Τα 28 εκατ. ευρώ που κοστίζει στον προϋπολογισμό η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε επιβαρυμένα από το μεταναστευτικό νησιά του Αιγαίου είναι αστείο ποσό, ακόμη και για τη χρεοκοπημένη Ελλάδα. Είναι, ούτως ή άλλως, δημοσιονομικά αδιάφορο, πολλώ δε μάλλον όταν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα υπερκεράστηκε κατά 4 δισ. ευρώ πέρυσι και κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεραστεί και φέτος.
Οι Γερμανοί, παρά την σχεδόν αρρωστημένη προσήλωσή τους στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση δεν θα ασχολούντο με μια δαπάνη 28 εκατ. ευρώ, ακόμη κι αν αφορούσε τα πλακάκια στις τουαλέτες του νέου αεροδρομίου του Βερολίνου, το οποίο με αρχικό προϋπολογισμό 2,5 δισ. και προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας το 2012, έχει κοστίσει ήδη 6,5 δισ. και είναι ακόμη γιαπί.
Στην πραγματικότητα ούτε και τα 2 δισ. τους πολυνοιάζουν. Είπαμε, είναι πρακτικοί άνθρωποι. Για παράδειγμα, αφού είδαν ότι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν εντός χρονοδιαγράμματος το ακριβοπληρωμένο γιαπί του Βερολίνου για να προσγειώνονται αεροπλάνα, το νοικιάζουν στην Volkswagen για να παρκάρει αυτοκίνητα.
Αυτό που θέλουν οι Γερμανοί είναι να μην τους χτυπήσουμε πάλι την πόρτα σε δυο – τρία χρόνια για να τους ζητήσουμε δανεικά. Προφανώς άκουσαν τον πρωθυπουργό να λέει ότι από τις 21 Αυγούστου θα ανακτήσουμε τα κλειδιά του θησαυροφυλακίου και την υπουργό Εργασίας να δηλώνει πως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα εξετάσει τα δεδομένα και θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις όσον αφορά στο θέμα των συντάξεων. Είδαν και τις χαρές που έκαναν οι δικοί μας όταν ο Μοσκοβισί είπε πως οι δεσμεύσεις δεν είναι άκαμπτες και υπάρχει ευελιξία
Κατάλαβαν πως είμαστε έτοιμοι για το ξήλωμα του πουλόβερ και επειδή είναι πρακτικοί άνθρωποι κινήθηκαν προληπτικά. Μας έκοψαν τον αέρα μόλις αρχίσαμε να ψάχνουμε την κλωστή.
Προφανώς, θα βρούμε εύκολα 28 εκατ. ευρώ ισοδύναμα και η 6μηνη αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ θα ισχύσει. Επίσης, θα πάρουμε τη δόση των 15 δισ. γιατί τα περισσότερα θα πάνε στο αποθεματικό για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών μας. Χωρίς αυτά θα τους χτυπήσουμε την πόρτα σε δύο – τρεις μήνες, όχι σε δυο τρία χρόνια. Κι οι Γερμανοί δεν το θέλουν. Είπαμε, είναι πρακτικοί άνθρωποι. Σε αντίθεση με μας.
Παίρνουμε στα σοβαρά όσα λέει ο Μοσκοβισί, που η επιρροή του στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για την Ελλάδα είναι όση η επιρροή της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Θεωρούμε πως όταν η Μέρκελ απαντάει σε κάποιο αίτημα του Τσίπρα, του Παπανδρέου ή του Σαμαρά «καλά, θα το δούμε» συμφώνησε κιόλας.
Και νομίζουμε πως επειδή από τις 21 Αυγούστου η Ευρωζώνη μας κόβει τα δανεικά, επιστρέφουμε στην κανονικότητα, πως αφού η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τους ευσεβείς πόθους μας, το πρόβλημα το έχει η πραγματικότητα κι όχι εμείς.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ