αρνήθηκε κάθε παρέμβαση και προτίμησε να συνάψει στις 20 Οκτωβρίου 1921 στην Άγκυρα την καλούμενη Συνθήκη του Φραγκλέν Μπουγιόν (από το όνομα του Γάλλου αντιπροσώπου).
Κατά την αποχώρηση του, ο γαλλικού στρατός πούλησε στους Τούρκους (σχεδόν χάρισε) αξιόλογο πολεμικό υλικό όπως αεροπορικό υλικό, πυροβόλα, όπλα, πυρομαχικά κλπ με τα οποία ενισχύθηκε σημαντικά ο έναντι του ελληνικού μετώπου στη Μικρά Ασία συγκεντρωμένος κεμαλικός στρατός.