«Όχι» στον αντιδραστικό «Κλεισθένη»
Στο Δημοτικό μας Συμβούλιο στις 8 Μαΐου 2018
άλλοι επέλεξαν να μιλήσουν για το εκλογικό σύστημα ως το κύριο ζήτημα που αφορά στο νομοσχέδιο,
άλλοι διάλεξαν να μιλήσουν για τον έλεγχο που δεν περιέχει το νομοσχέδιο,
άλλοι είπαν ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη διαβούλευση,
όμως κανένας, από καμία παράταξη (τις 5 από τις 6 που τοποθετήθηκαν)
δεν μπήκε στην ουσία για το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Οι αιρετοί της Τοπικής Διοίκησης που επιμένουν να έχουν ως αφετηρία τους τον αγώνα και τις αγωνίες του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής.
Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη 1», που δόθηκε για διαβούλευση, ενσωματώνονται παλιότερα σχέδια όπως ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης και ταυτόχρονα γίνονται νέες προσαρμογές στην Τοπική Διοίκηση ώστε να απαντούν στις ανάγκες της νέας φάσης του κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της αναμόρφωσης του αστικού συστήματος. Στήνεται ένα πλαίσιο με αιχμή το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, για να αποπροσανατολιστούν και να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, το σύνολο των λαϊκών οικογενειών από τις ανάγκες τους, να προσαρμοστούν στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της επανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Πλευρά των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης αφορά την προσπάθεια ευρύτατων συναινέσεων για να υπηρετηθεί πιο στέρεα η αντιλαϊκή ρότα, όπως για παράδειγμα με τον εξοβελισμό της αρνητικής και λευκής ψήφου για προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα, με τη συγκρότηση και τη λειτουργία των οργάνων διοίκησης με συμμετοχή της αντιπολίτευσης στα όργανα διοίκησης όπως αντιδήμαρχοι, Οικονομική Επιτροπή και Ποιότητας Ζωής, με την εκλογή δημάρχου με το 50%+1, με το ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κοινότητες κάτω από 500 κατοίκους. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει από χρόνια καταθέσει την άποψη για απλή, ανόθευτη αναλογική για την εκλογή του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου στη βάση της ισοτιμίας της ψήφου.
Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωρά σε νέα ληστεία στο λαϊκό εισόδημα με την ένταξη στην ανταπόδοση και των Υπηρεσιών Πρασίνου, μέχρι και στο 50%. Έτσι ο λαός καλείται να δεχτεί την επιπλέον φορολεηλασία στην Τοπική Διοίκηση, γιατί μόνο στις ανταποδοτικές υπηρεσίες μπορούν να προκηρύσσονται θέσεις με μόνιμη δουλειά. Αυτό που στρατηγικά επιδιώκεται είναι οι πόροι της Τοπικής Διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να έχει “χαρακτήρα εξισορρόπησης”.
Παραμένει το άρθρο που επιτρέπει να παυτούν αιρετοί και όργανα «για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος με απόφαση υπουργού» και «μένει το ίδιο ασαφές και απειλητικό για όποιον δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις του αστικού κράτους και του κεφαλαίου, για όποιον κοίταξε προς τη μεριά των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.
Στο Δημοτικό μας Συμβούλιο άλλοι επέλεξαν να μιλήσουν για το εκλογικό σύστημα ως το κύριο ζήτημα που αφορά στο νομοσχέδιο, άλλοι διάλεξαν να μιλήσουν για τον έλεγχο που δεν περιέχει το νομοσχέδιο, άλλοι είπαν ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη διαβούλευση, όμως κανένας, από καμία παράταξη (τις 5 από τις 6 που τοποθετήθηκαν) δεν μπήκε στην ουσία για το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Γιατί το νομοσχέδιο, που ξεπερνά τις 300 σελίδες, έχει πάρα πολλά άρθρα, έχει περιεχόμενο, έχει χαρακτήρα και καμία κυβέρνηση δεν είναι ηλίθια και ανίκανη, να φέρει ένα νομοσχέδιο με ένα μόνο άρθρο και μόνο με ένα στοιχείο, είτε τον έλεγχο, είτε το εκλογικό σύστημα. Και φυσικά δεν αναφέρθηκαν στο χαρακτήρα και το περιεχόμενο, γιατί συμφωνούν σε αυτό, ανεξάρτητα από την κοκορομαχία σε επιμέρους ζητήματα.
Όσοι ισχυρίστηκαν ότι δεν κάνει μεταρρύθμιση και δεν κάνει ριζοσπαστικές κινήσεις, δεν διάβασαν μέσα στο νομοσχέδιο, ότι μιλάει για την απελευθέρωση της Ενέργειας, της αγροτικής παραγωγής, της διαχείρισης απορριμμάτων, τη ληστρικά μακρόχρονη παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας και μονοπωλιακούς ομίλους, για τις φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις; Απλά πιστεύουμε ότι τα κρύβουν γιατί συμφωνούν με όλα αυτά και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο.
Οι αιρετοί της Τοπικής Διοίκησης που επιμένουν να έχουν ως αφετηρία τους τον αγώνα και τις αγωνίες του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής.