Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι κατέθεσε στην Εισαγγελία για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά μηνύσεις κατά του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, του Υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, του Προέδρου του Κοινοβουλίου Τάλατ Τζαφέρι, καθώς και κατά όλων των βουλευτών «που στήριξαν με την ψήφο τους την αντισυνταγματική και παράνομη συμφωνία συνθηκολόγησης με την Ελληνική Δημοκρατία».
Το VMRO-DPMNE υποστηρίζει ότι τα παραπάνω πρόσωπα διέπραξαν τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της διακύβευσης της ανεξαρτησίας, της σύμπραξης για την τέλεση εχθρικών πράξεων και της κατάχρησης εξουσίας. Ακόμη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι τα αδικήματα αυτά δεν παραγράφονται.
Δεύτερο «ναι» στη Βουλή
Η Βουλή των Σκοπίων κλήθηκε το μεσημέρι εκ νέου να αποφασίσει για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, εξαιτίας της άρνησης του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να την υπογράψει.
Και αυτή τη φορά η συμφωνία πέρασε από το Κοινοβούλιο άνετα, με 69 ψήφους υπέρ, έναν βουλευτή να απουσιάζει και τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) να απέχουν από την ψηφοφορία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην ομιλία του επανέλαβε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια δεν θέτει σε κίνδυνο τη “μακεδονική” ταυτότητα και εθνότητα. Και κάλεσε τον πρόεδρο Ιβάνοφ να την επικυρώσει, καθώς δεν γίνεται -όπως τόνισε- να υπερασπιστεί το Σύνταγμα, παραβιάζοντάς το.
Το βέτο… “τσέπης” του Ιβάνοφ στη συμφωνία για τη “Βόρεια Μακεδονία”
Μετά το σημερινό, δεύτερο “ναι” της Βουλής, ο Σκοπιανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τη συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, έχει διαμηνύσει ότι θα του κάνει πρόταση μομφής και θα τον καθαιρέσει.
Ωστόσο αναμένεται και νέα καθυστέρηση στο ζήτημα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες Μέσων Ενημέρωσης στα Σκόπια, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν θα υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας και θα εφαρμόσει το λεγόμενο “βέτο της τσέπης”.
Αυτό το μέσο είχε επιστρατεύσει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ και για τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.