F-35 ονειρεύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά F-35… δύσκολα θα δει στην Τουρκία πριν από τις εκλογές της Κυριακής (24.06.2018). Οι ΗΠΑ επεφύλασσαν ακόμη ένα «χαστούκι» στον Τούρκο πρόεδρο.
Και αυτή τη φορά ήρθε από τη Γερουσία. Η οποία, τη Δευτέρα (18.06.2018) , ενέκρινε τροπολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδιστεί ή να καθυστερήσει η μεταφορά του προηγμένου μαχητικού F-35 και της τεχνολογίας του στην Τουρκία. ΗΠΑ και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μεν, οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας είναι όλο και… χειρότερες δε!
Στελέχη τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων θέλουν να βάλουν «πάγο» στη μεταφορά των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς και της τεχνολογίας τους στην Τουρκία. Ο νόμος που περιέχει την τροπολογία θα πρέπει τώρα να εναρμονιστεί με το κείμενο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί και το νομοθέτημα να κυρωθεί πριν τελειώσει το καλοκαίρι.
Ψάχνουν τρόπο να… ξεφορτωθούν την Τουρκία
Ο νόμος, που αφορά την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων, προβλέπει δαπάνες ύψους περίπου 716 δισεκ. δολαρίων, ενώ το κείμενο που συζητείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ακόμη πιο σκληρό. Το ρεπουμπλικανικό κόμμα, που ελέγχει και τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, έχει σκοπό να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ακόμα περισσότερο. Αυτό άλλωστε έχει πει πολλάκις και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Το καθένα από τα σώματα πρόσθεσε στο νομοσχέδιο μια τροπολογία που στοχοθετεί την Τουρκία, έναν από τους εταίρους της χώρας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35. Το κείμενο της Γερουσίας προβλέπει το πάγωμα της μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και αεροσκαφών έως ότου το αμερικανικό Πεντάγωνο καταρτίσει σχεδιασμούς προκειμένου η Άγκυρα να εκδιωχθεί από το πρόγραμμα.
Γιατί λένε όχι στον Ερντογάν για τα F-35
Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει περίπου 100 τέτοια μαχητικά, που είναι σχεδόν αόρατα για τα ραντάρ. Ωστόσο πολλοί Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ήγειραν διάφορες ανησυχίες για την πολιτική της Άγκυρας, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων τα σχέδιά της να αγοράσει προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής, την αναθέρμανση των σχέσεών της με τη Μόσχα, τη σύλληψη Αμερικανών πολιτών και Αμερικανών διπλωματών.
Μια (ασήμαντη από τη σκοπιά του μεγέθους, αλλά σημαντική σε επίπεδο συμβολισμού) πώληση όπλων στη φρουρά του Ερντογάν ήδη εμποδίστηκε. Μέλη της προεδρικής φρουράς είχαν επιτεθεί και τραυματίσει άοπλους κούρδους διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2017.
Το περιστατικό (που εν πολλοίς είχε γίνει με εντολή ή υπό την… ομπρέλα του ίδιου του Ερντογάν) προκάλεσε οργή στο Καπιτώλιο και έντονη ενόχληση στον Λευκό Οίκο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ