Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Θα πρέπει κάποιος να είναι πολύ ειδικός ή να ενδιαφερθεί για συγκεκριμένους λόγους προκειμένου να ενημερωθεί για την καλλιέργεια και παραγωγή κερασιού στην Ροδόπη.
Το κεράσι θα μπορούσε και θα έπρεπε να αναδειχθεί μέσα από συντονισμένες προσπάθειες ως ένα από τα ΠΟΠ προϊόντα της περιοχής.
Οπως είναι γνωστό, η παραγωγή του κερασιού στη Ροδόπη ξεκινά από τη Φωλιά και φτάνει μέχρι Μέγα Πιστό, Σώστη και εσχάτως στο Λινό. Το καλύτερο δε, κεράσι παράγεται στις περιοχές Δύμη, Θάμνα, Αγίασμα και Ρίζωμα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι εκατοντάδες κερασοπαραγωγοί που δίνουν χρόνια τώρα το δικό τους αγώνα συνεχίζοντας τηνπαραδοσιακή καλλιέργεια μπορούν σε μια έκταση 7.000 στρεμμάτων, αν πάει καλά η περίοδος, να παράξουν μέχρι και 2.500 τόνοι κεράσια. Η μέση καλλιεργούμενη έκταση ανέρχεται σε 15-20 στρέμματα, με συνολική παραγωγή περίπου 1000 τόνους.
Η καλλιέργεια πραγματοποιείται με παραδοσιακό τρόπο και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι οι Van, Napoleon, Burlat καθώς και η τοπική ποικιλία Τραγανά. Τα τελευταία χρόνια έχουν εισέλθει στην περιοχή και ποικιλίες από την Τουρκία, όπως η ονομαζόμενη από τους τοπικούς καλλιεργητές ‘Γιάλοβα’. Τα χωράφια είναι άγονα και δεν προσφέρονται για άλλες καλλιέργειες πέρα από τις δενδροκομικές.
Στην περιοχή δεν υπάρχει ακόμη οργανωμένος συνεταιρισμός στα διεθνή πρότυπα ενώ λειτουργούν δύο συσκευαστήρια.
Φέτος οι κερασοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν ακόμη μία χρονιά με προβλήματα καθώς οι τιμές που δίνονται από τους εμπόρους έιναι πεσμένες (βλέπε το σχετικό ρεπορτάζ της κ. Μαρίας Νικολάου στην ΕΡΤ )
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι αφορμή για την διεξαγωγή ημερίδων, φεστιβάλ και εκδηλώσεων ανάδειξης της περιοχής και προσέλκυσης επιχειρηματικού κι επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθιστώντας τον Γιακά ως κέντρο αναφοράς για την αγροτική ανάπτυξη στην Ροδόπη.
Αντ’αυτού και φέτος, στο κατ’ευφημισμόν 18ο Φεστιβάλ Κερασιού στους Ασωμάτους του Δήμου Ιάσμου(δεν) είδαμε ένα κακόγουστο τουρκογυφτοπροξενικό πανηγύρι που πραγματοποίηθηκε με την επιδότηση και την ανοχή ή την παρότρυνση των «βραβευθέντων επωνύμων» μεταξύ των οποίων και οι τρεις βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, Καραγιουσούφ Αϊχάν, Ιλχάν Αχμέτ, ο περιφερειακός σύμβουλος Μουσταφά Κατραντζή ο οποίος εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ο γενικός πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουράτ Ομέρογλου, ο πρόεδρος του DEB Αλή Τσαούς Μουσταφά, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Μολλά Ισά Ριτβάν, ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Οντέρ Μουμίν, ο πρόεδρος της αποκαλούμενης ως «τουρκικής» νεολαίας Νετζάτ Αχμέτ κ.α.
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΧΡΟΝΟΥ της Κομοτηνής, ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Καδή Ισμέτ τόνισε ότι «Ο σκοπός του θεσμού ήταν και παραμένει η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας, η τουριστική ανάδειξη, η αύξηση της παραγωγής του κερασιού, η στήριξη των κερασοπαραγωγών, η βελτίωση της ποιότητας του κερασιού και η διαφήμισή του», είπε ο δήμαρχος και σημείωσε: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρήσαμε αρκετές θετικές εξελίξεις στην παραγωγή του κερασιού, όπως αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης, πιστοποίηση του προϊόντος, καινούργιες ποικιλίες, μεγάλη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού, εκπαίδευση των κερασοπαραγωγών και το πιο σημαντικό κατασκευή και λειτουργία υπερσύγχρονων συσκευαστηρίων μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας».
Τώρα μένει να δούμε, εάν αυτά που δεν μάθαμε στο 18ο Φεστιβάλ Κερασιού θα μας τα παρουσιάσουν οι διοργανωτές της 25ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μαζί με το παγκράτιο και τη ζούμπα.