ΔΙΚΕΞ και ΦΥΣΙΣ ξαναζωντάνεψαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

 

 Αυτή την φορά η συζήτηση του εντός της ημερησίας διάταξης θέμα της αποδοχής ή μη της εκκαθάρισης της ΔΙΚΕΞ και του ΦΥΣΙΣ κράτησε χωρίς ουσιαστικό λόγο πάνω από τρεις ώρες. Γιατί;

 

ΔΙΚΕΞ και ΦΥΣΙΣ.

Μία κολόνια που κρατάει χρόνια.

 

Το θέμα είχε συζητηθεί στην συνεδρίαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου και δεν «πέρασε», λόγω έλλειψης απολύτου πλειοψηφίας.

 

Για κάποιον λόγο ο δήμαρχος αποφάσισε να το φέρει ξανά για συζήτηση με τον τίτλο «Έγκριση λογαριασμών εκκαθάρισης της Κοινωφελούς Δημοτικής επιχείρησης με την επωνυμία «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ξάνθης» καθώς επίσης την απαλλαγή των εκκαθαριστών από κάθε ευθύνη.

Και εκεί που ο κάθε σύμβουλος της αντιπολίτευσης εξέθετε τις αντιρρήσεις του και ήταν ολοφάνερο ότι η διοικούσα παράταξη δεν θα «περνούσε» το θέμα λόγω της μη ύπαρξης της ενισχυμένης πλειοψηφίας, ο δήμαρχος άλλαξε την πρόταση του λέγοντας ότι θα έπρεπε να συνεχιστεί η εκκαθάριση λόγω του ΦΥΣΙΣ.

Το θέμα της εκκαθάρισης της ΔΙΚΕΞ, παρόλο που φάνηκε ξεκάθαρα από την συζήτηση ότι δεν προστέθηκε κάποιο  νέο στοιχείο και άρα δεν έπρεπε να έρθει σαν συζήτηση και όλα έδειχναν ότι και αυτή την φορά το προς συζήτηση θέμα θα πήγαινε στις καλένδες,  ξαφνικά,  εμφανίσθηκε το θέμα του ΦΥΣΙΣ, (ως άσσος από το μανίκι του δημάρχου;), το οποίο είναι και αυτό υπό εκκαθάριση “παγώνοντας” στην ουσία την έγκριση από το Σώμα της εκκαθάρισης της ΔΙΚΕΞ με την αιτιολογία υπάρχουν μετοχές του ΦΥΣΙΣ  στην ΔΙΚΕΞ και άρα αυτά τα δύο χρονοβόρα θέματα, θα έπρεπε να συνεχίσουν να “πληγώνουν” τον δήμο για τον επόμενο ενάμιση χρόνο που διαρκεί η παράταση εκκαθάρισης ή λύσης του ΦΥΣΙΣ.

Άρα, η πρόταση από τον δήμαρχο «έπεσε» στο τραπέζι της συζήτηση επειδή δεν «περνούσε» για δεύτερη φορά το θέμα της ΔΙΚΕΞ για τον ίδιο λόγο;

 Προφανώς αυτή ήταν η λογική της πρότασης του δημάρχου και μέχρις ενός ορισμένου σημείου,  αυτός ο ελιγμός είναι θεμιτός, αλλά,  η πολιτική αξιοπιστία πήγε «περίπατο».

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της συζήτησης είναι ότι ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης,  στην προηγούμενη συνεδρίαση ζήτησε οικονομικά στοιχεία περασμένων ετών.

Αυτά,  από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, προφανώς λόγω παρερμηνείας ή έλλειψης συντονισμού με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους,  δόθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση  στον Πασχάλη Λύρατζη, ο οποίος, προς τιμήν του, τα εν λόγω στοιχεία τα παρέδωσε στο προεδρείο λέγοντας ότι πρέπει να ενημερωθεί το Σώμα και όχι ο ίδιος.

Ήταν λογική η έντονη αντίδραση του Ιπποκράτη Καμαρίδη επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ξάνθη Σταυρούπολη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ο οποίος βέβαια καυτηρίασε την όλη συμπεριφορά και αναφερόμενος στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ρώτησε αν είναι πρόεδρος του Σώματος ή του Πασχάλη Λύρατζη.

Αυτή και μόνον η πράξη αποδεικνύει ότι ή έχει χαθεί ο έλεγχος ή ότι η διοίκηση του δήμου Ξάνθης,  κινείτε στην πολιτική λογική του Τσίπρα ο οποίος βάζει έναν στόχο και δεν μελετά τις παραμέτρους.

Με ποια λογική το προεδρείο ενέκρινε – αν ενέκρινε – την ενημέρωση του Πασχάλη Λύρατζη;

Με ποια λογική επανήλθε το θέμα της ΔΙΚΕΞ για συζήτηση;  

Με ποια λογική εμφανίσθηκε στο προσκήνιο το ΦΥΣΙΣ;

Με ποια λογική έγινε η πρόταση από τον δήμαρχο να μείνει ανοιχτό το θέμα της εκκαθάρισης μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεσης του ΦΥΣΙΣ;

Γιατί δεν έγινε εξ αρχής αυτή η πρόταση και το Σώμα έφαγε πολύτιμο παραγωγικό χρόνο από την συνεδρίαση;

Αυτήν την πρόταση του δημάρχου, ανεξάρτητα από την ψηφοφορία και τις θέσεις της αντιπολίτευσης το Σώμα, την είδε θετικά.

Γιατί λοιπόν δεν έγινε εξ αρχής η πρόταση από τον δήμαρχο και άφησε το Σώμα για ένα ολόκληρο τρίωρο να ασχολείται με ένα θέμα το οποίο εκ των προτέρων ήταν «καμένο» λόγω της μη συμπλήρωσης της πλειοψηφίας;

Τι είχε κατά νου ο δήμαρχος όταν επέτρεψε να συζητηθεί ένα θέμα που ήταν από χέρι «καμένο»;

Γιατί επέτρεψε να ξανασυζητηθεί το θέμα της ΔΙΚΕΞ ενώ γνώριζε την θέση της αντιπολίτευσης αλλά και τις ενδοπαραταξιακής του μη συνοχής;

Ήθελε να διασφαλίσει την αποζημίωση των εκκαθαριστών; Οι οποίοι ορθώς, εφ όσον θα συντηρούν το θέμα της εκκαθάρισης της ΔΙΚΕΞ έπρεπε να πληρωθούν, για κάτι που η αντιπολίτευση στο τέλος συναίνεσε;

Άρα ποιος ο σκοπός της συζήτησης του θέματος; Για να παραμείνει μία ακόμη ανοιχτή πληγή στον δήμο από το παρελθών;