Μήνυμα βαριάς αποδοκιμασίας της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, και συνακόλουθα της κυβερνητικής πολιτικής, θεωρούνται τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, για την ανάδειξη νέου προεδρείου.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Η προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, που διετέλεσε και υπηρεσιακή πρωθυπουργός, μπορεί να μην είναι πλέον θεσμικός παράγοντας της Δικαιοσύνης, ωστόσο ο συνδυασμός του δικαστή Χρήστου Κατσιάνη, που διεκδίκησε το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ήταν δικό της «παιδί». Επομένως η συντριβή του συνδυασμού Κατσιάνη (σ.σ. κατάφερε να πάρει μόνο μία έδρα και αυτή με το ζόρι) δείχνει ότι δικαστές και εισαγγελείς που προ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στήριζαν την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τώρα της γύρισαν την πλάτη.

Στο κέντρο, ο πρόεδρος της ΕΔΕ, Χρ. Σεβαστίδης

Το ίδιο αποδεικνύει και η σαρωτική νίκη όλων των άλλων υποψηφίων, με κυριότερους τους υποψηφίους του τριμερούς συνασπισμού Σεβαστίδη – Σαλάτα – Λυμπερόπουλου. Ο εν λόγω συνασπισμός είχε ούτως ή άλλως την πλειοψηφία και στο προ των εκλογών προεδρείο, ωστόσο το γεγονός ότι αύξησε κατά πολύ τα ποσοστά του θεωρείται «χαστούκι» στην πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και κατ’ επέκταση στην πολιτική της κυβέρνησης, που αντιπαρατέθηκε σκληρά με τον χώρο των δικαστών.

Παρεμβάσεις Θάνου

Το πράγμα βέβαια έδειχνε πολύ νωρίτερα προς τα πού πηγαίνει, καθώς ήταν ίσως η πρώτη φορά που πύκνωσαν τόσο πολύ οι σφόδρα κριτικές ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ως προς τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας της. Αυτό ωστόσο ουδόλως ανέκοψε την προϊσταμένη του πρωθυπουργικού γραφείου στις παρεμβάσεις της προς τους προεκλογικούς σχεδιασμούς των υποψηφίων της ΕΔΕ. Αντίθετα, την ώθησε να εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για να επικρατήσουν οι «δικοί» της υποψήφιοι.

Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι αυτοί που της χρεώνουν ότι έπεισε τον εισαγγελέα Ευάγγελο Κασσαλιά, που ήταν εκ των υποψηφίων στο συνδυασμό Κατσιάνη, ενώ είχε εκλεγεί στο προηγούμενο Δ.Σ., να στραφεί δικαστικά εναντίον της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και να ζητήσει να ακυρωθεί η απόφαση του Δ.Σ. της, για την έκπτωσή του από μέλος του, λόγω του ασυμβίβαστου με την απόσπασή του στην ΕΥΠ.

Η πρωτοδίκης, Μαργαρίτα Στενιώτη

 

Έχασε την επιρροή της…

Η καθαρή νίκη του συνασπισμού της πλειοψηφίας του Δ.Σ. και το μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση δεν ήταν αυτό που στοίχισε στη Βασιλική Θάνου και στο περιβάλλον της, όσο το γεγονός πως έχασε την επιρροή της απέναντι στον συνδυασμό της πρωτοδίκη Μαργαρίτας Στενιώτη, που τη θεωρούσε αγαπημένο της παιδί.

Η μέχρι πρότινος στενή της φίλη, η οποία μάλιστα την είχε αντικαταστήσει στην προεδρία της Ένωσης, όταν η κα Θάνουαποχώρησε για να «στεφθεί» υπηρεσιακή πρωθυπουργός, την εγκατέλειψε και σήκωσε… δικό της μπαϊράκι, κατεβάζοντας στις εκλογές τής ΕΔΕ δικό της συνδυασμό.

Το γεγονός ότι η κα Στενιώτη αποσπάστηκε από το… σφιχταγκάλιασμα με την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου επιδοκίμασαν οι συνάδελφοί της και της το απέδειξαν, χαρίζοντάς της 3 έδρες στο προεδρείο της Ένωσης. Λέγεται, μάλιστα, ότι η μεγαλύτερη ήττα για την κα Θάνου ήταν το γεγονός ότι η Μαργαρίτα Στενιώτη κατάφερε να συγκεντρώσει τους 8 υποψηφίους για να κατεβάσει δικό της συνδυασμό, καθώς δεν είχε πια όπως παλιά τη στήριξή της.

Δεν είναι λίγοιοι –κυρίως χαμηλόβαθμοι– δικαστές που, ενώ είχαν δεσμευτεί για την υποψηφιότητά τους με τον συνδυασμό Στενιώτη, εγκατέλειψαν άρον-άρον μετά από τις αφόρητες πιέσεις που λέγεται ότι δέχτηκαν από την αμισθί τέως υπηρεσιακή πρωθυπουργό και τον φόβο που καλλιεργούσε για δυσμενείς μεταθέσεις και παραλείψεις προαγωγών!

 

Ο αντιεισαγγελέας –πλέον– του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος

 

Προάγγελος της ήττας Θάνου οι προαγωγές Αθανασίου και Ντογιάκου

Η ζημιά που έπαθε το στρατόπεδο της πρώην προέδρου του ΑΠ στις εκλογές της ΕΔΕ δεν είναι το μοναδικό που δείχνει την αλλαγή στάσης των δικαστικών λειτουργών απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές. Είχαν προηγηθεί οι περιπτώσεις των εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Ισίδωρου Ντογιάκου, που προήχθησαν σε εισαγγελέα Εφετών ο πρώτος και σε αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου ο δεύτερος, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες του κυβερνητικού περιβάλλοντος. Αναφορικά με την περίπτωση Αθανασίου, η απόφαση της Ολομέλειας του ΑΠ, που με συντριπτική πλειοψηφία 55 υπέρ και 8 κατά αγνόησε την άποψη της εισαγγελέως του ΑΠ, Ξένης Δημητρίου, περί παράλειψής του, και τον προήγαγε σε εισαγγελέα Εφετών, δείχνει την πορεία που παίρνουν τα πράγματα.

Ακόμη ηχηρότερη ήττα της Βασιλικής Θάνου είναι η περίπτωση του Ισίδωρου Ντογιάκου, με τον οποίο είχε αντιπαρατεθεί ανοιχτά. Η απόφαση του 15μελούς συμβουλίου του Αρείου Πάγου, που με συντριπτική πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 2 κατά προήγαγαν σε αντιεισαγγελέα ΑΠ τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, αφήνοντας μόνους στο «ΟΧΙ» την εισαγγελέα του ΑΠ, Ξένη Δημητρίου, και τον πρόεδρο του ΑΠ, Βασίλη Πέππα, είναι εικόνα που προβληματίζει βαθιά το πρωθυπουργικό στρατόπεδο, για τα τεκταινόμενα στη Δικαιοσύνη.

ΠΗΓΗ:ΑΠΟΨΗ