Το μυστικό για καλά αποτελέσματα στην γεωργία είναι μικρές θεματικές ομάδες καλλιεργητών
Οι νέοι αγρότες θα πρέπει να δουν με άλλο μάτι την γεωργία. Να ξεχάσουν τον τρόπο που καλλιεργούσαν οι πατεράδες τους.
Ο Δ. Μαυρίδης είναι ο καθ’ ύλη αρμόδιος για να μας μιλήσει για την γεωργία στον νομό Ξάνθης. Η πολύχρονη εμπειρία του στον προγραμματισμό και προστασία της καλλιέργειας είναι η εγγύηση της απόδοσης και απόλαυση από τους γεωργούς, των καρπών του κόπου τους. Ο Δημήτρης Μαυρίδης τεχνοκράτης γνώστης της καλλιέργειας στον νομό Ξάνθης βρίσκεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρείας του στο πρώτο επαρχιακό χιλιόμετρο Ξάνθης Ζυγού – Πετεινού και συνομίλησε με τον συνεργάτη της XanthiTimes.gr και του ΑΓΟΡΑ … ζω ΞΑΝΘΗ. Ο Δ. Μαυρίδης ασχολείται επιστημονικά με την γη κοντα 30 χρόνια και είναι ένα τεχνικός σύμβουλος για τα δύσκολα δηλαδή για καλλιέργειες που απαιτούν γνώσεις και είναι κοστοβόρες για τον καλλιεργητή. Συστήνει στους νέους αγρότες να ασχοληθούν με την δενδροκομία, τα λαχανικά, και τις νέες καλλιέργειες. Επίσης συστήνει την δημιουργία θεματικών ομάδων καλλιεργητών. Πάμε να τον γνωρίσουμε μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στον συνεργάτη μας Αλέξανδρο Παυλικιάνο.
Δ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ξεκινήσαμε την εταιρεία μας μέσα στην Ξάνθη το 1989 σε συνεργασία με κάποιον συνάδελφο κτηνίατρο, κάναμε και δεύτερο κατάστημα στο Εύλαλο το οποίο δούλεψε και εκεί γι αρκετά χρόνια λειτουργώντας ταυτόχρονα δύο επιχειρήσεις με αντικείμενο την αγροτική παραγωγή. Από το 2008 και μετά, εγκαταστάθηκα στον Πετεινό σε ιδιόκτητες πλέον εγκαταστάσεις 4 στρεμμάτων με 500 τετραγωνικά κάλυψη. Έχουμε τα πάντα για να καλύψουμε τον σύγχρονο Έλληνα παραγωγό ακόμη και τον ερασιτέχνη, έναν που έχει το μεράκι να ασχοληθεί με την γη, είτε σε βιολογική παραγωγή είτε σε εντατική παραγωγή.
Πόσο σημαντική είναι η συμβολή ενός τεχνοκράτη στο πλευρό του γεωργού;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Πιστεύω ότι σήμερα, ο Έλληνας παραγωγός, δεν είναι απαίδευτος. Οι Έλληνες παραγωγοί είναι από μικρά παιδιά δίπλα στον πατέρα καλλιεργητή και προσλαμβάνουν την μόρφωση και την γνώση. Βλέπω ότι τα νέα παιδιά έχουν τις εμπειρίες των πατεράδων, τα προσωπικά παιδικά τους βιώματα και την διάθεση να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και αυτό είναι θετικό. Σήμερα έχουν την γνώση και ψάχνουν την ενημέρωση. Ειδικά με το διαδίκτυο αυτό είναι πολύ εύκολο κυρίως όμως έχουν την διάθεση να μάθουν και να ενημερωθούν. Διψάνε για μόρφωση, μάθηση, για νέες καλλιέργειες, νέες τεχνικές.
Παρόλα αυτά πόσο σημαντική είναι η παρουσία ενός τεχνοκράτη στο πλευρό του; Με δεδομένο ότι η πράξη απέχει από την θεωρεία.
Δ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Δεν μπορεί από μόνη της να σταθεί μία παραγωγή έχοντας σαν μόνο εφόδιο την ενημέρωση από το διαδίκτυο όπου πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτη, λανθασμένη, με σκοπιμότητα από κάποιους που κερδοσκοπούν και αποβλέπουν κάπου αλλού. Πρέπει κάθε πληροφορία να φιλτράρετε, να διασταυρώνεται και να αξιολογείτε και σίγουρα ο ρόλος ενός πολύ καλού γεωτεχνικού δίπλα στον παραγωγό είναι πολύ σπουδαίος και πρωτεύον. Ο γεωτέχνης θα τον προστατεύσει από επικίνδυνους δρόμους και κοστοβόρους αν κάτι δεν πάει καλά. Κάποιοι εν είδη πυροτεχνημάτων τάζουν στους παραγωγούς ότι π.χ. η τάδε παραγωγή θα δώσει τόσες χιλιάδες ευρώ και πολλά παρόμοια που μπορεί στην πορεία να αποδειχτούν φρούδες ελπίδες και φυσικά θα βαρύνουν την τσέπη του παραγωγού., με απώτερο σκοπό κάποιοι να κερδοσκοπήσουν πρόσκαιρα.
Από ποιο σημείο της καλλιεργητικής περιόδου οι αγρότες χρειάζονται τον γεωτέχνη στο χωράφι τους;
Δ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Η δική μας η δουλειά ξεκινά κανονικά από την νεκρά περίοδο, που λέμε στην γεωργία, από τους χειμερινούς μήνες, με κουβέντες, με συζητήσεις για το τι θα παράξουμε του χρόνου, τι χωράφια έχουμε, τι δυνατότητες έχουμε από μηχανολογικό εξοπλισμό και αποφασίζουμε τι θα καλλιεργηθεί, σε ποιες περιοχές με ποιες δυνατότητες και αυτό το οικονομικό μπάτζετ. Το δεύτερο στάδιο της απαραίτητης παρουσίας του γεωτέχνη είναι όταν στις δενδρώδεις καλλιέργειες αρχίζουν τα κλαδέματα , οι χειμερινές λιπάνσεις και άλλες βασικές εργασίες.
Ειδικά στις κλαδεύσεις. Που χρειάζεται ένας τεχνοκράτης με την δική σας κοντά 30χρονη εμπειρία.
Δ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Αν είναι νέος καλλιεργητής, ο γεωτέχνης πρέπει να είναι δίπλα του μαζί με το προσωπικό του αγρότη, τουλάχιστον για δύο ημέρες για να τους δείξει και να τους κατατοπίσει. Να του πει ποια είναι τα απαραίτητα λιπάσματα και αργότερα την περίοδο της βλάστησης, ποιοι θα είναι οι πρώτη ψεκασμοί για την φυτοπροστασία της καλλιέργειας. Όσον αφορά τις μεγάλες καλλιέργειες ξεκινάμε από το όργωμα όπου σημαντική είναι η σημείωση ο γεωργός να μάθει πώς να χειριστεί το «βαρύ» έδαφος, την καταστροφή των ζιζανίων, την καταστροφή των υπολειμμάτων από την προηγούμενη καλλιέργεια, ειδικά λιπάσματα και όλα αυτά είναι μία σειρά ενεργειών που ξεκινά από την αρχή της καλλιέργειας.
Είπατε προηγουμένως για ζιζανιοκτονία πριν την σπορά. Συμβουλεύετε τους αγρότες να προλαμβάνουν παρά να θεραπεύουν;
Δ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ναι, όταν κάποια πράγματα τα έχουμε δεδομένα με βάση το ιστορικό του χωραφιού. Ότι θα έχουμε ζιζάνια στο χωράφι, θα έχουμε σίγουρα και εφ όσον έχουμε το ιστορικό του χωραφιού ως προς τα είδη ζιζανίων υπάρχουν, έτσι προβαίνουμε στην κατάλληλη προσπαρτική ζιζανιοκτονία. Δεν είμαι τις λογικής να αρχίσουμε να ψεκάζουμε προκαταβολικά για να μην εμφανισθεί αργότερα κάποιο έντομο. Η φυτοπροστασία για αυτά τα έντομα είναι διαφορετική εκεί, πότε είναι το κατάλληλο στάδιο, πότε περνάμε το κατώφλι της οικονομικής ζημιάς για να επέμβουμε. Όχι μόλις δούμε μία κάμπια στο χωράφι, φορτώνουμε τα βυτία και ραντίζουμε. Θέλει συχνές επισκέψεις στο κτήμα, παρακολούθηση της φυτείας και σε ένα εβδομαδιαίο ρεπόρτ τις δουλειές που πρέπει να κάνουμε με βάση την εικόνα που καταγράφουμε.
Με βάση την 30κονταετή σας εμπειρία με ποιο αντικείμενο θα συμβουλεύατε κυρίως τους νέους αγρότες να ασχοληθούν;
Δ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Πιστεύω ότι οι νέοι παραγωγοί, τα νέα παιδιά που μπαίνουν και σε νέα αναπτυξιακά προγράμματα και επιδοτούνται θα πρέπει να δουν με άλλο μάτι την γεωργία και να ξεχάσουν αυτά που καλλιεργούσαν οι πατεράδες τους. Η μεγάλη καλλιέργεια είναι ένας τομέας στο οποίο εμείς δεν έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα. Πρέπει να μπούνε σε νέες καλλιέργειες. Να πάνε στην δενδροκομία, σε κηπευτικό στο ακτινίδιο, σε νέες καλλιέργειες και κυρίως με εξαγωγικό προφίλ και χαρακτήρα. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που περνάει η Χώρα μας και η ντόπια αγορά, είναι κουρασμένη, πεσμένη, νομίζω ότι έχοντας αυτόν τον υπέροχο καιρό, τον ήλιο, τα νερά όσο ακόμη τα έχουμε διαθέσιμα, είναι κρίμα να καλλιεργούμε σιτηρά ή καλαμπόκι δηλαδή καλλιέργειες οριακά του κόστους. Δεν έχουμε το πλεονέκτημα έναντι χωρών που τα παράγουν αυτά χωρίς κοστολόγια. Αυτοί όμως δεν μπορούν να παράγουν ωραία φρούτα, ακτινίδια καρύδια και ξηρούς καρπούς όπου η ηλιοφάνεια και το ιδανικό κλίμα στην περιοχή μας επιτρέπει. Πρέπει να μπούμε στην λογική των καλλιεργειών που έχουν εξαγωγικούς δρόμους και ίσως όχι δρώντας κατά μόνας. Μικρές θεματικές ομάδες παραγωγών ευέλικτες με το ίδιο αντικείμενο ούτος ώστε να υπάρχει η δύναμη να στηριχθούν. Επιμένω θεματική ομάδα παραγωγών. Είμαστε καρυδοπαραγωγοί, παραγωγοί ντομάτας και ούτω καθ εξής.
Ποια πρέπει να είναι η σχέση ενός έμπειρου τεχνοκράτη όπως εσείς και ενός συνεργάσιμου παραγωγού.
Δ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Η σχέση ενός έμπειρου τεχνοκράτη και παραγωγού πρέπει να είναι σχέση εμπιστοσύνης για να επιτευχθεί το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εμείς, σαν τεχνοκράτες κατευθύνουμε σωστά τον παραγωγό βήμα βήμα σε όλη την παραγωγική διαδικασία, λαμβάνοντας υπ όψη και τις αντιξοότητες όπως καιρικές δυσκολίες, θεομηνίες, εκεί βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι θα παρέμβει ο ΕΛΓΑ, αλλά αν κάποιος ακούει τον γεωπόνο του θα έχει θετικά αποτελέσματα. Εμείς παράδειγμα δεν θα του δώσουμε φυτοφάρμακο μη εγκεκριμένο και σίγουρα δεν πρέπει να ακούει τι έκανε ο γείτονας και ο φίλος παραπέρα. Νομίζω ότι με σωστή καθοδήγηση από τον ειδικό θα πάει καλά. Ο νέος αγρότης θέλει υπεύθυνη ενημέρωση.
Ευθύνη και δυσκολία του αντικειμένου σας
Δ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Εμείς ασχολούμαστε με τα δύσκολα αντικείμενα που συνήθως αποφεύγουν οι άλλοι γεωπόνοι. Δηλαδή θέλω να πω ότι εμείς ασχολούμαστε με τα κηπευτικά του νομού Ξάνθης σε ποσοστό 90%. Δεν μπορεί κάποιος γεωπόνος να μπει μέσα στο θερμοκήπιο με παραγωγή και να προτείνει οτιδήποτε γιατί δεν γνωρίζει το αντικείμενο. Εμείς ασχοληθήκαμε με απολύτως εξειδικευμένα πράγματα. Καρύδι, ακτινίδιο, δενδροκομία, μήλο ροδάκινα, κηπευτικά όλων των ειδών. Έχουμε την εμπειρία να στηρίξουμε τους παραγωγούς θερμοκηπίων για εξαγωγές και χονδρική αλλά και για αυτούς που βγαίνουν στην λαϊκή αγορά. Δεν μπαίνουμε στην διαδικασία που μπαίνουν άλλοι συνάδελφοι όπου αβασάνιστα λένε στον παραγωγό πάρε σπόρο πάρε λιπάσματα και φέρε μας την παραγωγή καλαμποκιού. Αυτή την παραγωγή την γνωρίζουν όλοι σαν τον τυφλοσούρτη. Σαφώς και δεν είναι κακό, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει ως επιχείρηση και επιστήμη. Ένα παράδειγμα πώς θα καρποδέσης το μήλο που φέτος είχαμε κρύα και είναι ανθισμένο; Έπιασε και ψιλοχαλάζι και έπρεπε να βγάλουμε πέρα την παραγωγή; Ασχολούμαστε σαν εταιρεία με δύσκολα αντικείμενα όπως ένα παράδειγμα που προανέφερα. Παράδειγμα πώς θα παρακολουθήσεις έναν κερασεώνα; Πολλοί συνάδελφοι το αποφεύγουν γιατί είναι λεπτή παραγωγή και η ευθύνη της παραγωγής παίζεται στο χρόνο και στις καίριες παρεμβάσεις. Σίγουρα δεν τα ξέρουμε όλα αλλά, ασχολούμαστε, επιμορφωνόμαστε και ναι καθόμαστε ακόμη και μετά από αυτήν την πολύχρονη εμπειρία μας στα θρανία. Δεν μπορούμε να μην στηρίξουμε τον παραγωγό που παίζει το ψωμί των παιδιών και της οικογενείας του στο χωράφι. Δεν γίνεται να μην τον στηρίξουμε.
Ασχολείσθε και με την βιολογική καλλιέργεια;
Δ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ασχολούμαστε με την συμβατική γεωργία αλλά και την βιολογική. Εγώ σαν επιχείρηση έχω μία δεύτερη γκάμα φαρμάκων και για τους βιοκαλλιεργητές. Δεν μπορώ να δώσω χημικό φάρμακο σε έναν που κάνει βιολογική καλλιέργεια θα εκτεθούμε. Αυτό θα βρεθεί στα υπολείμματα με τους βιοκαλλιεργητές . Στην περίπτωση των βιοκαλλιεργητών έχουμε άλλο πλάνο, πάμε με άλλο πλάνο καταπολέμησης των προβλημάτων, εκεί το συζητάμε πολύ.
Αυτός είναι ο Δημήτρης Μαυρίδης που εδώ και 30 χρόνια ασχολείται με τα δύσκολα. Τον έχουμε δει πολλές φορές στον κάμπο να περιφέρετε στις φυτείες των αγροτών – πελατών του, χωρίς οι ίδιοι να είναι εκεί, δείγμα ενδιαφέροντος και προσπαθειών να πάει καλά η παραγωγή του καλλιεργητή.
Δίνει υπεύθυνα τις συμβουλές του και χορηγεί τα φυτοφάρμακα με γνώμονα την χρηστικότητα τους, την αποτελεσματικότητα τους, την έγκριση που έχουν λάβει από τους κρατικούς οργανισμούς με κύριο γνώμονα την προστασία της ζωής των χρηστών και φυσικά του περιβάλλοντος.