Για δεύτερη φορά σε διάστημα 45 ημερών η ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης ζει τον ενδεχόμενο κίνδυνο μιας ανεπανόρθωτης ρύπανσης για το περιβάλλον και προσβολής της υγείας των κατοίκων. Μετά το βιομηχανικό ατύχημα την Πρωτομαγιά στην επιχείρηση SUNLIGHT, το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 ξέσπασε φωτιά στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Ξάνθης, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την βιομηχανική περιοχή της Ξάνθης.
Ενώ είναι γνωστό ότι η ατελής καύση σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ, που μπορεί να περιλαμβάνει αντικείμενα οργανικών ενώσεων, πολυμερών όπως πλαστικά και διάφορα άλλα υλικά, είναι εξαιρετικά τοξική για τον άνθρωπο, ιδιαίτερα «ύποπτη» για καρκινογενέσεις, το συγκεκριμένο συμβάν δεν αντιμετωπίστηκε με το ανάλογο τρόπο, από τον κρατικό μηχανισμό ούτε πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων.
Αν και από την πρώτη στιγμή επενέβησαν άνδρες της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που εδρεύει στη βιομηχανική περιοχή Ξάνθης, είναι προφανές ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πολύ μικρή ωφέλεια έχει η ρίψη νερού. Τον καταλυτικό ρόλο παίζουν οι επιχωματώσεις, από μηχάνημα που διαθέτει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ) και παραμένει στο χώρο του ΧΥΤΑ. Να σημειωθεί ότι και το προσωπικό του Συνδέσμου έδινε τη μάχη για τον περιορισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ επισκέφθηκε το χώρο του ΧΥΤΑ, το Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ) και την Πυροσβεστική υπηρεσία της ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης. Εκτιμώντας τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, προκύπτουν καυτά ερωτήματα όπως:
- Γιατί δεν κινητοποιήθηκε άμεσα το όργανο της Πολιτικής Προστασίας σε κανέναν από τους Δήμους (Ξάνθη, Τόπειρος) ούτε το Συντονιστικό της Αντιπεριφέρειας, επιδιώκοντας να γίνει συντονισμένη προσπάθεια για άμεση κατάσβεση της φωτιάς, ώστε προκληθεί η όσο τον δυνατόν μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
- Γιατί έγινε βιαστικά η εκτίμηση ότι πρόξενος της πυρκαγιάς ήταν κεραυνός, ενώ δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες μετεωρολογικές αναφορές για ανάλογα φαινόμενα το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής;
- Τι μέσα διατέθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς, δηλ. εκσκαφείς, φορτηγά, και κυρίως προωθητικά μηχανήματα αλλά και ανθρώπινο, επιστημονικό δυναμικό;
- Ποιες ήταν οι ώρες απασχόλησής των εργαζομένων κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες.
- Γιατί ανατέθηκε μόλις την τρίτη ημέρα (Δευτέρα 18/6) μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ να πραγματοποιήσει μετρήσεις περιβαλλοντικής ρύπανσης, κι ενώ οι φωτιά ήδη είχε περιοριστεί σημαντικά από τις δυνάμεις που επιχειρούσαν τις προηγούμενες ημέρες.
- Ποιες ήταν οι συνθήκες φύλαξης του ΧΥΤΑ Ξάνθης; Απ’ όσο γνωρίζουμε, ο χώρος διαθέτει χαμηλή διάτρητη περίφραξη και για λόγους «οικονομίας» δεν φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως.
- Γιατί δεν ενημερώθηκαν άμεσα οι πολίτες της περιοχής οι οποίοι ένιωθαν έντονη δυσοσμία, ενώ καταγγέλθηκαν και φαινόμενα δύσπνοιας, να λάβουν έστω προληπτικά μέτρα προφύλαξής τους;
Η φωτιά στον ΧΥΤΑ της Ξάνθης δεν πρέπει να καταδειχθεί ως ένα απλό τυχαίο γεγονός. Πρέπει να διενεργηθεί σοβαρή έρευνα για τα αίτια από τις αρμόδιες αρχές. Αντίστοιχα συμβάντα στην Ελλάδα, έχουν δείξει ότι αποτελούν αποτέλεσμα υπερκορεσμού των χωματερών -γεγονός που ισχύει και για την περίπτωση της Ξάνθης- της πλημμελούς ταφής των απορριμμάτων η οποία σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών δημιουργεί το υπόβαθρο για την αυτανάφλεξη τους.
Αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης, των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ και των εργαζόμενων καθαριότητας των δήμων. Παράλληλα, καθίσταται αναγκαία η άμεση υλοποίηση υποδομών από κεντρικούς δημόσιους πόρους, για την ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων στην Ξάνθη με σεβασμό στην ασφάλεια των εργαζομένων, στην υγεία του λαού και στο περιβάλλον.
Τους ενόχους τους γνωρίζουμε.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, συνεχίζοντας από κει που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μέσω του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) προωθεί περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την πιο μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου και την ανοχή απέναντι στην ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου που σπέρνει κατά βούληση τα τοξικά και άλλα επικίνδυνα απόβλητά του.
Αρκούν ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης για να προκαλέσει καρκίνο και ένα δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου για να σκοτώσει πειραματόζωα στο εργαστήριο!
Το ΚΚΕ στηρίζει και διεκδικεί:
- Ο ΣΔΑΝΞ να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να γίνεται έγκαιρα η ταφή των σκουπιδιών.
- Να ελεγχθούν και συμπληρωθούν τα μέσα πυρόσβεσης του ΧΥΤΑ.
- Να γίνεται έγκαιρα κάθε χρόνο αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης γύρω από το ΧΥΤΑ, ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση της πυρκαγιάς»
- Να σκεπάζονται τα σκουπίδια με χώμα, για να απαλειφθεί ο κίνδυνος να πάρουν φωτιά. Σκουπίδια που μένουν εκτεθειμένα μπορούν να αναφλεγούν λόγω υψηλών θερμοκρασιών.
- Χρειάζονται έργα επέκτασης στο ΧΥΤΑ προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.
- Ενίσχυση του εξοπλισμού επιχωμάτωσης με έναν ακόμη προωθητή γαιών (τουλάχιστον).
- Άμεσα να εξευρεθούν νέοι χώροι με επιστημονικά κριτήρια, εκ των προτέρων γνωστά.
- Να αποκλειστεί η συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των σκουπιδιών που πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια.
- Προτεραιότητα στην πράξη και όχι στα λόγια στη χωριστή συλλογή με διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε να μειωθεί και η ποσότητα των σκουπιδιών που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Άμεση πρόσληψη εργαζομένων στην καθαριότητα.
- Να μειωθεί δραστικά το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων που φορτώνεται στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών με πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ του ΚΚΕ