ΠΑΜΕ: Για το βιομηχανικό ατύχημα στη SUNLIGHT

 

Μετά το βιομηχανικό ατύχημα στην χημική βιομηχανία της SUNLIGHT, την 1η Μάη 2018, που από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, τα προληπτικά μέτρα προστασίας που πάρθηκαν για τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών στην σύσκεψη των φορέων, της πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής, των πολιτικών διοικητικών παραγόντων, της αστυνομίας, του στρατού, των υγειονομικών υπηρεσιών, καθηγητή του ΔΠΘ, θεωρούμε ότι δεν εξασφαλίζουν σε καμιά περίπτωση την υγεία των εργαζομένων στο εργοστάσιο, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία μέριμνα προστασίας.

Συγκεκριμένα την επόμενη μέρα από το τραγικό συμβάν, με ευθύνη της εργοδότριας εταιρίας, έγινε συγκέντρωση των εργαζομένων στον χώρο του εργοστασίου, για ενημέρωση, παρόλο που δεν υπήρχαν ακόμη ασφαλή στοιχεία για την μόλυνση της ατμόσφαιρας στο συγκεκριμένο σημείο, αν και οι εργαζόμενοι δεν δούλεψαν. Υπάρχει τμήμα του εργοστασίου, που δεν έχει πληγεί από την φωτιά, για το οποίο δεν έχει δηλωθεί εάν θα λειτουργήσει και τι κινδύνους εγκυμονεί για τους εργαζόμενους αφού βρίσκεται στον χώρο της βιομηχανικής μονάδας, που ήταν στο επίκεντρο του βιομηχανικού ατυχήματος. Επίσης σε δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, γίνεται λόγος ότι οι εργαζόμενοι της SUNLIGHT θα χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του εργοστασίου και την αποκατάσταση της μονάδας που κάηκε. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να εμπλακούν οι εργαζόμενοι σε μια τέτοια διαδικασία, χωρίς τεχνικές γνώσεις, εξοπλισμό κι επαγγελματική εμπειρία. Άμεσα θα πρέπει η εταιρία να προσλάβει εξειδικευμένο συνεργείο για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των ζημιών των εγκαταστάσεων.

 

Σημαντικό ζήτημα για το οποίο δεν πρέπει να υπάρχει κανείς εφησυχασμός είναι το ζήτημα  της διασφάλισης των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων της SUNLIGHT χωρίς βλαπτική μεταβολή και η μισθοδοσία τους όλο αυτό το διάστημα να καταβάλλεται ανελλιπώς. Πέρα από τις εξαγγελίες της εταιρείας το εργατικό κίνημα της περιοχής πρέπει να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση για το ζήτημα. Δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στις  εξαγγελίες μιας επιχείρησης που μείωσε μισθούς το 2012 στο όνομα της κρίσης αλλά όταν ήρθε η «ανάπτυξη» και η μεγάλη κερδοφορία οι μισθοί δεν επανήλθαν, αντίθετα κυριάρχησε η πλήρης εντατικοποίηση της δουλειάς.

Σ’ ό,τι αφορά τις συνθήκες που προκάλεσαν το ατύχημα, πέρα από το πόρισμα που θα εκδοθεί από την πυροσβεστική υπηρεσία, κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη, να εμπλακεί άμεσα ο κρατικός μηχανισμός, του τμήματος υγιεινής και ασφάλειας του σώματος της επιθεώρησης εργασίας που πρέπει να διερευνήσει σε βάθος τις συνθήκες του βιομηχανικού ατυχήματος. Να εξετάσει δηλαδή εάν και σε ποιο βαθμό τηρούνταν οι συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας, εάν είχαν παρθεί όλα τα ασφαλή και απαραίτητα μέτρα για την αντιπυρική προστασία, πώς και γιατί λειτουργούσε το εργοστάσιο την Πρωτομαγιά και με τι προσωπικό και τεχνικό ασφαλείας. Πώς αφού θεωρείται από τα πιο σύγχρονα και ασφαλή στην λειτουργία του εργοστάσιο, επεκτάθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο, περιβαλλοντικής μόλυνσης ολόκληρη την περιοχή; Πώς η εταιρία διαβεβαιώνει με τόσο ευκολία, ότι το νέφος που προκλήθηκε δεν ήταν τοξικό, σε ένα εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών;

Είναι μερικά από τα εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται σε όλους τους εργαζόμενους, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος και ν’ απαντηθούν, με ευθύνη της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών.

 

 

Γραμματεία Π.Α.ΜΕ.  Ν. ΞΑΝΘΗΣ