Υλικά για 4 άτομα
Για τις κροκέτες
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή άλλο ρύζι κατάλληλο για ριζότο)
- 750 ml ζωμός κότας ζεστός
- ελάχιστο σαφράν
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 100 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
- 2 αβγά
- αλάτι
- πιπέρι
Για το τηγάνισμα
- αρκετό ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αβγά χτυπημένα
- 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση
Για τις κροκέτες
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του να αρχίσουν να γυαλίζουν.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε με την κουτάλα της σούπας μια δόση ζεστού ζωμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μερικές φορές, ώσπου να απορροφηθεί από το ρύζι.
- Συνεχίζουμε τη διαδικασία, προσθέτοντας σταδιακά ζωμό κάθε φορά που απορροφάται, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα, ώσπου το ρύζι να μαλακώσει, να χυλώσει και να μην απορροφά άλλο ζωμό.
- Η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 – 25 λεπτά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαφράν, το μοσχοκάρυδο, το μαϊντανό, τα τυριά και τέλος τα 2 αβγά, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να σφίξει. Το πλάθουμε σε μικρούς κεφτέδες, σε μέγεθος καρυδιού.
Για το τηγάνισμα
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε άφθονο ελαιόλαδο να κάψει στους 170° – 180° C.
- Βάζουμε το αλεύρι, το αβγό και τη γαλέτα σε τρία διαφορετικά βαθιά πιάτα.
- Περνάμε τα κεφτεδάκια πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος τα κυλάμε στη γαλέτα.
- Τα τηγανίζουμε στο λάδι για περίπου 2 – 3 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν, τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.